REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išsiilgusiems pavasario – geros žinios. Nors sinoptikai dar žada visko – ir šlapio sniego, ir šaltuko – pavasaris tikrai ne už kalnų. Tai rodo ne kas kitas, o iš šiltų kraštų vis didesniais būriais grįžtantys paukščiai.

Išsiilgusiems pavasario – geros žinios. Nors sinoptikai dar žada visko – ir šlapio sniego, ir šaltuko – pavasaris tikrai ne už kalnų. Tai rodo ne kas kitas, o iš šiltų kraštų vis didesniais būriais grįžtantys paukščiai.

REKLAMA

Šiuo metu į Lietuvą jau parskrido kone visi vandens paukščiai, dabar laukiama giesmininkų ir lietuvių garbinamų gandrų. Teigiama, kad sparnuočiai šiais metais suskubo grįžti gera savaite anksčiau nei pernai.

Paukščių klegesį kasdien girdėsime vis dažniau ir garsiau. Gamta bunda, o į Lietuvą iš šiltų kraštų būriais grįžta peržiemoję paukščiai. Žuvinto biosferos rezervato specialistai sako, kad paukščiai į Lietuvą pradėjo skristi jau kone prieš mėnesį. Pirmos pasirodė pilkosios žąsys. Jos kasmet parskrenda anksčiausiai. Dažnai vandens telkiniai dar būna užšalę ir gausu sniego. Paskui žąsis parskrido gervės. O tikru pavasariu pakvipo jau vasario 16 d. Staigiai atšilus, į gimtinę suskubo ir kiti sparnuočiai.

„Tada pradėjo skristi praktiškai visi tie pirmieji paukščiai. Tai ir vieversiai, ir varnėnai, gulbės, didžiosios antys. Tą dieną, galima sakyti, startavo visi paukščiai‘, – sako ekologas Regimantas Vabuolas.

REKLAMA
REKLAMA

Sinoptikai dar žada ir šlapdribos, ir šaltuko. Tačiau į Lietuvą suskubusiems paukščiams – tai nė motais. Maisto, kad ir varganai, jau ras, o nedidelį šaltį kantriai iškęs. Beje, pirmieji paukščiai šiais metais parskrido gera savaite anksčiau nei pernai.

REKLAMA

„Šiai dienai nei sniego laukuose, kuris uždengtų jiems maistą, nei didelių šalčių nėra. Jie išsiverčia. O jei sugrįžta dienai kitai šaltukas – jie pakenčia, ištveria ir labai retai atsitraukia", – aiškina R. Vabuolas.

Gamtininkai sako, kad apie pavasarį skelbia visa gamta.

„Žmonės randa ir pirmuosius žibuoklių žiedus. Jie dar nedrąsūs, prie žemės, bet jau yra. Pradėjo brinkti medžių pumpurai, ypač krūmų. Jie arčiau žemės, greičiau sušyla ir išduoda artėjantį pavasarį“, – pastebi gamtininkas Vaidas Karpavičius.

Savaitė kita, ir gamta prisipildys dar įvairesnių garsų – parskris paukščiai giesmininkai. O kovo gale ir lietuvių numylėti gandrai. Gandrinės Lietuvoje minimos kovo 25 dieną. Senovėje žmonės sakydavo, kad gandras parskrisdamas ant uodegos parneša kielę, kuri išspardo paskutinius žiemos ledus.

REKLAMA
REKLAMA

Beje, Lietuvoje per pastaruosius metus labai pagausėjo kai kurių paukščių rūšių. Tarkim, neseniai iš šiltų kraštų grįžusių gervių. Jų populiacija dabar tokia didelė, kad neseniai paukštis išbrauktas iš Raudonosios knygos.

Paukščiai iš šiltų kraštų į Lietuvą turėtų visi sukristi per pora mėnesių. Kai kurie grįžta tik kai gerai įšyla – gegužę. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų