REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo opozicinių Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Liberalų sąjūdžio bei Socialdemokratų partijos frakcijų lyderiai penktadienį pasirašė susitarimą dėl opozicijos lyderio.

Seimo opozicinių Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Liberalų sąjūdžio bei Socialdemokratų partijos frakcijų lyderiai penktadienį pasirašė susitarimą dėl opozicijos lyderio.

REKLAMA

Pagal susitarimą, frakcijų atstovai Seimo opozicijos lyderio pareigas eis rotacijos principu.

„Peržengėme galbūt kai kam didesnį upelį, galbūt kai kam mažiau gilų, bet radome bendrą kalbą, ir tikiuosi, kad tas bendras darbas dar suintensyvės“, – žurnalistams Seime sakė didžiausios opozicinės konservatorių frakcijos lyderis Gabrielius Landsbergis.

Šią sesiją opozicijos lyderio postas priklausys Liberalų sąjūdžiui, ir pareigas eis frakcijos seniūnė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Rudens sesiją opozicijos lyderio jas turėtų perimti socialdemokratas, o kitų metų rudens ir pavasario sesiją šias pareigas, planuojama, eis didžiausią frakciją turinčių konservatorių atstovas.

V. Čmilytė-Nielsen teigė, kad sutarimu dėl opozicinių frakcijų koalicijos vienijamasi prieš „valdančiosios daugumos iniciatyvas, nukreiptas į demokratijos ribojimą, spaudimą žiniasklaidai, įvairius draudimus varžyti visuomenės teisėms“.

REKLAMA
REKLAMA

„Seime sieksime, kad opozicijos balsas būtų girdimas, kad su mumis skaitytųsi“, – kalbėjo parlamentarė.

Socialdemokratas Julius Sabatauskas sakė, kad skirtingos frakcijos „gali vienytis vardan žmogaus teisių, vardan demokratijos, vardan teisės viršenybės“.

REKLAMA

„Gali kilti klausimas, kodėl tik šiandien? Ne tik dėl to, kad yra kadencijos vidurys. Situacija yra tokia, kad valdančiosios daugumos pagrindinės partijos praktiškai tapo gerokai agresyvesnės“, – tvirtino politikas.

Liberalų sąjūdis šiuo metu Seime turi 12, Socialdemokratų partija – 8, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai – 32 atstovų frakcijas, tačiau du liberalai artimiausiu metu paliks Seimą. Vitalijus Gailius yra išrinktas Joniškio meru, o Arūnas Gelūnas laimėjo Lietuvos dailės muziejaus vadovo konkursą.

Pagal Seimo statutą, jei opozicinė frakcija arba jų koalicija turi daugiau kaip pusę Seimo mažumai priklausančių Seimo narių, tokios frakcijos seniūnas arba koalicijos vadovas yra vadinamas Seimo opozicijos lyderiu. Opozicijos lyderis naudojasi statute numatytomis papildomomis opozicijos lyderio teisėmis, jis priklauso Seimo valdybai.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų