REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei jūsų automobilis burzgia per garsiai – greitai galite netekti techninės apžiūros dokumento. Šiaulių policija pirmoji Lietuvoje specialia įranga matuos transporto priemonių skleidžiamą triukšmą.

Jei jūsų automobilis burzgia per garsiai – greitai galite netekti techninės apžiūros dokumento. Šiaulių policija pirmoji Lietuvoje specialia įranga matuos transporto priemonių skleidžiamą triukšmą.

REKLAMA

Saulės miesto pareigūnai labiausiai taikosi į tuos kelių erelius, kurie savo automobilius persidaro taip, kad šie skleistų kuo daugiau garso. Tikimasi, kad Šiaulių pavyzdžiu paseks ir kiti Lietuvos didmiesčiai.

Naktimis kelius skrodžiančių automobilių ir motociklų keliamas triukšmas pažįstamas visiems šalia pagrindinių gatvių gyvenantiems miestiečiams. Iki šiol triukšmaujantys kelių ereliai žmonių ramybę miestuose drumstė nevaržomai. Tačiau situacija po truputį tuoj keisis. Garsiai riaumojančius variklius mėgstantiems šiauliečiams pirmiems artėja liūdnos dienos. Skundų dėl triukšmo neapsikentę Šiaulių pareigūnai pirmieji Lietuvoje pradės matuoti automobilių skleidžiamą garsą.

„Nakties metu, vasarą prie atidarytų langų girdisi triukšmas ir kiekvieną dieną mes gaunam skundus. Buvo susitikikę ir su motociklininkų klubais, kalbėjomės ir kitos priemonės. Reidai su techninių apžiūrų centrais, tačiau skundai nesibaigė, tai tokia kraštutinė priemonė, kada galbūt išspręsim šitą problemą“, – sakė Šiaulių policijos atstovas Teisutis Beržinskas.

REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnai triukšmą matuos specialiu matuokliu, kurį nupirko savivaldybė. Įrenginys nepigus – jo kaina viršija 2 tūkst. eurų.

„Šiaulių apskrities vyriausiasis policijos komisariatas kreipėsi į Šiaulių miesto savivaldybę prašymu apsvarstyti galimybę nupirkti triukšmo lygio matuoklį, tokia buvo pradžia – iniciatyva iš policijos“, – paaiškino Šiaulių miesto savivaldybės atstovas Linas Gadliauskas.

REKLAMA

Jei jūsų automobilis bus per daug garsus, teks ne tik susimokėti baudą, bet ir prarasite techninę apžiūrą liudijantį dokumentą.

„Jei viršija, tai yra bauda nuo 30 iki 60 eurų ir būtina pakartotinė techninė apžiūra, anuliuojama galiojanti techninė apžiūra“, – pabrėžė T. Beržinskas.

Tiesa, pareigūnai skuba raminti daugumą vairuotojų. Mat kol kas priemonė labiausiai nutaikyta į tuos kelių erelius, kurie triukšmauja piktybiškai, važinėja nupjautais duslintuvais ar sportiniais bakeliais. Jei jūsų automobilyje ar motocikle veiks tvarkinga, gamyklinė dujų išmetimo sistema, jaudintis nėra reikalo. Mat, leistinos triukšmo ribos labai aukštos. Pavyzdžiui, motociklams galima skleisti garsą, kurio lygis svyruoja tarp  91-o ir 106-ių decibelų. Tokio lygio triukšmą girdime naktiniuose klubuose ir gamyklos cechuose. Šiaulių vairuotojams, panašu, patiems įgriso triukšmas, tad jie naujovei neprieštarauja.

REKLAMA
REKLAMA

„Man asmeniškai netrukdo, o kaip kitiems tai nežinau. Gal prie gyvenamųjų namų, kvartaluose ir reiktų to“, – sakė šiaulietis.

„Reikia tvarkingą mašiną turėti ir nebijoti, ką čia bijosi. Jeigu kriokia, kaip pats važiuosi – pačiam sarmata. Gerai, reikia tokius tramdyti“, – pridūrė vairuotojas.

Tuo metu Vilniuje kalbinti vairuotojai dalinasi į dvi stovyklas. Vieni nori, kad ir sostinė pasektų Šiaulių pavyzdžiu, kiti – ne.

„Būtinai reikėtų, yra tokių, kur važinėja duslintuvas kabo, bet jis kiauras yra, va, triukšmauja“, – sakė sostinės gyventojas.

„Jie turėtų svarbesnių problemų, negu triukšmą tikrinti. Geriau tegul kovoja su nusikalstamumu“, – paprieštaravo vilnietė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Policijos departamentas, neatmetama, kad pasiteisinus iniciatyvai Šiauliuose automobilių triukšmas aktyviai galėtų būti matuojamas ir kituose didmiesčiuose. Tokią iniciatyvą palaiko ir vidaus reikalų ministras.

„Britvos kažkoks tai garsas, ar „choperio“, ar šiaip sportinio automobilio, mes turime tokius iššūkius, ir įstatymas yra galiojantis. Aišku ne visos savivaldybės turėjo tokius prietaisus matuoti triukšmo lygyje. Aš žinau, kad dabar Šiaulių miesto savivaldybė tokį aparatą įsigijo ir aš tikiu, kad yra skundų galbūt ir savivaldybė duoda pareigūnams ir pareigūnai pasižiūrės“, – teigė vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

Šiaulių pareigūnai automobilių skleidžiamą triukšmą pradės tikrinti jau nuo  balandžio vidurio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų