REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
96
Diena po rinkimų - socialdemokratai (Fotodiena/Arnas Strumila)

Lietuvos socialdemokratų partija laiko save savivaldos rinkimų laimėtojais, nes partija iškovojo net 15 merų mandatų. Partijos pirmininkas Gintautas Paluckas mano, kad tai lėmė partijos atsinaujinimas.

96

Lietuvos socialdemokratų partija laiko save savivaldos rinkimų laimėtojais, nes partija iškovojo net 15 merų mandatų. Partijos pirmininkas Gintautas Paluckas mano, kad tai lėmė partijos atsinaujinimas.

REKLAMA

Lietuvos socialdemokratų partija laimėjo 15 savivaldybių merų rinkimus, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai – 11, Lietuvos liberalų sąjūdis – 6, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga bei „Tvarka ir teisingumas“ – po 5, vienas meras – bendras nuo „valstiečių“ ir liberalų partijų.

„Konservatoriai paskelbė laimėję rinkimus, bet mes manome, kad rinkimus laimėjome mes, nes laimėjome daugiausiai merų Lietuvoje. Mūsų atsinaujinimas duoda grąža. Kalbant apie rezultatus plačiau, akivaizdu, kad didžiuosiuose miestuose nė viena politinė partija nelaimėjo, pasitikėjimą didžiųjų miestų gyventojai atidavė komitetams“, – žurnalistams pirmadienį kalbėjo G. Paluckas.

Partijos pirmininkas neigia anksčiau sklandžiusias kalbas, kad socialdemokratai tapo regionine partija.

„Tai yra netiesa. Vertinant taip, tai visos partijos tapo regioninėmis, nes nelaimėjo didžiųjų miestų“, – pastebėjo G. Paluckas.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Vilniaus universiteto tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) direktorius, profesorius Ramūnas Vilpišauskas mano, kad socialdemokratų partijos pergalę rinkimuose lėmė ne pastarojo meto veikla, o ankstesnis įdirbis, „inercija“.

REKLAMA

„Kai tie politologai išeis iš kabinetų, paklausys, ką žmonės šneka, galbūt prieis kitokių išvadų. Kalbėti apie tai, kad čia kažkokia inercija, man tai atrodo kažkokios nuoskaudos, pagieža. Po ketverių metų mes dar kartą galėsime vertinti, kokie pasiekimai, kas ką padarė, ko nepadarė“, – į profesoriaus pastabą atsakė G. Paluckas.

Rinkimus laimėjo asmenybės

Šiuose rinkimuose pergalę iškovojo ne partijos, o asmenybės, mano R. Vilpišauskas.

„Šiuose rinkimuose pergalę iškovojo personalijos ir asmenybėmis grindžiama politika. Asmenybių svarbą sustiprina tiesioginiai merų rinkimai ir visuomeninių rinkimų komitetų svarba, kadangi jie buriasi aplink konkrečius politikus“, – žurnalistams pirmadienį kalbėjo R. Vilpišauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Nors dalis politologų dažnai sako, kad minėta tendencija rodo politinių partijų eroziją, tačiau, profesoriaus manymu, jau nuo pat 1990-ųjų matyti, kad Lietuvoje veikiančios partijos yra gana toli nuo vadovėliuose aprašomo idealo.

Nauji merai po savivaldos rinkimų dirbs 22-ose iš 60 šalies savivaldybių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų