REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
23
Skvernelis ir Karbauskis (nuotr. Fotodiena.lt)

Premjerui Sauliui Skverneliui pristačius savo komandą, prezidentinės rinkimų kampanijos bruožus ir viziją Lietuvai, politikos apžvalgininkai lieka neįtikinti. Pasak jų, tai, ką pasakė premjeras, jau girdėjome, o komanda yra „popsinė“ ir keista, nes neaišku, ką tam tikri žmonės veiks rinkimų kampanijos metu.

23

Premjerui Sauliui Skverneliui pristačius savo komandą, prezidentinės rinkimų kampanijos bruožus ir viziją Lietuvai, politikos apžvalgininkai lieka neįtikinti. Pasak jų, tai, ką pasakė premjeras, jau girdėjome, o komanda yra „popsinė“ ir keista, nes neaišku, ką tam tikri žmonės veiks rinkimų kampanijos metu.

REKLAMA

Mykolo Romerio universiteto dėstytoja Rima Urbonaitė svarsto, kad premjero „vizija ir misija Lietuvai“ sako mažiau, nei norėtume išgirsti. „Programos dar nėra, matome gaires. Matyt bus klasikinis politikos variantas. Pagrindinis leitmotyvas išlaikomas: kova su korupcija, skaidrumo siekimas, rūpinimasis vargstančiais. Eskaluojama valstybės globos idėja, tai logiška, nes visuomenei norisi rūpesčio, kad valstybė suteiktų globą. Tie dalykai labai akivaizdūs“, – sakė politologė.

Anot jos, buvo aišku, kad premjeras kalbės apie korupciją, nes tai sufleruoja ir dabar vykstantis „teisėjų korupcijos skandalas“. „Ta programa pakankamai lengvai nuspėjama, tai galėjome matyti dar suvažiavimo kalboje, kur jis sakė, kad nebus jokių interesų grupių protegavimo, partinių stogų. Tai tas pats leitmotyvas: aš jumis pasirūpinsiu, o aniems yra ko bijoti: tiems, kurie naudojasi įtakomis, užsiima korupcine veikla. Tai atliepia tam tikrą visuomenės užsakymą. Šis dalykas yra tęsiamas ir nieko tai nestebima“, – sakė politologė.

REKLAMA
REKLAMA

Visgi buvo dalykų, pasak R. Urbonaitės, kurie nustebino ir tai – komandos pristatymas.

„Laukėme labai to pirminio štabo, bet jis atrodo keistai, nes be Skirmanto Malinausko „vitrinoje“ matėme Vytautą Baką, apie kurį žinojome jau anksčiau, ir tris moteris. Nežinau ar tai dėl to, kad neliko vyriausybėje moterų, ar dėl premjero tyčia ar netyčia išreikšto požiūrio į moteris be vaikų. Man keistas tų moterų pasirinkimas, nes aš sunkiai įsivaizduoju, ką jos veiks. Rasa Kazėnienė pasimetė paklausta, ką ji veiks premjero rinkiminėje komandoje. Ji pasirinkta, kaip simbolis, bet jos funkcijos – neaiškios. Kita komandos narė – partinė Ausma Miškinienė. Taip, ji politikė, bet, kaip ji integruosis į premjero komandą, kokios jos funkcijos – neaišku. Ieva Gervinskaitė dirbo šiek tiek su komunikacija, bet ar ji talkins S. Malinauskui ar darys ką kitą – aš nesupratau“, – sakė politologė.

REKLAMA

Anot jos, norėtųsi bent išgirsti, ką jo komanda veiks, dirbs ir ką tie žmonės mano.

„Norėtųsi išgirsti, kad premjeras yra ne vienas ir žmonės šalia susodinti ne dėl grožio. Vytautas Bakas kažkiek pakalbėjo, bet komanda liko neišgryninta. Žinoma, kiti kandidatai turi panašių problemų. Visgi komandos pasirinkimas nebuvo aiškiai argumentuotas. Jei pasirinkai, reikėjo pasakyti, kuriose srityse šie žmonės yra profesionalai, kur jie tau padės, kur jie yra stiprūs“, – kalbėjo politologė.

R. Urbonaitė svarstė, ar nėra susimaišymo tarp premjero ir kandidato į prezidentus komandų. „Ar nėra taip, kad komanda, kuri konsultuoja jį (S. Skvernelį), kaip premjerą, kartu dėlioja ir šios programos nuostatas. Nežinau, nes pavardžių neišgirdome, tiesa – laiko dar yra. Jaučiasi neaiškumai“, – tikino R. Urbonaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Politikos apžvalgininkas Virgis Valentinavičius sako, kad premjero rinkiminėje kampanijoje tam tikrų žmonių dalyvavimas reiškia įdomius dalykus. „Pono V. Bako dalyvavimas atspindi ilgalaikę valstiečių ir Ramūno Karbauskio strategiją, tyrimų pagalba triuškinti oponentus. Bakas šiuo atveju bus naudingas“, – svarstė apžvalgininkas.

Anot jo, programiniai dalykai yra geri ir teisingi, problema ta, kad jie prieštarauja vieni kitiems: siūlymas auginti ekonomiką ir užtikrinti gerovės valstybę kartu yra neįmanomi.

„S. Skvernelis bus pirmas, kuris imasi suderinti šiuos dalykus. Tuo labiau, kad dalis apie gerovės valstybę yra akivaizdus melas, iki šiol premjeras labiau rūpinosi augimu, o socialinis biudžetas buvo trupiniai, kurie žmonėms nukrisdavo iš ekonomikos augimo“, – sakė V. Valentinavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak apžvalgininko, socialinė atskirtis per S. Skvernelio valdymą nesumažėjo, bet padidėjo. „Atlyginimai augo, pensijos augo, bet didesni atlyginimai ir pensijos augo labiau. Tai šiuo požiūriu gerbiamas kandidatas į prezidentus paprasčiausiai meluoja“, – sakė V. Valentinavičius.

Premjeras jau intensyviai vykdo savo rinkiminę kampaniją, važinėja po Lietuvą, o skubus susitikimas su Kauno meru Visvaldu Matijošaičiu po savivaldos rinkimų pirmo turo reiškia, kad kampanija koordinuojama su Kauno meru.

„Manau tokių merų atsiras daugiau, S. Skvernelis judės po Lietuvą naudodamas administracinį resursą ir jis turi teisę tą daryti ir nemanau, kad opozicijos kritika dėl administracinio resurso naudojimo veikia rinkėjus. Opozicija turėtų koncentruotis į programinį turinį, nes to irgi nesimato. Skvernelis išnaudos administracinį resursą, opozicijos neįgalumą ir eis į rinkimus tokiu būdu“, – aiškino politikos apžvalgininkas.

REKLAMA

Visgi premjero reitingai lengvos rinkimų kovos nežada, nes neigiami vertinimai teigiamų vertinimų atžvilgiu apklausose rodo rimtą problemą.

„Klausimas, ar tokia kampanija ir toks „popsinis“ štabas padės tai įveikti. Neigiami vertinimai dar padidės po eilinio premjero nesusivaldymo po prezidentės kritikos ar dar ko nors. Karts nuo karto premjeras nutrūksta nuo grandinės ir atrodo vaikiškai. Galime tikėtis, kad reitingų „neigiamėjimas“ duos papildomo peno“, – sakė apžvalgininkas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų