REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo sausio atvėrus teisines galimybes gimdymams namuose, iki šiol neatsirado įstaigų, norinčių teikti tokias paslaugas.

Nuo sausio atvėrus teisines galimybes gimdymams namuose, iki šiol neatsirado įstaigų, norinčių teikti tokias paslaugas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Įstaigos, jų vadovai supranta atsakomybę, kurią prisiimtų teikdamos paslaugas gimdimo namuose. Antra svarbi priežastis – ar įstaiga turi specialistų pasirengusių, gebančių teikti tas paslaugas. Tai yra esminiai du momentai, kurie, tikėtina, taip greit įvykių nespartina, kaip kam norėtųsi“, – BNS sakė Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos direktorė Nora Ribokienė.

REKLAMA

Nuo sausio įsigalioję teisės aktų pakeitimai numato, kad gimdyti namuose gali moterys, kurioms nenustatyta didelė nėštumo rizika ir kurios yra pasirašiusios sutartį su gydymo įstaiga.

N. Ribokienė teigia, kad ministro patvirtintos taisyklės apima tik kvalifikuotus, darbo patirtį turinčius akušerius, kurie dirba gydymo įstaigoje: „Tik tada jam suteikiama teisė priimti gimdymus namuose“.

Anot direktorės, jei šiuo metu Lietuvoje ir priimami gimdymai namuose, jie dar „neatitinka teisės aktų reikalavimų“.

REKLAMA
REKLAMA

Akreditavimo tarnybos vadovė sakė, kad, jos žiniomis, artimiausiu metu galėtų atsirasti kelios tokios įstaigos nebūtinai didmiesčiuose, didesnį susidomėjimą tokiomis paslaugomis rodo privačios klinikos.

„Žinoma, tai galėtų būti didesnis miestas, bet nebūtinai kalbėtumėme apie Kauną ar Vilnių. Žinoma, privačios įstaigos galėtų būti drąsesnės, nes jos labiau nori užsidirbti pinigų. Tai yra vienas iš momentų, kad gali atsirasti papildomas uždarbis. Bet, manau, jie irgi supranta atsakomybę ir kartais pinigai neatsveria atsakomybės, kurią turi prisiimti“, – sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Priežasčių, kurios neleistų atsirasti tokioms įstaigoms, nematau, bet ar tai galėtų būti šiemet, ar kitais metais – klausimas atviras“, – pridūrė N. Ribokienė.

Galimybė gimdyti namuose atsivėrė Seimui pernai priėmus atitinkamas pataisas, o sveikatos apsaugos ministrui patvirtinus taisykles. Sveikatos apsaugos ministerija argumentavo, kad tvarka buvo reikalinga, nes kai kurios moterys namuose gimdydavo net ir to neįteisinus.

Tarp tokių gimdymų šalininkų – ir socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, kurio vaikai gimė namuose.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministro taisyklės numato, kad specialistai, prieš sutikdami priimti gimdymą namuose, turi apžiūrėti patalpas – jos privalo būti švarios, turėti karštą vandenį, elektrą, turi būti užtikrinta galimybė naujagimį greitajai per 30 minučių pervežti į gydymo įstaigą.

Paslauga negali būti teikiama moterims, kurios turėjo Cezario pjūvį, gimdos operaciją, neišnešiotą nėštumą arba nustačius nėštumo ar vaisiaus patologiją, naujagimio raidos trūkumus, nėščiosios ligas, komplikuojančias nėštumo eigą. Taip pat gimdyti namuose nebus leista tada, kai moters būklė nepalanki dėl pagalbinio apvaisinimo, gimdant pirmą kartą, esant vyresnei nei 40 metų arba jaunesnei nei 18 metų nėščiajai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų