REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Stasio Jakeliūno antradienį išplatinta informacija apie galimai netinkamą Lietuvos banko vykdytą komercinių bankų priežiūrą krizės metu trečiadienį pasieks ir ministrų kabinetą. Premjeras Saulius Skvernelis neatmeta galimybės dėl šio klausimo kreiptis ir į Lietuvos banką, ir į Generalinę prokuratūrą.

Stasio Jakeliūno antradienį išplatinta informacija apie galimai netinkamą Lietuvos banko vykdytą komercinių bankų priežiūrą krizės metu trečiadienį pasieks ir ministrų kabinetą. Premjeras Saulius Skvernelis neatmeta galimybės dėl šio klausimo kreiptis ir į Lietuvos banką, ir į Generalinę prokuratūrą.

REKLAMA

Parlamentinį tyrimą dėl 2009–2010 metų krizę Lietuvoje lėmusių aplinkybių atliekančio Seimo komiteto vadovas valstietis Stasys Jakeliūnas siūlo kreiptis į prokurorus – jų būtų prašoma ištirti, ar Lietuvos bankas (LB) tinkamai prižiūrėjo komercinius bankus, per krizę galėjusius manipuliuoti tarpbankinių palūkanų indeksu VILIBOR.

„Gaila, kad institucijos, kurios turi ginti ir saugoti mūsų žmones, nežinau, kodėl tokius sprendimus priėmė. Todėl paprašiau komiteto pirmininko, kad šis klausimas būtų pristatytas ministrų kabinetui ir tuomet ministrų kabinetas spręs, kokių teisinių veiksmų imtis. Vienas iš jų – kreiptis į patį Lietuvos banką, kad būtų pateiktą jų nuomonė ir atsakymai, ir galbūt į Generalinę prokuratūrą įvertinti, ar tinkamai įvertinama viešasis interesas“, – žurnalistams Vyriausybėje antradienį sakė S. Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA

Paklaustas, ar mato dabartinį Lietuvos banko vadovą Vitą Vasiliauską toliau einant savo pareigas, S. Skvernelis sakė, kad pirmiausiai nori gauti atsakymus į užduotus klausimus.

REKLAMA

Jakeliūnas siūlo LB veiksmus vertinti prokurorams

„Dėl VILIBOR reikalų vykstu dabar pas premjerą ir mes diskutuosime apie galimybę kreiptis į prokuratūrą dėl viešojo intereso gynimo“, – antradienį Seime žurnalistams pareiškė Biudžeto ir finansų komiteto vadovas.

Pasak jo, VILIBOR indekso pagrindu buvo skaičiuojamos palūkanų normos gyventojams, ėmusiems ir vartojimo paskolas, ir būsto paskolas, todėl šio rodiklio šuolis 2008 metų pabaigoje ir 2009 metais sukėlė didžiulius kaštus žmonėms, kurie elgėsi atsakingai ir skolinosi litais – valiuta, kuria tuomet pajamas gavo absoliuti dauguma šalies gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA

S. Jakeliūno teigimu, LB tyrimo metu komitetui trukdė dirbti, teikė ne visą informaciją, o dalį jos nuslėpė.

Antradienį Vyriausybėje spaudos konferencija surengta po to, kai Seime S. Jakeliūnas pradėjo viešinti Lietuvos banko vadovo Vito Vasiliausko susirašinėjimą.

S. Jakeliūno nuomone, Lietuvos banko (LB) vadovas Vitas Vasiliauskas savo veiksmais nuteikinėjo banko darbuotojus prieš Seimą ir beprasmiškais laiko Seimo bandymus išsiaiškinti 2008 m. ekonominės krizės priežastis, o esą centrinis bankas savo neveikimu esą galėjo leisti bankams nepagrįstai uždirbti iš gyventojams suteiktų paskolų palūkanų.

Antradienį parlamente surengtoje spaudos konferencijoje jis citavo 2018 m. balandžio pradžioje V. Vasiliausko siųstą laišką kitiems LB valdybos nariams ir padalinių vadovams. LB vadovas esą rašęs:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Na, štai ir sulaukėme. Tai dabar mesime visus darbus velniop ir tuščiomis apsukomis gaminsime atsakymus. Na, aš jau visiškai nieko nesuprantu, beprasmiškesnio darbo nesu matęs. Nežinau, pasitarkime. Bet tais klausimais, kurie liečia viešuosius finansus, gal sakau, tegul ir atsakinėja už juos atsakingi. Aš skaičiuoju iki 10, atsigeriu vandens, nes priešingu atveju prabilsiu netautiniu folkloru. <...> Galėjo dar paklausti, o kas nužudė J. F. K. (veikiausia JAV prezidentą J. F. Kenedį) bei kur paslėpta Vytauto karūna.“

S. Jakeliūno vertinimu, taip rašydamas LB vadovas neigiamai nuteikia banko darbuotojus dėl to, kas vyksta Seime: „Visas tyrimas, Lietuvos banko valdybos pirmininko akyse, buvo beprasmiškas ir nevertas dėmesio pastangų. Tai svarbi nuostata, kuri tęsiasi ir toliau.“

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų