REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tymų protrūkis šluoja naujas aukas, o tymų vakcinos baigėsi. Paskutiniai likučiai dar saugomi neskiepytiems vaikams. Tuo metu suaugusiems teks laukti. Sveikatos apsaugos ministerija pradėjo ieškoti, kur jų papildomai nusipirkti, tačiau kada vakcinų turės – prognozuoti nedrįsta.

Tymų protrūkis šluoja naujas aukas, o tymų vakcinos baigėsi. Paskutiniai likučiai dar saugomi neskiepytiems vaikams. Tuo metu suaugusiems teks laukti. Sveikatos apsaugos ministerija pradėjo ieškoti, kur jų papildomai nusipirkti, tačiau kada vakcinų turės – prognozuoti nedrįsta.

REKLAMA

Vilniaus Karoliniškių poliklinikoje, šiemet tymais nuo sergančių pacientų jau užsikrėtė du medikai.

„Poliklinikoje lankėsi pacientai susirgę tymais, susirgo du darbuotojai. Reakcija buvo ūmi. Iš ramybės būsenos perėjome į paniką. 150 darbuotojų išreiškė pageidavimą pasiskiepyti“, – sakė Karoliniškių poliklinikos vadovė Jelena Kutkauskienė.

Tačiau šiuo metu pasiskiepyti visi norintys tiek medikai, tiek ir gyventojai jau nebegali. Baigėsi vakcinos.

REKLAMA
REKLAMA

„Valstybine vakcina mes galime nemokamai skiepyti tik kontakte buvusius asmenis per pirmas 72 val. 7 darbuotojai buvo paskiepyti nemokama vakcina. Pacientai ieško galimybės pasiskiepyti, nori pasiskiepyti mokamai, bet rinkoje nėra galimybės įsigyti vakcinos, paslaugos suteikti negalime“, – tikino Karoliniškių poliklinikos direktorė.

REKLAMA

Prieš 6 metus per tymų protrūkį šios poliklinikos medikai, atlikę kraujo tyrimus, pamatė, kad net trečdalis jų neturi imuniteto. Dabar turėję tiesioginį kontaktą su tymais sergančiais pacientais, medikai čia paskiepijami nemokamai.

O imuniteto tymams neturintys medikai toliau priversti dirbti rizikuodami užsikrėsti. Štai ir Antakalnio poliklinikoje vakcinų atsargos tirpsta. Pacientai šį mėnesį ėmė masiškai prašyti skiepų nuo tymų – daugiausia čia važiuoja tie, kas buvo visai nesiskiepiję ir veža neskiepytus vaikus.

„Besiskiepijančių nuo tymų vakcinos turime 2,5 karto daugiau. Praėjusį mėnesį skiepijosi 150 asmenų, šį mėnesį 22 d. pasiskiepyti suspėjo arti 400“, – Antakalnio poliklinikos gydytoja Izabelė Juškienė.

REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerija ieško, kur įsigyti papildomų vakcinų, mat iki protrūkio nematė reikalo užsakyti daugiau nei reikia pagal vaikų skiepijimo planą.

„Su vakcinų gamintojais ligonių kasa kalbasi ir derasi dėl dalyvavimo konkurse, pirksim papildomai vakcinų, bet tam reikia laiko, per dieną nepasidaro. Žmonės reagavo dabar, tai vakcinų ir pritrūko“, –  kalbėjo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Tymų vakcinų jau ima trūkti ne tik valstybinėse įstaigose, bet ir privačiose. Į Lietuvą tymų užkratas daugiausia atkeliavo iš Ukrainos. Čia jį gali atsivežti dirbti ar keliauti į Lietuvą atvykstantys ukrainiečiai, taip pat ir lietuviai, apsilenkę Ukrainoje. Nuo metų pradžios tymais Lietuvoje jau susirgo per 200 žmonių, dauguma Kauno mieste ir rajone.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tymai – labai užkrečiama virusinė infekcija. Ją platina užsikrėtęs žmogus per savo kvėpavimo takų išskyras ore. Liga plinta ir per rankas ir užterštus daiktus. Tačiau virusas yra mažai atsparus aplinkos poveikiui ir užsikrėsti lauke tikimybė labai maža. Infekuotas žmogus aplinkiniams pavojų kelia 4-7 dienas nuo ligos pradžios. Jei teko bendrauti su sergančiu tymais asmeniu, būtina per 3 paras pasiskiepyti. Kuo greičiau tai padarysite, tuo didesnė tikimybė nesusirgti.

„Žmonės dažniausiais negali laukti. Po kontakto susivakcinuoti reikia per 72 val. O kraujo tyrimo atsakymas ateina per 3-4 dienas. Laikas yra per didelis , raginame vakcinuotis pacientus, o ne laukti atsakymo“, – tikino Antakalnio poliklinikos gydytoja.

REKLAMA

Tik 1964 metais lietuviai pradėti skiepyti nuo tymų, tad iki tol imunitetą įgaudavo tik persirgę. Tiek sovietinės, tiek šiuolaikinės vakcinos laikomos veiksmingomis. Tiesa, sovietinės vakcinos buvo jautresnės saulės ir šilumos poveikiui, tad jei buvo netinkamai laikytos, pasiskiepijusiems galimai neturėjo poveikio. 95 procentams pasiskiepijusių gyventojų imunitetui įgyti pakanka vieno skiepo. Antras skiepijimas daromas tam, kad imunitetą įgytų tie likę 5 procentai. O ar imunitetą turite tymams, galima nustatyti kraujo tyrimo metu už 10-15 eurų.

Ukrainoje pastaruoju metu viešėjęs vienas Lietuvos Seimo narys jau užsikrėtė, tačiau jis nenori, kad tauta sužinotų apie jo ligą. O štai kitos savaitės viduryje delegacija seimūnų vyks stebėti Ukrainos prezidento rinkimų. Vienas jų – Egidijus Vareikis. Jis viliasi neužsikrėsti, nors ir negali tiksliai ir užtikrinti, ar yra skiepijęsis.

REKLAMA

„Nesu bijantis ligų. Jei reikės, mums kaip diplomatus, įspėja, jei reikia. Kol kas tokio oficialaus įspėjimo negavau“, – tikino Seimo narys Egidijus Vareikis.

Su kolegomis iš Ukrainos bendrauja ir parlamentaras Gediminas Kirkilas. Jis viliasi, kad jo imunitetas susidarė dar sovietmetį, kai sirgo šia liga būdamas vaikas.

„Esu jau persirgęs vaikystėje“, – sakė parlamentaras G. Kirkilas.

Riboti nei savo, nei gyventojų kelionių tarp Lietuvos ir Ukrainos politikai nesiima. O tymai toliau plinta ne tik Lietuvoje , bet dar labiau Lenkijoje, kur šiemet susirgo apie 500 žmonių, o ypač liga išplito Ukrainoje, kur per du su puse šių metų mėnesių fiksuota per 30 tūkst. susirgimų tymais.

Pusė susirgusių – neskiepyti vaikai. Nuo tymų Ukrainoje šiemet mirė 10 žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų