REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
81
Gintautas Paluckas. Gediminas Kirkilas. (tv3.lt nuotr.)

Nors politologai šiųmečius savivaldos rinkimus vadina rinkimais be nugalėtojo, laimėtojais save laiko Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP). Nacionaliniuose reitinguose nežibanti partija pagal savivaldos rinkimų rezultatus pelnė trečią vietą. Tuo metu nuo LSDP atskilusių „socdarbiečių“ nežiba ne tik reitingai, bet ir pasiekimai rinkimuose. Kokia ateitis laukia šių partijų?

81

Nors politologai šiųmečius savivaldos rinkimus vadina rinkimais be nugalėtojo, laimėtojais save laiko Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP). Nacionaliniuose reitinguose nežibanti partija pagal savivaldos rinkimų rezultatus pelnė trečią vietą. Tuo metu nuo LSDP atskilusių „socdarbiečių“ nežiba ne tik reitingai, bet ir pasiekimai rinkimuose. Kokia ateitis laukia šių partijų?

REKLAMA

Savivaldos rinkimuose balsuojant už kandidatų sąrašus daugiausiai rinkėjų simpatijų pelnė visuomeniniai rinkimų komitetai, antroje vietoje – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, o trečioje – LSDP.

Vienų laimėjimas – kitų fiasko

9,8 proc. rinkėjų palaiko LSDP, rodo naujienų agentūros ELTA užsakymu rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanijos „Baltijos tyrimai“ sausio 23 – vasario 3 dienomis atliktos apklausos duomenys. Palyginimui, dviem mėnesiais anksčiau socialdemokratus rėmė 9,2 proc. rinkėjų.

REKLAMA
REKLAMA

Nepaisant gana nuosaikaus rinkėjų palaikymo, socialdemokratai rinkimuose pademonstravo aukštus rezultatus. LSDP užsitikrino 259 mandatus (be merų) savivaldybių tarybose, 5 jų merai iškovojo pergalę pirmajame rinkimų ture, o 17 kandidatų kovos antrajame. Partija pelnė 13,26 proc. rinkėjų balsų.

REKLAMA

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų universiteto (VU TSPMI) docentas Mažvydas Jastramskis pažymi, kad per šiuos rinkimus geriausiai pasirodė partijos, turinčios gilias tradicijas.

„Geriausiai pasirodė būtent socialdemokratai ir Tėvynės sąjunga – partijos, turinčios daugiausiai narių, seniausias organizacijas, stipriausius skyrius Lietuvoje“, – apžvelgdamas rinkimų rezultatus sakė M. Jastramskis.

Tuo metu „socdarbiečius“ Lietuvoje palaiko 2,8 proc. rinkėjų, rodo „Baltijos tyrimų“ apklausa. Praėjusių metų balandį įsikūrusi Lietuvos socialdemokratų darbo partija (LSDDP) rinkimuose iš viso iškovojo 24 mandatus savivaldybių tarybose, nė vienas jų kandidatas netapo meru. Už partiją balsavo 1,67 proc. rinkėjų.

REKLAMA
REKLAMA

Aišku, kieno pusėje rinkėjai

Aukštas LSDP rezultatas parodė, kieno pusėje yra rinkėjai regionuose, komentuodama rinkimų rezultatus sakė VU TSPMI politologė Ieva Petronytė.

„Panašu, kad vienareikšmiai partijos laimėtojais tapo senoji partija su Palucku priekyje. Panašu, kad LSDDP šansai išlikti po Seimo rinkimų yra tikrai labai menki. Tas atskilimas, pasitraukimas senųjų lyderių galbūt nebuvo labai protingas žingsnis, vertinant pagal šios dienos rezultatus“, – svarstė I. Petronytė.

Tuo metu VU TSPMI profesorė Ainė Ramonaitė mano, kad šiuose rinkimuose laimėtojo nematyti, aiškūs tik pralaimėtojai, o jais tapo būtent LSDDP.

„Sakyčiau, šitie rinkimų rezultatai gana keisti – nėra laimėtojo. Niekas negalėtų tikrai džiaugtis, kad laimėjo šituos rinkimus, skirtingai nei praeitą kartą. Mes matome tik pralaimėtojus. Didžiausias pralaimėtojas – socialdemokratų darbo partija. Šita atskilėlė parodė, kad neturi jokių pajėgumų konkuruoti su savo motinine partija“, – rezultatus įvertino A. Ramonaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne skilimas, o skyrybos

Pats LSDP partijos pirmininkas Gintautas Paluckas partijos pasirodymą vertina labai optimistiškai ir mano, kad pasiektais rezultatais partija įrodė, jog skeptikai klydo.

„Manau, mes paneigėme daugelio skeptikų įsivaizdavimus ir samprotavimus, kad socialdemokratai skilo. Manau, kad šis klausimas yra išspręstas kartą ir visiems laikams – mes nei skilome, nei išsivaikščiojome, esame tvirta struktūra. Manau, ir balsavimo rezultatai tai parodo“, – komentuodamas rinkimų rezultatus kalbėjo G. Paluckas.

Nuo LSDP atskilusių „socdarbiečių“ rezultatus G. Paluckas sako vertinantis be piktdžiugos, bet džiaugiasi, kad pagaliau pavyko įrodyti, jog socialdemokratai ne skilo, o išsiskyrė.

REKLAMA

„Ne veltui sakiau, kad po metų intensyvių [žiniasklaidos] atakų dėl partijos skilimo mes labai mėginome paaiškinti, kad tai skyrybos geriausiu atveju, kad apie 170 socialdemokratų pasitraukė ir nuėjo į kitą pusę. Tai turėjo ir tam tikrą įtaką, nes žmonės vadovaujasi tuo, ką jie girdi. Jeigu žiniasklaida, kuria žmonės pasitiki, sako, kad socialdemokratai skilo, tai silpnina mūsų poziciją. Bet mes šitą klausimą išsprendėme, aš manau, kartą ir visiems laikams. Jokio skilimo nėra – rezultatai tai puikiai atskleidžia ir parodo. Tikiuosi, kad prie šitos temos nebegrįšime“, – kalbėjo G. Paluckas.

Vis dėlto 2019 m. savivaldos rinkimuose socialdemokratai nepasirodė taip stipriai, kaip 2015 m. rinkimuose, kur LSDP šventė absoliutų triumfą. Tąkart partija savivaldybių tarybose pelnė 343 mandatus (be merų), o merais tapo 16 partijos kandidatų. Paklaustas, ar kiek prastesnį partijos pasirodymą lėmė „skyrybos“, G. Paluckas rezultatų nesureikšmino.

REKLAMA

„Viskas, ką „socdarbiečiai“ laimėjo ar turi – viena merė, kuri ėjo į rinkimus su komitetu, o ne po partijos vėliava, ir keletas tarybos narių. Bendrame kontekste nemanau, kad tai yra reikšmingas dydis. Šie rinkimai, lyginant su 2015 m., pasikeitė iš esmės. Tai politinė sistema, tas visas žemėlapis keitėsi, atsirado valstiečiai žalieji, aibė komitetų. Tai, matyt, rinkimai kiekvieni yra unikalūs ir jų neišeina taip paprastai palyginti“, – sakė G. Paluckas.

„Nesėkmė svarbiau už sėkmę“

Tuo metu LSDDP pirmininkas Gediminas Kirkilas šiųmetį socialdemokratų pasirodymą vertina niūriai ir mano, kad LSDP partijos pirmininkas G. Paluckas turėtų atsistatydinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra pirmas kartas nepriklausomos Lietuvos istorijoje, kai kairieji nelaimėjo rinkimų, dažniausiai juos laimėdavo būtent socialdemokratai. Man tai dar keista, kad dabartinis pirmininkas taip optimistiškai šneka. Mano požiūriu, jam reikėtų atsistatydinti“, – kalbėjo G. Kirkilas.

O vertindamas savo partijos pasirodymą G. Kirkilas teigė, kad LSDDP teko debiutuoti sunkiu metu, kai rinkėjų pasitikėjimą užkariavo ne partijos, o komitetai. Be to, anot G. Kirkilo, partijai pritrūko ne tik laiko, o ir finansinių išteklių, koją esą pakišo ir konkurentai.

„Debiuto visada norisi geresnio, bet prieš mus buvo nukreipta labai didelė propaganda, ypač konservatorių. Greičiausiai dėl to, kad mes išlaikome šią valdančiąją koaliciją, mūsų sprendimo dėka ji išliko. Ir konservatoriai, nepaisant įvairiausių intrigų, nepasiekė valdžios“, – sakė G. Kirkilas.

REKLAMA

Vis tik sunku būtų G. Kirkilą vadinti debiutantu – Seimo narys politikoje sukasi ne vieną dešimtmetį, yra socialdemokratų senbuvis.

„Taip, aš, aišku, nesu debiutantas. Bet mano partija ir absoliuti dauguma jos narių yra debiutantai. Viena iš priežasčių, kodėl ne visur sėkmingai viskas pavyko, todėl, kad daugelis žmonių įvairiuose skyriuose, rajonuose pirmą kartą apskritai dalyvauja rinkimuose. Tai tuo požiūriu, aišku, partija debiutuoja“, – pažymėjo politikas.

G. Kirkilas vadovaujasi požiūriu, kad „kartais nesėkmės yra svarbiau už sėkmę, jeigu padarai teisingas išvadas“. Politikas tikina, kad nesigaili sprendimo palikti socialdemokratų gretas ir sukurti naują partiją.

REKLAMA

„Mes tikrai nesigailime. Jeigu reikėtų grįžti, aš elgčiausi taip pat iš naujo. Jokiu būdu nepritarčiau dabartinės valdančiosios koalicijos suardymui konservatorių naudai. Tikrai nepritarčiau. Aš pats vienas iš tos partijos kūrėjų esu. Ir pirmininkas ne vieną kartą buvau. Tai man tas sprendimas nelengvas. Bet tiesa yra tiesa, ji svarbiau už viską“, – kalbėjo G. Kirkilas.

Portalas tv3.lt primena, kad 2017 m. LSDP nusprendė palikti Seimo valdančiąją koaliciją ir pasitraukti į opoziciją. Tai nepatiko daliai partijos senbuvių, kurie atskilo nuo partijos ir Seime suformavo LSDDP frakciją, pasirašė bendradarbiavimo sutartį su valdančiaisiais, o 2018 m. balandį įkūrė ir savo partiją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų