REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ilgai užsienyje besislapstęs nusikaltėlis, „ubagų karalius“, ateiviais tikinti sporto žvaigždė, aštrialiežuvė juvelyrė – kandidatų, norinčių Lietuvai atstovauti Briuselyje ir Strasbūre esančiuose Europos Parlamento rūmuose, biografijos itin spalvingos. Portalas tv3.lt kviečia susipažinti su netikėčiausiais ir įdomiausiais kandidatais į Europos Parlamentą.

Ilgai užsienyje besislapstęs nusikaltėlis, „ubagų karalius“, ateiviais tikinti sporto žvaigždė, aštrialiežuvė juvelyrė – kandidatų, norinčių Lietuvai atstovauti Briuselyje ir Strasbūre esančiuose Europos Parlamento rūmuose, biografijos itin spalvingos. Portalas tv3.lt kviečia susipažinti su netikėčiausiais ir įdomiausiais kandidatais į Europos Parlamentą.

REKLAMA

Stanislovas Tomas ir jo „genialumo genas“

Advokatu prisistatantis Stanislovas Tomas į Europos Parlamentą eina su savo visuomeniniu rinkimų komitetu (VKM) „Prof. Dr. Stanislovo Tomo sąrašas“. Kazachstane gimęs kandidatas teigia dirbęs arba studijavęs bent keturiolikoje pasaulio universitetų, įgijęs tris teisės profesoriaus vardus bei ne vienoje šalyje dirbęs advokatu. Tiesa, Lietuvoje S. Tomas advokato licencijos neturi.

2016 m. Europos Žmogaus Teisių Teismas S. Tomui visam laikui uždraudė bylose atstovauti ar kitaip padėti pareiškėjams.

REKLAMA
REKLAMA

Vieni labiausiai paties S. Tomo minimų pasiekimų – atstovavimas Rolandui Paksui Europos žmogaus teisių teisme bei jo esą turimas „genialumo, beprotybės ir naujovės“ genas. S. Tomas teigia kalbantis bent 12 kalbų. S. Tomo teigimu, jis, gyvendamas Andoroje, „pradėjo gaminti moteriškas kelnaites iš mamuto vilnos, o vėliau ir iš Egipto mumijų drabužių“.

REKLAMA

Šiemet S. Tomas pagarsėjo krauju kartu su savo sąrašo nariais pasirašęs rikimų programą.

Spalvingi bendražygiai

Kartu su S. Tomo sąrašu į Europos Parlamentą bandys patekti ir Vytautas Šustauskas. Inžinieriaus išsilavinimą turintis vyras dalį jaunystės praleido žvejybiniuose laivuose. Greitai po nepriklausomybės atkūrimo V. Šustauskas pradėjo kovoti už skurdžiai gyvenančių žmonių teises, organizuodavo mitingus ir piketus. Viena žymiausių V. Šustausko organizuotų protesto akcijų – „Ubagų žygis“. Jo metu 45 žmonės žmonės iš Kauno pėsčiomis nuėjo iki Vilniaus ir surengė mitingą prie Seimo. Vykstant Vienos baliui Vilniaus Rotušėje, V. Šustauskas šalia suorganizavo „Ubagų balių“. Dėl šių akcijų politikas gavo „ubagų karaliaus“ pravardę.

REKLAMA
REKLAMA

V. Šustauskas kelis kartus buvo Kauno miesto tarybos narys, pusmetį išbuvo meru, 2000–2004 m. Seimo narys, Lietuvos laisvės sąjungos lyderis. 1990 m. V. Šustauskas prisidėjo prie Kryžkalnio memorialo susprogdinimo, 2011 m. kartu su Kristina Brazauskiene įkūrė Lietuvos prezidento sąjungą, tačiau A. Brazausko našlė greitai iš jos pasitraukė. V. Šustauskas kurį laiką dirbo taksistu.

Šaudė iš automato, slapstėsi Kryme

Antrasis S. Tomo sąraše esantis Danielius Sruoga taip pat gali pasigirti spalvinga biografija. Vyrui priklauso Neryje plaukiojantis restoranas „Barža“, kurį upė ne kartą nunešė tolyn, dabar šiame laive įsikūręs kandidato į prezidentus Kazimiero Juraičio štabas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vyras anksčiau buvo vienas ieškomiausių Lietuvos nusikaltėlių. Kartu žmogžudystę įvykdžiusiu Donatu Adomėnu 1993 m. bandė pagrobti verslininką Vytautą Barą, tačiau šis pagrobimo metu iššoko iš važiuojančio automobilio ir paspruko. Vyrai dar automatais apšaudė V. Bauro gelbėti atskubėjusius „Geležinio vilko“ karius, o vėliau pabėgo iš Lietuvos ir pasikeitę vardus gyveno Ukrainoje.

Kryme D. Sruoga dirbo pavandeninio nardymo instruktoriumi. 2007 m. abu vyrai sulaikyti ir pargabenti į Lietuvą, iki tol jie buvo vieni ilgiausiai besislapsčiusių bėglių. D. Sruogai iškeltos kelios bylos: dėl vieno nusikalstamos veikos epizodo jis išteisintas, o kitame teismas nutraukė bylą, suėjus senaties terminui.

REKLAMA

Atradėjas-išradėjas Mažylis

Pirmasis Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) sąraše – Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Liudas Mažylis. Visoje Lietuvoje L. Mažylis išgarsėjo, kai 2017 m. Vokietijoje atrado Lietuvos nepriklausomybės aktą. Praėjusiame amžiuje mokslininkas daugiau laiko skyrė biologiniams tyrimams, yra šešių išradimų bendraautoris, vėliau persikvalifikavo į politikos mokslus, užsiiminėjo žurnalistine veikla.

Politikoje L. Mažylis ne naujokas: nuo 1995 m. priklausė Lietuvos krikščionių demokratų partijai, vėliau tapo TS-LKD nariu. Kelis kartus kandidatavo į Seimą, bet nesėkmingai, 1990–1995 m. Kauno miesto tarybos narys.

REKLAMA

Ilgaliežuvė Jurga Karčiauskaitė-Lago

Juvelyrė Jurga Karčiauskaitė-Lago vietos Europos Parlamente siekia kartu su VKM „Vytautas Radžvilas: susigrąžinkime valstybę!“ Labiau nei savo juvelyriniais darbais J. Lago garsėja aštriais pasisakymais įvairiais klausimais. Štai apie pernai „Euroviziją“ laimėjusią Izraelio atstovę Nettą Barzilai J. Lago sakė: „Jau vien tai, kad esi agresyvi stora boba ir nemoki dainuoti, paverčia tave nugalėtoja dainų konkurse!“

Visuomenei pernai susiskaldžius dėl iš šeimų atimamų vaikų J. Lago sakė: „Ar tikrai mes esam vienintelė karta per Lietuvos istoriją, kuri nebesugeba išauginti savo vaikų be Šakalienės pagalbos?“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O praėjusių metų pradžioje per Lietuvą nusiritus seksualinio priekabiavimo viešinimo bangai, tuometiniam Vilniaus dailės akademijos dėstytojui Jonui Gasiūnui mestus kaltinimus dėl priekabiavimo J. Lago pavadino „viešu susidorojimu“.

Tiki ateiviais ir valstiečiais

Antrasis Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąraše yra legendinis krepšininkas Šarūnas Marčiulionis. Pirmasis žaidėjas iš Lietuvos NBA, Seulo olimpinių žaidynių čempionas, Barselonos ir Atlantos žaidynių, Europos čempionatų prizininkas, verslininkas, Lietuvos krepšinio lygos steigėjas, pirmosios privačios krepšinio mokyklos ir pirmojo privataus viešbučio savininkas – Š. Marčiulionio gyvenimo aprašymas įspūdingas.

REKLAMA

Žiniasklaidos dėmesį buvęs krepšininkas pastaraisiais metais patraukė dėl domėjimosi nežemiškomis būtybėmis. Š. Marčiulionis aktyviai lankosi NSO konferencijose, skaito knygas bei bendrauja su neatpažintus skraidančius objektus tyrinėjančiais mokslininkais, apie ateivius yra sukaupęs labai daug medžiagos.

Prieš keletą metų vienoje televizijos laidoje legendinis krepšininkas tvirtino, kad svajoja apie galimybę susitikti su nežemiškomis civilizacijomis, tačiau, anot jo, kol kas žmonija tam nepasiruošusi. Š. Marčiulionis yra sakęs, kad savo akimis yra matęs NSO bei, kad yra įrodymų, jog Žemėje veikia ateivių valdomos laboratorijos. Buvęs krepšininkas pasakojo, kad Jungtinėse Valstijose ateiviai skerdžia gyvulius, išpjauna jų lytinius organus ir snukius. Š. Marčiulionis įsitikinęs, kad ateivių pastatyti miestai slepiasi po vandeniu.

REKLAMA

Pirmoji Lietuvos olimpietė

Buvusi plaukikė ir pirmoji Lietuvos olimpietė Birutė Statkevičienė europarlamentare tapti siekia kartu su Liberalų sąjūdžiu. Geriausiai kandidatė žinoma už savo sportinius pasiekimus – ji daugkartinė Lietuvos, Europos ir pasaulio plaukimo čempionė, veteranų plaukimo čempionė. 2012 m. jai patikėta nešti Londono žaidynių olimpinį deglą.

Baigusi sportininkės karjerą B. Statkevičienė ėmėsi mokslinės veiklos, yra socialinių mokslų daktarė, rengia studentus plaukti.

Kilo įtarimų dėl skaidrumo

Vietos Europos Parlamente kartu su VKM „Prezidento Rolando Pakso judėjimas“ siekia 2017 m. iš valstybės įmonės „Oro navigacija“ atleistas ilgametis jos vadovas Algimantas Raščius. Susisiekimo ministro sprendimu, A. Raščius atleistas kilus įtarimų dėl jo darbo skaidrumo ir efektyvumo. Viešųjų pirkimų tarnyba atskleidė, kad įmonėje klestėjo neskaidrūs, galimai vienam tiekėjui skirti viešieji pirkimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, pernai verslo įtaką politiniams procesams tyrę parlamentarai nustatė, kad Lietuvos oro uostose veikė rusiška oro navigacijos sistema.

Papirkinėjo rinkėjus

Paskutinis Darbo partijos sąraše į Europos Parlamentą – Kauno politikas Antanas Makarevičius. Vyriausioji rinkimų komisija nustatė, kad per 2015 m. savivaldos rinkimus Darbo partijos kandidatas į Kauno rajono tarybą A. Makarevičius šiurkščiai pažeidė draudimą papirkti rinkėjus.

Panaudodamas Darbo partijos ir savo paties vardu įsteigto labdaros ir paramos fondo „Pasidalinkime“ logotipus, kandidatas kartu su savanoriais Samylų kaimo gyventojams dalijo 1,45 eurų vertę viršijančias dovanas, nedeklaruotas VRK.

REKLAMA

2017 m. A. Makarevičius žemės ūkio ministro sprendimu atleistas iš viešosios įstaigos „Ekoagros“. Europos Komisijai užkliuvo įtartina A. Makarevičiaus veikla dalijant Ukrainos gamintojams europinius ekologiškos produkcijos sertifikatus.

Kartu su visa šeima

Visuomeninis komitetas „Stipri Lietuva vieningojo Europoje“ dar nėra paskelbęs savo kandidatų sąrašo, tačiau tarp jo steigėjų yra daug Paulauskų šeimos atstovų. Buvęs Seimo pirmininkas, Aplinkos ministras ir generalinis prokuroras Artūras Paulauskas į savo vedamą komitetą pakvietė savo sūnų Arną, dukrą Aistę, žmoną Jolantą ir uošvienę Akseniją.

Komiteto „Lemiamas šuolis“ narių sąraše galima išvysti ir žymaus rašytojo Jurgio Kunčino vaikus Paulių ir Karoliną. Ekonomistas ir finansų konsultantas Paulius Kunčinas buvo Oksfordo verslo grupės atstovas Pietryčių Azijoje, prieš praėjusius Seimo rinkimus konservatoriai jį įvardijo kaip galimą kandidatą į ūkio ministrus. Karolina Kunčinaitė yra ne vieną parodą surengusi menininkė.

Rinkimai į Europos Parlamentą vyks gegužės 26 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų