REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
G. Nausėda pristato užsienio politikos viziją (nuotr. Fotodiena.lt)

Prezidento posto siekiantis Gitanas Nausėda mano, kad Lietuva turėtų atviriau žiūri į santykius su už Europos Sąjungos sienų esančiomis valstybėmis, pavyzdžiui, Kinija. Jis taip pat neatmeta galimybės palaikyti dialogą su Rusija, tačiau tik nepaminant Lietuvos principų.

15

Prezidento posto siekiantis Gitanas Nausėda mano, kad Lietuva turėtų atviriau žiūri į santykius su už Europos Sąjungos sienų esančiomis valstybėmis, pavyzdžiui, Kinija. Jis taip pat neatmeta galimybės palaikyti dialogą su Rusija, tačiau tik nepaminant Lietuvos principų.

REKLAMA

Rytų Europos studijų centras penktadienį surengė diskusiją su G. Nausėda apie nacionalinį saugumą ir užsienio politiką.

Glaudesni santykiai su Kinija

Kandidatas į prezidentus G. Nausėda sako neturintis nė menkiausių abejonių, kokia yra Lietuvos vieta pasaulyje. Europos Sąjungą (ES) jis sako laikantis svarbiu instituciniu indu, leidžiančiu ginti ir saugoti žmonių teises. Be to, anot G. Nausėdos, ES yra didžiulė rinka, kurioje Lietuva plėtoja savo eksportą.

„Tačiau nenorėčiau, kad mūsų orientacija į ES būtų priežastis užsidaryti nuo likusio pasaulio, nes jis teikia tiek ekonominių, tiek kultūrinių galimybių. Todėl atviromis akimis turėtume žiūrėti į šalis pietryčių Azijos regione, Kinijoje, Lotynų Amerikoje, JAV, Šiaurės Amerikos regione“, – kalbėjo G. Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybės saugumo departamentas Kiniją šiemet įvardino grėsme Lietuvos nacionaliniam saugumui. Kalbėdamas apie Lietuvos galimybę plėtoti santykius su Kinija, G. Nausėda pabrėžė, kad šie santykiai pirmiausiai būtų ekonominiai.

REKLAMA

„Aš už tai, kad ekonominis bendradarbiavimas su Kinija būtų plėtojamas, eksporto, importo operacijos yra visapusiškai plėtotinos. Investicijų požiūriu, nelygu, apie ką mes kalbame, bet esu už tai, kad tos investicijos praeitų nacionalinio saugumo institucijų filtrą. Šiuo atveju žiūriu į Kiniją kaip į bet kokią valstybę atviromis akimis“, – sakė kandidatas.

Dialogas su Rusija

Kalbėdamas apie santykius su Rusija, G. Nausėda sakė manantis, kad kalbėtis galima su visais žmonėmis, tačiau prieš kalbantis būtina deklaruoti savo principus.

„Principai neturėtų būti mazgotė. Manau, tokia politika nėra tinkama, ypač su tokiomis valstybėmis, kurios šiandien elgiasi agresyviai, kurios neatitinka mūsų supratimo apie demokratiją. Jeigu mes neatsisakome savo principų, mes galime mėgintis su jomis kalbėtis apie tai, kokios galimo bendradarbiavimo formos, mėginant diskutuoti apie tai, kiek laiko jos dar ketina tęsti ekspansyvią, agresyvią politiką Ukrainos ir kitų šalių atžvilgiu“, – sakė G. Nausėda.

REKLAMA
REKLAMA

NATO G. Nausėda laiko kol kas vieninteliu Lietuvos skydu nuo agresorių, todėl, kandidato manymu, solidarumas su organizacijos narėmis yra būtinas.

„Turime jaustis visateise NATO nare, todėl turime prisiimti įsipareigojimus, kurie išplaukia iš narytės šitoje organizacijoje. Tai yra nuoseklus Lietuvos įsipareigojimas nuosekliai didinti nuo BVP skiriamą procentą gynybai. Nesiimdami priemonių atgrasyti priešą patys, negalime tikėtis, kad mus imsis ginti kiti NATO nariai“, – kalbėjo G. Nausėda.

Jei būtų išrinktas prezidentu, G. Nausėda teigė ketinantis plėtoti dvišalius santykius su JAV, nes „daugelis klausimų yra labai efektyviai sprendžiami dvišaliu pagrindu“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

12 kandidatų

Šiuo metu Vyriausioje rinkimų komisijoje yra registruota 12 pretendentų į kandidatus į prezidentus. Tai Seimo nariai Ingrida Šimonytė, Naglis Puteikis, Petras Gražulis ir Mindaugas Puidokas, europarlamentarai Valentinas Mazuronis ir Petras Auštrevičius, eurokomisaras Vytenis Andriukaitis, ekonomistas Gitanas Nausėda, filosofas Arvydas Juozaitis, premjeras Saulius Skvernelis, taip pat visuomenei mažiau žinomi Alfonsas Butė bei Kazimieras Juraitis.

Lietuvos prezidento rinkimai vyks gegužės 12 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų