REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
17
Aukcionuose parduodami butai: kainos prasideda vos nuo kelių šimtų eurų (nuotr. Turto banko)

Lietuvoje aukcionuose parduodamas pats įvairiausias nekilnojamas turtas (NT): žemės sklypai, butai, gyvenamieji namai, garažai ir kiti objektai. Pasiūlymų įvairovė iš tiesų yra itin spalvinga.

17

Lietuvoje aukcionuose parduodamas pats įvairiausias nekilnojamas turtas (NT): žemės sklypai, butai, gyvenamieji namai, garažai ir kiti objektai. Pasiūlymų įvairovė iš tiesų yra itin spalvinga.

REKLAMA

Todėl šįkart apžvelgiame tik aukcionuose parduodamus butus. Šiuo metu visoje Lietuvoje galima rasti apie 60 butų, kurie yra parduodami būtent tokiu būdu.

O šių butų kainos (pradinė kaina aukcione – aut. past.) svyruoja vos nuo kelių šimtų iki daugiau kaip šimto tūkstančių eurų.

Plati kainų amplitudė

Pavyzdžiai kalba patys už save. Pigiausias visoje Lietuvoje aukcione parduodamas butas yra Pasvalio rajone, Joniškėlio kaime.

Tokio buto pradinė kaina tesiekia vos 330 eurų. Tiesa, prie pasiūlymo iškart pabrėžiama, kad objektas yra itin blogos būklės. Netrūksta ir daugiau panašių pasiūlymų įvairiuose Lietuvos regionuose, kur buto pradinė kaina neviršija 1000 eurų ribos.

REKLAMA
REKLAMA

Bet aukcionų maratoną perkėlus į šalies didmiesčius, situacija pasikeičia kardinaliai. Pavyzdžiui, paties brangiausio aukcione parduodamo buto pradinė kaina siekia net 144 tūkst. eurų.

REKLAMA

Tiesa, šis butas yra Vilniuje, Antakalnyje (apie 105 kv. m. ploto butas – aut. past.). Antras pagal brangumą pasiūlymas pateiktas Palangoje. Šiame kurorte už kiek daugiau kaip 73 tūkst. eurų parduodamas 80 kv. m. ploto butas.

Į klausimus apie aukcionuose parduodamus butus atsako Turto banko komunikacijos vadovas Tomas Bagdonas:

Dėl kokių priežasčių butai tampa aukcionų objektu?

Turto banką gyvenamasis būstas pasiekia iš dviejų šaltinių – tai valstybės valdomas turtas ir bešeimininkis turtas. Pirmuoju atveju, valstybės institucijos perduoda nekilnojamąjį turtą, kuris yra perteklinis ir nereikalingas atlikti valstybės funkcijoms, Turto bankui.

REKLAMA
REKLAMA

Turto bankas įvertina, ar to turto reikia kitoms institucijomis. Dažniausiai, jei tai gyvenamasis būstas, jo nereikia, nes valstybė „valosi“ nuo perteklinio turto. Tuomet būstas yra įtraukiamas į parduodamo turto sąrašą ir viešojo aukciono būdu, per aukciono sistemą evarzytines.lt, parduodamas rinkoje.

Antruoju atveju, Turto bankas gauna taip vadinamąjį bešeimininkį turtą. Valstybei turtas paveldėjimo teise pereina tokiais atvejais, kai yra paliktas valstybei testamentu, arba palikėjas neturi įpėdinių nei pagal įstatymą, nei pagal testamentą, arba nė vienas įpėdinis nepriėmė palikimo arba iš visų įpėdinių atimta paveldėjimo teisė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuomet vėl įvertinamas turtas ir kaip dėsnis, jis atsiduria parduodamo turto sąraše ir realizuojamas per aukciono sistemą evarzytines.lt. Taip būstą iš valstybės gali įsigyti visi juridiniai ir fiziniai asmenys

Kaip tokiu atveju yra nustatoma objekto kaina?

Parduodamo turto kainą nustato nepriklausomas turto vertintojas. Nustatant kainą vadovaujamasi panašių objektų sandoriais, todėl pirminė kaina atitinka rinkos kainą. Jei nepavyksta parduoti turto per pirmąjį aukcioną, tuomet Turto bankas turi teisę sumažinti kainą 10 proc. kitam aukcionui.

Ar įprastai aukcionuose parduodami senesnės statybos objektai?

Didesnė dalis turto iš tiesų yra senesnės statybos. Tai susiję su tuo, kad valstybė nevykdė statybos ir rangos projektų, o ypač gyvenamosios. Tik dabar intensyviau pradedamas naujų administracinių pastatų projektų įgyvendinimas. Bešeimininkis turtas, kuris atitenka Turto bankui, taip pat daugiausiai yra iš vyresnių žmonių, tai ir turtas senesnis.

REKLAMA

Ar tiesa, kad aukcionuose NT galima įsigyti pigiau nei perkant iš privačių asmenų?

Pirminė kaina yra nustatoma pagal rinką. Tad čia privalumas galėtų būti būsto lokacija ar kiti privalumai (aplinka, būsto būklė, infrastruktūra). Ir iš tiesų, patrauklūs variantai nuperkami iš valstybės už rinkos kainą – jie gan greitai randa pirkėją. Tai dažniausiai būna būstas didmiesčiuose arba gerose vietose rajonų centruose.

Sunkiau turtą realizuoti kaimiškose vietovėse arba kai jo būklė prasta – tačiau tokiu atveju sunku realizuoti visiems pardavėjams. Tokiu atveju turto kaina mažinama ir jį galima įsigyti išties pigiau. Kartais ir gerokai – bet vėlgi, viską sureguliuoja rinka.

REKLAMA

Kokios taisyklės galioja naujam aukcione nusipirkto turto savininkui?

Dalyvaujant aukcione, reikia sumokėti vienkartinį dalyvio mokestį (60 Eur) ir 10 proc. pradinės objekto kainos – čia kaip garantija, kad ketinimai rimti. Aukcionas vyksta keliant kainą (intervalai gali būti skirtingi, priklausomai nuo pradinės kainos – 500, 1000 ir t.t. eurų) ir laimi tas pirkėjas, kuris pasiūlo didžiausią kainą.

Nelaimėjusiems pirkėjams grąžinama garantinė įmoka, o laimėjusiam įskaitomas mokėjimas – jis turi per 30 dienų įnešti likusią sumą ir taip laikoma, kad sandoris yra įvykęs. Žinoma, reikia sutvarkyti ir juridinius dokumentus.

Visas Turto banko parduodamas turtas neturi kreditorinių įsipareigojimų, todėl naujas savininkas nepaveldi jokių ankstesniojo skolų, jei tokios buvo. Turtas gali turėti kitokių įsipareigojimų, pvz. servitutinių ar kultūros paveldo, bet čia yra bendra praktika, jų gali turėti bet koks kito pardavėjo turtas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų