REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaulių apygardos teismas penktadienį pradeda nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje du asmenys kaltinami šnipinėję Rusijai veikdami organizuotoje grupėje.

Šiaulių apygardos teismas penktadienį pradeda nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje du asmenys kaltinami šnipinėję Rusijai veikdami organizuotoje grupėje.

REKLAMA

Abu kaltinamieji yra suimti. Teismo posėdžiai nevieši, BNS informavo teismo atstovas Vytautas Jončas.

Vienas iš jų sulaikymo metu dirbo Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje, kitas jau buvo išėjęs į atsargą.

Šis ikiteisminis tyrimas pradėtas 2017 metų gruodį iš Antrojo operatyvinių tarnybų departamento prie KAM gavus informaciją apie užfiksuotą duomenų perdavimą užsienio valstybės žvalgybos institucijai ir įtarus vykdant šnipinėjimą.

Remiantis baudžiamosios bylos medžiaga, nuo 2014 metų rudens užsienio valstybės žvalgybos pavedimu Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės patalpose fotografuoti tarnybiniai dokumentai, tarnybinių patalpų schemos, Aviacijos bazės oro uosto schemos, planai bei objektai, karinės vadovybės įsakymai, sprendimai bei kiti nevieši, tačiau neįslaptinti duomenys.

REKLAMA
REKLAMA

Anot prokuratūros, tokiu būdu užsienio valstybės žvalgybai perduoti duomenys apie Aviacijos bazės veiklą, informacija apie Lietuvos kariuomenėje ir kitos valstybės kariuomenėje karinę tarnybą atliekančius asmenis.

REKLAMA

Taip pat nustatyta, kad viena iš užsienio valstybės žvalgybos organizacijos užduočių kaltinamiesiems buvo rinkti ir pateikti informaciją apie asmenis, kurie galėtų pradėti bendradarbiauti su Rusijos žvalgyba.

Vykdydami šios užsienio valstybės žvalgybos organizacijos pavedimus kaltinamieji nuolat teikė rankraštines įvykdytų užduočių ataskaitas. Iš viso nustatyti daugiau nei 35 nurodyto pobūdžio informacijos perdavimo atvejai. Slapti susitikimai su Rusijos žvalgybos atstovais vykdavo tik Rusijoje arba kitose užsienio šalyse, laikytasi ir kitų ypatingos konspiracijos priemonių.

Abu kaltinamieji sulaikyti 2017 metų gruodžio 11 dieną.

Klaipėdos apygardos teismas yra baigęs nagrinėti dar vieną bylą dėl šnipinėjimo Rusijai, kaltinamąjį siūloma įkalinti aštuoneriems metams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų