REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Policijos departamento Imuniteto valdyba pradėjo informacijos tikrinimo procedūrą dėl galimo dokumentų klastojimo ir nepagrįsto pinigų išmokėjimo Vilniaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate.

Policijos departamento Imuniteto valdyba pradėjo informacijos tikrinimo procedūrą dėl galimo dokumentų klastojimo ir nepagrįsto pinigų išmokėjimo Vilniaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie tai ketvirtadienį informavo Imuniteto valdybos viršininkas Elanas Jablonskas. Minima pirminė procedūra užtruks iki dešimties dienų. Vėliau gali būti pradėtas tarnybinis patikrinimas, trunkantis iki 30 dienų, arba ikiteisminis tyrimas.

REKLAMA

„Mesti kaltinimai policijos bendruomenei, kad klastojami dokumentai ir mokama už naktines valandas pareigūnui, kuris realiai nedirba, nes naktinis apmokėjimas yra tas dalykas, kai žmogus turi eiti į darbą, turi dirbti ir naktinis apmokėjimas yra kitoks ir berods dvigubas ir panašiai“, – BNS sakė E. Jablonskas.

„Jeigu jam buvo mokami naktiniai (pinigai – BNS), o jis miegojo namie, faktas. Yra tų priemonių nustatyti, ar jis buvo darbe, nebuvo darbe“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Apie galimą dokumentų klastojimą ir nepagrįstą pinigų išmokėjimą savo kolegai trečiadienį prabilęs Vilniaus miesto policijos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Vladas Sanda džiaugiasi, kad pagaliau policija pradės aiškintis galimus pažeidimus.

„Tai va, aš jau jam ir atrašiau (E. Jablonskui – BNS), kad nors tokiu būdu priversti jie pradėti patikrinimą, nes kiek mes jiems rašėm raštų, kiek darėm kreipimųsi, tai iš tos pačios Vidaus reikalų ministerijos ir Imuniteto valdybos buvo atrašyta, kad viskas buvo teisėta ir nėra pagrindo pradėti patikrinimus. Jau seniai galėjo patikrinimus atlikti“, – BNS ketvirtadienį teigė V. Sanda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viršvalandžiai – už miegą

V. Sanda 27-erius metus dirba Vilniaus AVPK 2-ojo komisariato tyrėju ir, kaip teigia, „skirtingai nei generalinis komisaras, prisimena savo algą, kurią gavo į rankas, – 960 eurų“.

Trečiadienį spaudos konferencijoje V. Sanda žurnalistams papasakojo apie vieną konkretų atvejį, kai galimai fiktyviai buvo skaičiuojama penkerių metų darbo stažą ir palyginti žemą pareiginės algos koeficientą turinčio jaunesniojo kolegos alga.

„Tai yra mano kabineto kolega, su kuriuo aš dirbu poroj ir kuriam neva yra rašoma, kad jis turi virškrūvį, už kurį jam moka 50 proc. pareiginės algos priedą dirbant tą patį darbą. Dirbam viename ekipaže, viską darom vienodai, tačiau iš kur jam atsiranda virškrūvis, paaiškinti gali tik vadovai“, – sakė pareigūnas.

REKLAMA

„Ir antras dalykas – yra toks dalykas kaip budėjimas namuose nakties metu, kai pareigūnui į žiniaraštį užrašoma, kad jis budi namuose, o žmogus iš tikrųjų miega, ilsisi be jokios uniformos, be ginkluotės, kaip teigia vadovai – neva parengty, tačiau paaiškinti vadovai, kokia būtinybė yra budėti namuose ir koks pavojus gali iškilti, ar nacionaliniam, ar vidaus saugumui, jie šito nepaaiškina“, – pridūrė pareigūnas.

Pareigūnas įsitikinęs, kad per priedus Policijos departamentas stengiasi užtikrinti numatytą policininkų algų kėlimą.

REKLAMA

„Iš teisės pusės, tai teisėtos priemonės, bet iš teisingos pusės, tai už nieką buvo mokama (...) kai jie pamatė, kad kitaip negali pakelt atlyginimų, pradėjo mokėt priedus (...) koks tikslas prirašyti žmogui budėjimą namuose, kai poreikio jo kelti naktį nebus. Nėra jokios grėsmės ir tarnybinio būtinumo“, – sakė V. Sanda.

Policija: atlyginimai keliami teisėtai

Policijos departamentas teigia, kad pagal „Programą 1000“ siekiama, jog minimalus policininko atlyginimas į rankas 2020 metais siektų 1000 eurų ir tai daroma įstatyme numatytomis priemonėmis, tačiau pripažįsta, kad pareigūnų algų tvarka nėra ideali.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Darbo užmokesčio didėjimas vyksta etapais, kiekvienais metais. Kadangi darbo užmokesčio apmokėjimo tvarka nėra ideali, policija naudoja įvairius būdus, tačiau tik teisėtus, kelti atlyginimus. Atkreipiame dėmesį, kad policijoje yra tam tikra darbo specifika, t. y. dirbama naktimis, švenčių, poilsio dienomis, organizuojami atsakingų asmenų budėjimai, todėl pareigūnams turi būti mokami viršvalandžiai, priedai bei priemokos“, – rašoma BNS atsiųstame policijos pranešime.

Policijos duomenimis, nuo 2015 metų pareigūnų pensijai apskaičiuoti mokamas darbo užmokestis padidėjo 1,7 karto – nuo 857 iki 1476 eurų „ant popieriaus“.

Teigiama, kad pensija skaičiuojama nuo 93 proc. visos pareigūno algos, o priedai, į kuriuos neatsižvelgiama skaičiuojant pareigūnų pensijas, sudaro tik 7 proc. viso darbo užmokesčio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų