REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Kauno klinikos (stop kadras)

Diskusijos apie skiepus vis karščiau verda ne tik visuomenėje, bet ir Seime – čia pirmadienį šiuo klausimu surengtos net dvi konferencijos. Vienoje dalyvavę medikai ragino gyventojus skiepytis ir tikėti mokslu, o kitoje eskaluota tariama skiepų žala. Medikai pabrėžia, kad Lietuvoje siaučiantys tymai – tik ledkalnio viršūnė, o vienintelis užtikrintas būdas jų išvengti – skiepai.

11

Diskusijos apie skiepus vis karščiau verda ne tik visuomenėje, bet ir Seime – čia pirmadienį šiuo klausimu surengtos net dvi konferencijos. Vienoje dalyvavę medikai ragino gyventojus skiepytis ir tikėti mokslu, o kitoje eskaluota tariama skiepų žala. Medikai pabrėžia, kad Lietuvoje siaučiantys tymai – tik ledkalnio viršūnė, o vienintelis užtikrintas būdas jų išvengti – skiepai.

REKLAMA

Tymai – tik ledkalnio viršūnė

Kaip atsakymą Seime pirmadienį rengiamai konferencijai apie skiepų žalą, Seimo narė konservatorė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė Seime surengė spaudos konferenciją „Skiepų nauda ir melagingų žinių pavojus visuomenės saugumui“.

Su tymais pirmąkart po ilgo laiko susidūrėme prieš penkerius metus, nes ilgą laiką ši infekcija buvo pamiršta, teigė Santaros klinikų Infekcinių ligų centro Priėmimo–skubiosios pagalbos skyriaus vedėjas gydytojas Linas Svetikas.

REKLAMA
REKLAMA

„Ilgą laiką ta infekcija nesugrįžo, nes sovietmečius buvo pradėta masinė vakcinacija, kaip visose civilizuotose pasaulio šalyse. Iki tol tymai, raudionukė ir kitos užkrečiamos ligos siautėjo ir nusinešdavo tūkstančius gyvybių. Kas yra sakoma, kad geriau nesiskiepyti, persirgti, – tai yra visiška nesąmonė“, – žurnalistams Seime kalbėjo L. Svetikas.

REKLAMA

Gydytojas vakcinaciją lygina su krašto gynyba – kol viskas ramu, atrodo, kad nieko daryti nereikia.

„Kai prasidėjo betvarkė Ukrainoje, ir Lietuvoje prasidėjo bruzdėjimas, kas būtų, jeigu tas pats vyktų. Pas mus galbūt šitas tymų protrūkis bus postūmis, kad visuomenė pradėtų galvoti, kad mes nesame saugūs, infekcijos niekur nedingsta, neišnyksta. Visuomenė buvo saugi, nes buvo efektyvi vakcinacija. Vakcinacijos procentas siekdavo 90 proc. ir daugiau, todėl infekcijų ir nematėme, o dabar jos išlindo“, – įspėjo gydytojas.

Nors D. Kepenis yra viešai klaidingai teigęs, kad tymai nėra pavojingi ir jais užtenka persirgti, kad susiformuotų imunitetas, L. Svetikas akcentuoja, kad tymų gydymui kartais reikia ir stacionarinio gydymo, o liga gali baigtis sunkiomis komplikacijomis.

REKLAMA
REKLAMA

„Tymai yra tik ledkalnio viršūnė, nes tai yra laki ir lengva infekcija. Kai sugrįš poliomielitas, difterija, kiti siaubai ir baubai, tada bus per vėlu galvoti. Nelabai matau prasmės diskutuoti klausimais, į kuriuos žmonija jau yra atsakiusi. <...> Tymai gali būti su sunkiomis komplikacijomis, bet mes neturime jokio specifinio gydymo šiai infekcijai. Vienintelis efektyvus būdas – skiepytis“, – rekomendavo gydytojas.

Tenka neigti mitus

Tuo metu Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro imunologijos ir ląstelės biologijos skyriaus vedėja profesorė Aurelija Žvirblienė ironizavo esanti dėkinga Dainiui Kepeniui, kad jis plačiai paskleidė klaidingus mitus, nes medikai gali susipažinti su visuomenės požiūriu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Išgirdau, kokie gandai sklando visuomenėje. Dar basiau, kad dalis žmonių tais gandais tiki. Tikrai tai yra visiška netiesa, nėra vakcinose jokių ląstelių, vakcinos praeina griežčiausius reikalavimus saugumo ir bioetikos“, – žurnalistams Seime sakė A. Žvirblienė.

Profesorė sako girdėjusi, kad gandų, jog vakcinose yra DNR priemaišų ir tos priemaišos esą padaro iš žmonių genetiškai modifikuotus organizmus ir turi poveikį ateinančioms kartoms. A. Žvirblienė neigia tokį gandą ir sako, kad Seimo nariai turi prisiimti atsakomybę už tokio melo skleidimą.

„Tokios žinios labai kenkia Seimo reputacijai. Mūsų mokslininkų bendruomenė yra abstulbinta, išgirdusi tokius teiginius. Nežinau, kokių čia reikia pajėgų, kad tokios žinios nesklistų visuomenėje. Didžiausias melas, pakartotas kelis kartus, gali virsti tiesa ir tai yra labai liūdna“, – kalbėjo A. Žvirblienė.

REKLAMA

Kritika politikams už siūlymus (Papildyta 11.40 val.)

Parlamentaras Dainius Kepenis pirmadienį Seime suorganizavo konferenciją „Saugios vakcinos – saugiai Lietuvai“, skirtą aptarti galimą vakcinų žalą. Praėjusią savaitę žiniasklaidoje plačiai kritikuota, kad šią konferenciją moderuoja gerai žinomas „antivakseris“ Ugnius Kiguolis.

Kiek anksčiau D. Kepenis yra viešai teigęs, kad skiepuose esą yra moterų abortuotų kūdikių ir beždžionių ląstelių.

Iki prasidedant konferencijai atlikėjas Vytautas Babravičius-Simas scenoje surengė savo akustinį pasirodymą ir kartu su konferencijos lankytojais sugiedojo Maironio „Lietuva brangi“.

REKLAMA

Praėjusią savaitę ir Lietuvos socialdemokratų partija, ir Tėvynės sąjungos Lietuvos krikščionys demokratai iškėlė siūlymus įvesti ribojimus tėvams, kurie atsisako skiepyti savo vaikus. Anot asociacijos „Objektyviai apie skiepus“ prezidentės Linos Rutkauskienės, šie pasiūlymai prieštarauja žmogaus teisėms.

„Mes esame atakuojami įvairiausiais pasiūlymais, kurie tragiškai prieštarauja fundamentinėms žmogaus teisėms. <...> Faktas yra, kad vakcina yra medicininis preparatas, kuris gali sukelti šalutinį poveikį. Dalis žmonių patiria labai sunkias šalutines reakcijas, ypač maži vaikai. <...> Ar tikrai vienareikšmiškai galima teigti, kad paskiepyti vaiką yra geriausia jo interesams, jei turime 27 sunkias reakcija į skiepą 2017 metais? Tai yra plati diskusija“, – Seime kalbėjo L. Rutkauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, tėvai, o ne politikai turėtų priimti sprendimus dėl savo vaikų sveikatos.

„Ar mes galime laikyti vakciną tobuliausia sveikatos apsauga, kai turime pašalines reakcijas į skiepus? Primenu visiems Lietuvos politikams, taip pat mūsų vadžios atstovams, kad Lietuvoje yra ratifikuota Žmogaus teisių ir biomedicinos konvencija, kur numatoma, kad kiekviena intervencija medicinos srityje gali būti atliekama tik davus asmens sutikimą“, – sakė L. Rutkauskienė.

Atsisakiusius skiepytis L. Rutkauskienė siūlo konsultuoti privačiai.

„Kartais tėvams galbūt to ir trūksta – asmeninio požiūrio į jų vaiką, ne kaip į statistinį vienetą. Su asmeniška vaiko istorija. Kartais tai gali padėti abejojančius įkalbėti ar įsitikinti, kad tėvų sprendimas yra pagrįstas“, – siūlė L. Rutkauskienė.

REKLAMA

Seniai nematytas protrūkis

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, kasmet Lietuvoje nepaskiepyti nuo tymų lieka per 5 tūkst. vaikų. Per pastarąjį dešimtmetį tokių neskiepytų ir neatsparių tymų virusui vaikų susidarė daugiau nei 50 tūkstančių.

Paskiepijamų vaikų dalis mažėja nuo 2009 metų – 2009 metais siekė 97 proc., 2018 metais – 92,2 procento. ULAC pažymi, kad tai kelia realią grėsmę susirgti tymais žmonėms, kuriems skiepytis pagal amžių dar anksti, arba tiems, kuriems nesusiformavo imunitetas po skiepų.

Nuo šių metų pradžios Lietuvoje tymai diagnozuoti 76 vaikams ir 234 suaugusiems asmenims. Pernai per visus metus tymais Lietuvoje susirgo 30 žmonių. Toks tymų protrūkis stebimas pirmąkart po kelerių metų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų