REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
67
Remigijus Šimašius. Artūras Zuokas (nuotr. BFL)

2015 metų rinkimų scenarijų kartojasi – kaip tada, taip ir dabar į kovą dėl sostinės mero posto stoja dabartinis Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius ir eksmeras Artūras Zuokas. Ir nors atrodo, kad kova bus įnirtinga, ir politologai, ir viešųjų ryšių specialistai skuba prognozuoti pergalę dabartiniam sostinės merui.

67

2015 metų rinkimų scenarijų kartojasi – kaip tada, taip ir dabar į kovą dėl sostinės mero posto stoja dabartinis Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius ir eksmeras Artūras Zuokas. Ir nors atrodo, kad kova bus įnirtinga, ir politologai, ir viešųjų ryšių specialistai skuba prognozuoti pergalę dabartiniam sostinės merui.

REKLAMA

Pirmajame savivaldos rinkimų ture R. Šimašius surinko 37,33 proc., o A. Zuokas – 22,7 proc. rinkėjų balsų. Palyginimui, 2015 m. R. Šimašius A. Zuoką įveikė antrajame rinkimų ture surinkęs 62,71 proc. balsų.

Dar sulauksime „garso ir šviesų“

Visuomeninis rinkimų komitetas „R. Šimašiaus komanda „Už Vilnių, kuriuo didžiuojamės!“ rinkimuose į savivaldybės tarybą iškovojo 17 mandatų, A. Zuoko ir vilniečių koalicija „Laimingas Vilnius“ – 10. Atsižvelgdamas į tokį laimėtų mandatų skirtumą, Mykolo Romerio universiteto docentas Virgis Valentinavičius mano, kad šie rezultatai leidžia tiksliai prognozuoti, kas laimės rinkimus.

„Tiek tarybos sudėtis, tiek pačių kandidatų į merus rezultatai pirmame rate vis dėlto leidžia prognozuoti pergalę ir antrame rate Šimašiui. Manau, pergalė bus pasekmė to, kad jie yra labai skirtingi kandidatai. Aišku, Zuokas visada turės savo gerbėjų, kuriems nerūpi jo praeities nuodėmės, ratą. Bet paskutiniai rinkimai parodė, kad tokių rėmėjų skaičius yra ribotas“, – tv3.lt kalbėjo V. Valentinavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Nors R. Šimašius pirmajame rinkimų ture patraukė daugiau rinkėjų balsų, antrasis turas gali susiklostyti visai kitaip. A. Zuokui paramą išreiškė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, prie jo linksta ir Darbo partija, galutinio žodžio dar netarė konservatoriai, o Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas pareiškė paramą R. Šimašiui. Tačiau V. Valentinavičius ragina neskubėti skaičiuoti viščiukų ir mano, kad ne visų partijų palaikymas turi reikšmės.

REKLAMA

„Pažiūrėkime į tai, kiek reiškia R. Karbauskio žodis sostinės rinkėjams. Manau, kad tas žodžio poveikis yra labai ribotas, jeigu ne nulinis. Kiek reiškia Tėvynės sąjungos palaikymas Zuokui, kuris apskritai mane stebina, nes, mano galva, jis yra nesuderinamas su vertybėmis, kurias bent jau anksčiau Tėvynės sąjunga propaguodavo. Ką reiškia Viktoro Uspaskicho parama? Tai yra rinkėjai, kurie gali ateiti, gali neateiti. Pats faktas, kad žmonės balsuoja už V. Uspaskichą, parodo tam tikrą ribotą jų atsakomybės laipsnį ir supratimą“, – svarstė V. Valentinavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Viešųjų ryšių specialistas Arijus Katauskas pastebi, kad partijų lyderiai apie paramą Zuokui garsiai kalbėjo tik iškart po pirmojo rinkimų turo, o dabar garsiau girdėti parama R. Šimašiui.

„Mes iš karto po rinkimų matėme pakankamai daug žmonių, kurie aktyviai išreiškė palaikymą Zuokui. Bet, jeigu pasižiūrėtume į šiandieną, ko gero, aktyvesni yra tie, kurie palaiko Šimašių. <...> Matome net kandidatę į prezidentus (Ingridą Šimonytę – aut. past.), kuri pakankamai pradeda pasisakyti apie R .Šimašių ir skatina balsuoti“, – tv3.lt sakė A. Katauskas.

Vis tik jis neatmeta galimybės, kad dar sulauksime ir trečiosios palaikymo bangos, mat iki rinkimų dar yra šiek tiek laiko, o konkretaus mero palaikymą smarkiai diktuoja povandeninės srovės, susijusios su koalicijos taryboje sudarymu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nemanau, kad toks politikas kaip A. Zuokas nuleis rankas, manau, kad pamatysime dar fejerverkų, garso ir šviesų“, – prognozavo A. Katauskas.

Niekaip nepamiršta nuodėmių

Socialinių tinklų įtaka šiuose rinkimuose nepaneigiama – aiškiai matyti, kaip šias medijas savo naudai išnaudoja abu kandidatai. Tačiau čia pat socialiniuose tinkluose plinta ir detaliai surašytos „A. Zuoko nuodėmės“. V. Valentinavičiaus manymu, rinkėjai nėra užmaršūs, todėl būtent praeities paklydimai gali apkarpyti A. Zuoko rėmėjų gretas.

„A. Zuokas visada bandydavo pritraukti jauną rinkėjų kartą, buvo pirmas, naudojantis blogą, feisbukus ir panašius dalykus, ir dabar kartoja tą patį. Kas kartą atsimena Zuoko nuodėmes, tai jų nebepamiršta ir niekada nebebalsuoja. Kas neprisimena, jų skaičius yra ribotas. Bet A. Zuokas neatsisako senų triukų, nes neišmoksta naujų. Jis pats kaip kandidatas keitėsi ir nemanau, kad tie patys triukai suveiks. Juo labiau, kaip rodo paskutiniai rinkimai, jie jau nebeveikia“, – sakė MRU docentas.

REKLAMA

O štai politikų bandoma pritraukti jauna rinkėjų auditorija nebūtinai yra teigiamas veiksnys, pažymi A. Katauskas.

„Klausimas, kiek jaunų žmonių, kurie yra labai aktyvūs socialinėje medijoje, paims ir ateis sekmadienį į rinkimus. Ta auditorija nėra ta, kuri labiausiai pasižymi pavyzdingu ėjimu į rinkimus, balsavimu“, – sakė pašnekovas.

Lažybininkai pergalę prognozuoja Šimašiui

Tuo metu lažybų bendrovėse gyventojai labiau linkę statyti už R. Šimašiaus pergalę mero rinkimuose. Lažybų bendrovėse „Top Sport“, „Olybet“ ir „Optibet“ klausimo „Kas laimės Vilniaus miesto mero rinkimus?“ favoritu kol kas laikomas R. Šimašius – jo koeficientas yra keturis kartus mažesnis už A. Zuoko.

Kandidatų koeficientus nustato pačios lažybų bendrovės, stebėdamos politikų reitingus. Populiariausių politikų galimybės laimėti vertinamos palankiausiai, vadinasi – ir statymo koeficientas mažiausias.

Antrasis savivaldos rinkimų turas vyks kovo 17 dieną.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų