REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klaipėdos uosto direktoriaus Arvydo Vaitkaus atleidimas gali būti seniai brendusio konflikto pasekmė, o valstiečių kaltinimai susisiekimo ministrui Rokui Masiuliui kelia daugybę klausimų, svarsto portalo tv3.lt kalbinti ekspertai. Valdančiųjų lyderiai Ramūnas Karbauskis ir Saulius Skvernelis tvirtina, kad kol kas nekelia klausimo apie ministro atleidimą.

Klaipėdos uosto direktoriaus Arvydo Vaitkaus atleidimas gali būti seniai brendusio konflikto pasekmė, o valstiečių kaltinimai susisiekimo ministrui Rokui Masiuliui kelia daugybę klausimų, svarsto portalo tv3.lt kalbinti ekspertai. Valdančiųjų lyderiai Ramūnas Karbauskis ir Saulius Skvernelis tvirtina, kad kol kas nekelia klausimo apie ministro atleidimą.

REKLAMA

Pirmadienį susisiekimo ministras R. Masiulis atleido Valstybinio Klaipėdos jūrų uosto generalinį direktorių A. Vaitkų.

„Šiandien pasirašiau įsakymą dėl atšaukimo (...) A. Vaitkaus iš pareigų. Šiandien ponas A. Vaitkus pranešė, kad atšaukia savo nusišalinimą nuo sprendimų priėmimo tam tikrų bendrovių uoste (...). Tai verčia reaguoti nedelsiant. Taip pat šiandien gavau ir valdybos nuomonę. Ir valdyba abejoja, kad ponas A. Vaitkus gali pilnavertiškai atlikti savo pareigas“, – pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė R. Masiulis.

Vienas iš atleidimo argumentų – žiniasklaidoje pasirodžiusi informacija apie uosto įmonių paramą A. Vaitkaus rinkiminei kampanijai, kai jis kandidatavo Klaipėdos miesto mero rinkimuose.

REKLAMA
REKLAMA

Daugelį nustebino, kad prieš atleisdamas, R. Masiulis įsakymu A. Vaitkui iš uosto pelno skyrė beveik 20 tūkst. eurų premiją už gerus rezultatus ir gerą darbo pareigų vykdymą 2018 metais.

REKLAMA

Masiulis kol kas saugus, kels klausimus ne dėl Vaitkaus.

Valstiečių lyderis R. Karbauskis teigė, kad antradienį ryte buvo gauta žinia, kad A. Vaitkus kreipsis į teismą dėl savo atleidimo. Politikas tvirtino, kad dėl šios priežasties R. Masiulio į frakciją nekvies, nes lauks teismo išaiškinimo. Tačiau tai nereiškia, kad R. Masiulis galės lengviau atsikvėpti – valstiečiai ir jų koalicijos partneriai Lietuvos socialdemokratų darbo partija išsiuntė ministrui klausimus apie žvyrkelių asfaltavimo programą, kelių priežiūros reformą, situaciją Lietuvos pašte.

REKLAMA
REKLAMA

„Kai kurie ministro pareiškimai dėl pasitikėjimo juo kyla tikrai ne iš vakarykščių įvykių“, – tv3.lt sakė R. Karbauskis.

Pasak valstiečių lyderio, kol kas klausimo dėl to, ar R. Masiulis gali toliau eiti pareigas, valdantieji nekelia. R. Karbauskis teigia, kad tokią galimybę bus galima svarstyti tik tada, kai ministras pateiks atsakymus į jam nusiųstus klausimus, tačiau priduria, kad abejonių dėl ministro darbo kyla.

„Nėra kito ministro, kuris būtų taip dažnai kviečiamas į mūsų frakciją ir į kitas frakcijas dėl padėties jo sektoriuje“, – tvirtino R. Karbauskis.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis tv3.lt teigė, kad spręsti valstybės įmonių likimus ir vertinti jų darbą yra ministrų kompetencijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš tikrai susitiksiu su ministru artimiausiu metu. Norisi išgirsti realius argumentus“, – teigė premjeras.

S. Skvernelis teigė, kad R. Masiulio sprendimas atleisti A. Vaitkų jo nenustebino, tačiau jis negirdėjo aiškių argumentų, kodėl buvo atleistas geriausius rezultatus per visą istoriją rodančio Klaipėdos jūrų uosto vadovas. Premjeras mano, kad sėkmingas A. Vaitkaus vadovavimas uostui suteikia pagrindo kalbėti apie tolesnę A. Vaitkaus karjerą valstybinėse įmonėse. Vyriausybės vadovas pridūrė, kad nemato prielaidų, kodėl R. Masiulis negalėtų tęsti darbo vyriausybėje.

„Jei nebus sukrėtimų, šitas kabinetas turi dirbti iki to momento, kol vyriausybė grąžins įgaliojimus naujai išrinktam prezidentui“, – įsitikinęs S. Skvernelis.

REKLAMA

Dviprasmiška situacija

Mykolo Romerio universiteto (MRU) dėstytoja, politologė Rima Urbonaitė mano, kad R. Masiulis, remdamasis turima informacija, buvo priverstas atleisti A. Vaitkų. Pasak politologės, dar rinkimų kampanijos metu ministras turėjo pokalbį su uosto vadovu dar rinkiminės kampanijos metu.

„Akivaizdu, kad ponui Vaitkui tas pokalbis nebuvo svarbus, jis į jį niekaip nesureagavo. Ministras tokį dalyką turėjo užfiksuoti ir pasidaryti išvadą. Ši situacija brendo ir pribrendo. Nesu tikra, ar tikrai ministras galėjo pasielgti kitaip“, – svarstė pašnekovė.

Viešųjų ryšių agentūros „Nova Media“ vyresnysis partneris Arijus Katauskas tvirtina, kad kol kas trūksta informacijos, kas iš tikrųjų vyksta. Pasak pašnekovo, susidarė dviprasmiška situacija: iš vienos pusės, A. Vaitkus buvo susikompromitavęs, kai uosto verslininkai, kurių veiklą jis turėtų prižiūrėti, rėmė A. Vaitkų rinkimų kampanijos metu,iš kitos pusės – R. Masiulis jam paskyrė skatinamąją premiją.

REKLAMA

„Viešojoje erdvėje matome nuotrupas, tam tikrus dalykus, kurie negali mums pilnai sudaryti vaizdo, kas iš tikrųjų nutiko, kokie tikrieji ministro motyvai. A. Vaitkus yra tam tikro proceso viršūnėlė. Kas vyksta iš tikrųjų, mes nematome kol kas“, – įsitikinęs komunikacijos ekspertas.

R. Urbonaitė mano, kad dabar turėsime karštą laiką, kai valdantieji narstys R. Masiulio darbą. Politologei atrodė keisti Seimo narės Agnės Širinskienės pareiškimai, kad pats ministras supainiojo viešus ir privačius interesus, nes jo brolis Petras Masiulis yra „Tele 2“ vadovas.

„Ji metė kaltinimus ministrui, tarsi žinotų, kad ministras painioja interesus. Taip išeina, kad valdantieji, su ta pačia A. Širinskiene priešakyje, toleravo tokį ministrą, kuris, anot jų, painiojo interesus. Man mažų mažiausiai keista, kad dabar tai išlenda. Jeigu jūs tai žinojote, kodėl to klausimo nekėlėte anksčiau ir nesiėmėte priemonių ir toks ministras toliau dirbo?“ – kalbėjo R. Urbonaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Krizių valdytojas

Po A. Vaitkaus atleidimo išsiveržusi valstiečių kritika R. Masiulio atžvilgiu kelia ne vieną klausimą R. Urbonaitei.

„Jei šitas ministras taip blogai dirba, anot valstiečių, įdomu, kodėl jis buvo paskirtas valdyti krizę Švietimo ministerijoje ir pavaduoti atleistą švietimo ministrę. Kodėl jis, jei, anot valstiečių, R. Masiulis yra vienas blogiausių ministrų?“ – klausė R. Urbonaitė.

Politologės nuomone, krizių valdymu pagarsėjusio ministro nušalimas ginant interesų konfliktu apkaltintą A. Vaitkų gali būti valstiečių „šūvis sau į kojas“.

„Tai nėra pats palankiausias ministras, kurį gali lengvu rankos mostu atleisti, apkaltinus kuo tik besugalvosi. Valstiečiams gali būti dilema. Nesu tikra, ar jie tikrai ryšis šiam atleidimui, nors iš pirmųjų pareiškimų atrodė, kad ministras lieka be kedės. Jie galvos ir mąstys, ar tai nebus pakenkimas jiems patiems ir jų populiarumui“, – sakė R. Urbonaitė.

REKLAMA

Pasak A. Katausko, R. Masiulis buvo pasirinktas spręsti krizę Švietimo ir mokslo ministerijoje, nes S. Skvernelis ir jo komanda puikiai matė ministro gebėjimą suvaldyti sudėtingas situacijas. Tačiau, komunikacijos eksperto nuomone, nereikėtų ieškoti sąmokslo teorijų, kad valstiečiai bando susidoroti su populiarumą auginančiu ministru.

„Tai veikiau A. Vaitkaus ir R. Masiulio susidūrimas dėl realios A. Vaitkaus įtakos valstiečių gretose. Ministras jautė spaudimą iš žiniasklaidos, visuomenės, Daukanto aikštės ir privalėjo imtis veiksmų. Kodėl jis pasirinko tokį kelią, prieš tai išmokėdamas premiją, sunku pasakyti. Esu įsitikinęs, kad argumentai pakankamai svarūs“, – kalbėjo A. Katauskas.

REKLAMA

Pakreipė savo linkme

„Neatmesčiau situacijos, kad šis sprendimas gali kainuoti ir man postą“, – po sprendimo atleisti A. Vaitkų kalbėjo R. Masiulis.

Pasak A. Katausko, R. Masiulis, pareikšdamas apie galimą pareigų netekimą, bandė užbėgti įvykiams ir spekuliacijoms už akių, taip padiktuodamas tai, apie ką kalbės visuomenė. Komunikacijos eksperto teigimu, to reikėjo todėl, kad A. Vaitkus yra tampriai susijęs su valstiečiais, tad jo atleidimas gali paveikti R. Masiulio postą.

„Čia mes matome ministro bandymą pakreipti pokalbį viešojoje erdvėje sau palankia linkme, ypač žinant, kad ir valdančiosios koalicijos partneriai „socialdarbiečiai“ seniai galanda ginklus prieš ministrą“, – samprotavo A. Katauskas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovas abejojo, ar šis R. Masiulio veiksmas yra skirtas reitingų auginimui ir žvilgsniui į po pusantrų metų vyksiančius Seimo rinkimus.

„2020 metų rinkimai pakankamai toli. Jei kažkokie veiksmai daromi, tai man sunku surasti priežastis, kodėl dabar apie tai reikėtų kalbėti ministrui, būtent dabar žengti žingsnius. Nors ir ministro reitingai kyla į viršų, jis nėra tokia žvaigždė, kuri galėtų labai stipriai sujudinti vandenis. Ar jis turi tokio potencialo? Esu įsitikinęs, kad tikrai taip. Potencialo ir visuomenės palaikymo, tiek į premjero poziciją, tiek toliau“, – svarstė A. Katauskas.

A. Vaitkus Valstybinio Klaipėdos jūrų uosto generalinio direktoriaus pareigas ėjo nuo 2013 m.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų