REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
79
H. Daktaras ir A. Bružaitė (tv3.lt fotomontažas)

Seimas pritarė Baudžiamojo kodekso ir kitų įstatymų pataisoms, leisiančioms peržiūrėti nuteistiesiems paskirtą įkalinimo iki gyvos galvos bausmę. Tokį prašymą nuteistieji galės pateikti atlikę 20 metų laisvės atėmimo bausmę.

79

Seimas pritarė Baudžiamojo kodekso ir kitų įstatymų pataisoms, leisiančioms peržiūrėti nuteistiesiems paskirtą įkalinimo iki gyvos galvos bausmę. Tokį prašymą nuteistieji galės pateikti atlikę 20 metų laisvės atėmimo bausmę.

REKLAMA

Lietuvoje yra ne vienas nuteistasis iki gyvos galvos, pavyzdžiui, Henrikas Daktaras, kuris nuteistas už smurtinius nusikaltimus, bei Alma Bružaitė (anksčiau Jonaitienė), kuri iki gyvos galvos nuteista už dviejų vaikų nužudymą.

Ramino visuomenę

Už tai balsavo 87 parlamentarai, nė vienas nebuvo prieš, šeši susilaikė.

Naujosios pataisos numato, kad nuteistajam atlikus dvidešimt metų laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės, teismas pagal bausmę vykdančios institucijos teikimą peržiūri paskirtą laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę ir sprendžia, ar pakeisti ją terminuoto laisvės atėmimo bausme.

Jeigu teismas nusprendžia pakeisti laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę terminuoto laisvės atėmimo bausme, terminuotos laisvės atėmimo bausmės terminas negali būti trumpesnis nei penkeri ir ilgesnis nei dešimt metų nuo teismo nutarties įsiteisėjimo dienos.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo narys, liberalas Vitalijus Gailius patikino, kad šia galimybe galės pasinaudoti tik teisingai ir adekvačiai besielgiantis žmogus.

„Tik jei visiškai eliminuota grėsmė, jis galėtų aplikuoti į šią galimybę“, – kalbėjo V. Gailius.

REKLAMA

Politikas siūlė nebijoti mistinių pasekmių.

„Jis nesudarys galimybių, kad į laisvę išeis žmonės, kurie to neverti“, – teigė V. Gailius.

V. Gailiaus frakcijos kolega Simonas Gentvilas pabrėžė, kad šį įstatymo projektą galima pavadinti „vilties įstatymu“.

„Tie, kurie nepadarė išvadų, tikrai nepamatys laisvės“, – sakė S. Gentvilas.

Įsigaliojus priimtoms pataisoms, nuteistajam, atlikusiam ne mažiau kaip 20 metų bausmės, būtų suteikta teisė pateikti teismui prašymą peržiūrėti jam paskirtą laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę. Jeigu teismas, įvertinęs visas bausmės švelninimui esminę reikšmę turinčias aplinkybes, nuspręstų tokį nuteistojo prašymą patenkinti, tuomet laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė būtų keičiama terminuota laisvės atėmimo bausme. Tolesnis bausmės atlikimo terminas būtų nuo 5 ir 10 metų. Jeigu toks nuteistojo prašymas būtų netenkinamas, jis į teismą dėl bausmės peržiūrėjimo pakartotinai galėtų kreiptis po vienų metų.

REKLAMA
REKLAMA

Teismai, svarstydami nuteistųjų prašymus dėl griežčiausios bausmės sušvelninimo, turės įvertinti ir privalomai atsižvelgti į specialistų išvadas, apibūdinančias nuteistojo asmenybės ir nusikalstamo elgesio rizikos reikšmingus pokyčius. Pavyzdžiui, ar nuteistasis tinkamai atlygino ar pašalino nukentėjusiems nusikaltimu padarytos žalos reikšmingą dalį ir įsipareigoja ją visiškai atlyginti ar pašalinti, ar gailisi dėl padaryto nusikaltimo ir į kitas bausmės švelninimui esminę reikšmę turinčias aplinkybes.

Viena iš būtinų griežčiausios bausmės peržiūros sąlygų – nuteistojo nusikalstamo elgesio rizikos ir jo pavojingumo visuomenei esminis sumažėjimas bei veiksminga nukentėjusiųjų interesų apsauga, užtikrinant nusikaltimu padarytos žalos reikšmingos dalies tinkamą atlyginimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu Lietuvoje laisvės atėmimo bausmę iki gyvos galvos daugiau 20 ar daugiau metų yra atlikęs 41 asmuo, tad teoriškai jie šia galimybe galėtų pasinaudoti jau dabar. Įstatymo aiškinamajame rašte tvirtinama, kad tai nereiškia, kad teismas iškart visus minėtus nuteistųjų prašymus ir patenkintų.

„Priešingai, atsižvelgiant į Įstatymų projektuose nurodytų kriterijų visumą, į kurias teismas privalomai turi atsižvelgti, priimdamas sprendimą dėl laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės švelninimo, teigtina, kad asmenų, kuriems bus taikomas Įstatymų projektuose įtvirtintas švelninimo mechanizmas, ratas būtų itin siauras ir laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės švelninimo atvejai pasitaikytų tik išskirtiniais atvejais“, – rašoma projekto aiškinamajame rašte.

Lietuvoje yra 121 nuteistasis laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausme (93 – Lukiškių tardymo izoliatorius-kalėjimas, 28 – Pravieniškių pataisos namai-atviroji kolonija).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų