REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
22
Žiauriausi šio amžiaus žudikai Lietuvoje: tūnantis blogis pastebėtas per vėlai (nuotr. tv3.lt)

Nepriklausomybę atkūrusioje Lietuvoje pirmąjį dešimtmetį kriminaliniame kontekste įprastai buvo linksniuojamos nusikalstamų grupuočių vadeivų pavardės. Daktaras, Vertelka, Gaidjurgis, Dekanidzė buvo tapę savo regiono nusikalstamo pasaulio veidais.

22

Nepriklausomybę atkūrusioje Lietuvoje pirmąjį dešimtmetį kriminaliniame kontekste įprastai buvo linksniuojamos nusikalstamų grupuočių vadeivų pavardės. Daktaras, Vertelka, Gaidjurgis, Dekanidzė buvo tapę savo regiono nusikalstamo pasaulio veidais.

REKLAMA

Bet didžiąją dalį mafijos atstovų ištiko mirtis arba jie sulaukė griežtų – įprastai iki gyvos galvos – įkalinimo bausmių. Nors, regis, organizuotas nusikalstamas pasitiko saulėlydį, bet itin žiaurių nusikaltimų sąvoka Lietuvos kriminaliniuose metraščiuose taip ir neišnyko.

Kruvinus mafijos išpuolius pakeitė savo žiaurumu menkai tenusileidžiantys pavieniai nusikaltimai. Peržvelgę šiame amžiuje Lietuvą sukrėtusius nusikaltimus, išskyrėme penkias kraupiausias žmogžudystes.

Lieka tik viltis, kad ateityje šie nusikaltimai nebepasikartos, nors žvelgiant į šio amžiaus žudikų asmenybes, galima teigti, kad toli gražu ne visada įmanoma užkirsti kelią tokiems sveiku protu sunkiai suvokiamiems išpuoliams.

REKLAMA
REKLAMA

Egidijus Anupraitis

Šis 2017 metais įvykdytas nusikaltimas iškart buvo pramintas Anupraičių šeimos tragedija. Tai buvo vienas kruviniausių įvykių Nepriklausomos Lietuvos istorijoje. Psichiatrų nepakaltinamu paskelbtas įtariamasis šaltakraujiškai sušaudė penkis savo šeimos narius, iš kurių 4 žuvo vietoje.

REKLAMA

Pakankamai jaunas vaikinas neatrodė kaip žudikas, tačiau dar kartą galime įsitikinti, jog išvaizda apgaulinga, o skaudžiausia, kada žuvo niekuo dėti žmonės. E. Anupraitis į savo aukas paleido bent 21 šūvį, mirtinai pribaigdamas savo artimuosius. Po kurio laiko jis buvo sulaikytas Marijampolės autobusų stotyje. Tikėtina, kad ketino išvykti iš šalies.

Po kruvino išpuolio išgyventi pavyko tik sužeistam E. Anupraičio seneliui. Sunkios būklės vyras kurį laiką buvo gydomas ligoninėje. Bet pareigūnams taip ir nepavyko apklausti vienintelio šaudynes išgyvenusio liudininko. Senoliui pakriko psichika, o po kelių mėnesių jis mirė. E. Anupraitis šiuo metu gydomas psichiatrijos klinikoje.

REKLAMA
REKLAMA

Ievos Strazdauskaitės žudikai

Taip pat 2017 metais įvykdytas itin žiaurus jaunos plungiškės Ievos Strazdauskaitės nužudymas. Mergina iš savo tėvų namų Plungėje išvyko į Vilnių, bet taip kelionės tikslo ir nepasiekė.

Iš pradžių jos buvo ieškoma, kaip dingusios be žinios. Bet netrukus buvo rastas jos vairuotojas prabangus automobilis. O po kelių dienų, nustačius tris įtariamuosius, surastas ir užkastas nužudytos merginos kūnas.

Teisiamųjų suole dėl šio nusikaltimo atsidūrė pusbroliai kėdainiečiai Karolis, Leonas ir Mantas Bieliauskai. Jie yra kaltinami, kad siekdami nuslėpti kitą nusikaltimą bendrininkų grupėje kankindami žiauriai nužudė bejėgiškos būklės žmogų. Jie taip pat kaltinami neteisėtu laisvės atėmimu bei turto sugadinimu. Maksimali bausmė už šiuos nusikaltimus – laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dembavos tragedija

Dar 2013 metais visą Lietuvą sukrėtė žinia apie Panevėžio rajone sudeginto automobilio bagažinėje rastą 17-metės kūną. Paaiškėjo, kad prieš tai nepilnametė buvo išžaginta ir nužudyta.

Vėliau slepiant įkalčius automobilis buvo padegtas. Ši istorija itin sukrėtė, nes dar būdama gyva mergina skambino į Bendrąjį pagalbos centrą ir bandė prisišaukti pagalbos. Bet BPC operatoriams nepavyko nustatyti jos buvimo vietos.

Dėl šio žiauraus nusikaltimo buvo sulaikyti du įtariamieji. 33 metų panevėžietis Julius Jakubaitis ir 23-jų Deividas Antanaitis sulaukė įkalinimo iki gyvos galvos. Nors nė vienas iš jų savo kaltės nepripažino, bet surinktų įrodymų pakako, kad teismas paskirtų griežčiausią Lietuvoje įmanomą bausmę.

REKLAMA

Keturmečio budeliai

2017 metų sausį į Kauno ligoninę iš Kėdainiuose esančių namų buvo atvežtas leisgyvis ketverių metukų vaikas. Medikams nepavyko išgelbėti vaiko gyvybės. Vėliau ekspertai suskaičiavo, kad mažamečiui buvo suduoti mažiausiai 135 smūgiai. Iš jų keli mirtini smūgiai suduoti į galvą.

Teisiamųjų suole dėl šio nusikaltimo atsidūrė 24-erių vaiko motina Monika Kaziukaitytė ir jos sugyventinis Gediminas Kontenis. Vėliau nustatyta, kad nusikaltimui įtakos turėjo ir narkotinės medžiagos, kurių pėdsakų rasta abiejų žudikų organizmuose.

Nuosprendis šioje siaubingoje byloje buvo skelbiamas 2018 metais. G. Kontenis buvo nuteistas 19 metų nelaisvės, o M. Kaziukaitytė – 16 metų už grotų.

REKLAMA

Alma Bružaitė-Jonaitienė

Šios vaikžudės byla sukrėtė Lietuvą dar 2007 metais, kai per televiziją pasklido žinia, kad dingo du nepilnamečiai vaikai iš Kelmės rajono. Dienos metu, paslaptingomis aplinkybėmis kaip į vandenį dingę vaikai prikaustė visos tautos dėmesį.

Žiniasklaida ir žmonės išreiškė užuojautą ir stengėsi prisidėti prie vaikų paieškos, tačiau nesėkmingai. Labiausiai visi užjautė būtent Almą Jonaitienę. Ji visuomenės akyse atrodė, kaip jautri ir dėl „netikėtai“ dingusių vaikų sugniuždyta motina. Bet, kaip paaiškėjo vėliau, tokia moters išvaizda buvo apgaulinga.

Tyrimo eigoje išaiškėjo, kad prieš vaikus buvo įvykdytas kraupus nusikaltimas. Maža to, viešoje erdvėje ašaras liejusi Alma pasirodė esanti visiška psichopatė ir žudikė.

Moteris pati nužudė savo vaikus. Ji slapčia juos pasmaugė, o vėliau nutempė ir įmetė į upę. Nors dėl tokio žiauraus elgesio buvo galima suabejoti A. Bružaitės psichika, bet ekspertai ją pripažino veiksnia ir atrišo teismams rankas skirti pelnytą bausmę. Ji tapo pirmąja ir kol kas vienintele Lietuvoje moterimi, kuri buvo nuteista kalėti iki gyvos galvos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų