REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
119
J. Kadamovas (123rf.com ir J. Kadamovo asm. arch. nuotr.) (tv3.lt koliažas)

Los Andželo (JAV) teisme už kelių milijonierių pagrobimą ir nužudymą iš Vilniaus į JAV išvykęs Jurijus Kadamovas ir jo bendras Jurijus Michelis iš Maskvos buvo teisiami prieš daugiau kaip 10 metų.

119

Los Andželo (JAV) teisme už kelių milijonierių pagrobimą ir nužudymą iš Vilniaus į JAV išvykęs Jurijus Kadamovas ir jo bendras Jurijus Michelis iš Maskvos buvo teisiami prieš daugiau kaip 10 metų.

REKLAMA

Kaip rašoma kriminalinių naujienų laikraščio „Akistata“ archyvuose, mirties bausmė J. Kadamovui buvo paskirta dar 2007-ųjų pradžioje. Nors prabėgo jau daugiau kaip 12 metų, bet iki šiol ši bausmė nėra įvykdyta.

Kol kas nuo gresiančios mirties bausmės J. Kadamovas išsisukdavo skųsdamas įvairių instancijų JAV teismų nuosprendžius, bet visi lietuvio skundai galiausiai buvo atmesti. Tačiau vilties gyventi neprarandantis J. Kadamovas su jam paskirtu advokatu griebėsi, regis, paskutinio išsigelbėjimo šiaudo.

Jie kreipėsi į teismą dėl užsienio reikalų minsiterijos (URM), anot jų, abejingumo J. Kadamovo atžvilgiu. Aiškėja, kad nuteistasis mirties bausme jau anksčiau kreipėsi į URM, kad ši įteiktų JAV protesto notą dėl esą neteisingai paskirtos bausmės. Bet taip ir nesulaukė, kad URM šį jo prašymą būtų išpildžiusi.

REKLAMA
REKLAMA

Tad priversti URM atstovus patenkinti J. Kadamovo prašymą bus siekiama per Vilniaus apygardos administracinį teismą. Šios bylos posėdžio data kol kas nėra paskirta.

REKLAMA

Situacija – sudėtinga

URM Informacijos stebėjimo ir žiniasklaidos skyriaus atstovai teigė, kad negali detaliau komentuoti situacijos su J. Kadamovu, mat šiuo metu vyksta teismo procesai. Tik užsiminta, kad URM į šią istoriją buvo įtraukta dar nuo 2003 metų, netrukus po to, kai J. Kadamovas buvo sulaikytas.

Tuo pačiu ministerijos atstovai patvirtino, kad bendru atveju teikiant Konsuliniame statute numatytą konsulinę pagalbą sulaikytiems, atliekantiems bausmę ar įtariamiems padarius nusikaltimą asmenims gali būti siunčiamos ir notos užsienio valstybei.

REKLAMA
REKLAMA

„Vadovaudamiesi Konsuliniu statutu konsuliniai pareigūnai Lietuvos Respublikos piliečiams, gyvenantiems užsienio valstybėse, teikia konsulinę pagalbą mirties, nelaimingo atsitikimo ar ligos atvejais, taip pat nusikaltimo aukoms, sulaikytiems, atliekantiems bausmę ar įtariamiems padarius nusikaltimą, neturintiems visiško veiksnumo asmenims, taip pat asmenims, praradusiems kelionės dokumentus“, – į klausimą, kokios pagalbos gali sulaukti užsienyje gyvenantys lietuviai, atsakymą pateikė URM atstovai.

Konsulinio departamento turimais duomenis, 2018 metais konsuliniai pareigūnai vyko aplankyti 33 užsienio valstybėse suimtų ar laisvės atėmimo bausmę atliekančių Lietuvos Respublikos piliečių, kurie išreiškė norą susitikti su konsuliniu pareigūnu ir prašyti konsulinės pagalbos. Jungtinėse Amerikos Valstijose buvo lankomi du bausmę atliekantys Lietuvos Respublikos piliečiai. Vadovaudamasis Konsuliniu statutu, konsulinis pareigūnas piliečio prašymu įsitikina, ar jam skirtas gynėjas ir vertėjas, taip pat ar jo laikymo sąlygos nėra prastesnės už sąlygas, kuriomis laikomi buvimo valstybės piliečiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Siaubingi nusikaltimai

J. Kadamovas tais laikais Vilniuje buvo gerai žinomas, nes jis tapo pirmuoju verslininku Lietuvoje, pradėjusiu nuomoti limuzinus. Jo firma taip pat gamino akvariumus.

1991-ųjų pabaigoje verslas sekėsi nekaip ir Jurijus, palikęs Vilniuje žmoną ir 2 metukų sūnų, išvyko į JAV, kad užsidirbtų pinigų. Ir užsidirbo. Tik labai baisiu būdu. Žudė žmones, o lavonus vertė į ežerą.

Vienam gaujos nariui J. Kadamovas sakė, kad jie užsidirbo 50 milijonų dolerių, o milijonierių lavonai ežere guls vienas ant kito, kol pasieks vandens paviršių.

J. Kadamovas su savo bendru J. Micheliu buvo sulaikyti 2002-ųjų vasarį. Kad išsiaiškintų jų nusikaltimus, vietos pareigūnams prireikė net 4 metų. Įtariamieji bandė pabėgti, tačiau jų planus sužinojo prižiūrėtojai.

REKLAMA

Po nepavykusio pabėgimo emigrantai buvo susodinti į vienutes. Prisiekusiųjų teismui pareigūnai ne tik papasakojo apie teisiamųjų padarytus nusikaltimus, bet ir parodė filmuotą medžiagą, kaip iš ežero vienas po kito buvo traukiami nužudytųjų kūnai.

Prokurorai teisme įrodė, kad banditai pagrobė ir nužudė nekilnojamojo turto agentą Meirą Maskatelį, iš Rusijos emigravusį bankininką, JAV turėjusį firmą „Matador Media“ Georgijų Safijevą, jo padėjėją Niką Charabadzę, buhalterę Rita Pekler ir verslininką Aleksandrą Umanskį. Visi jie buvo pagrobti ir nužudyti 2001-2002 metais.

Žudė net ir gavę išpirkas

Kaip teisme tuomet pasakojo kaltinimus palaikantys prokurorai, nusikaltėliai žudydavo pagrobtuosius ir tada, kai giminės sumokėdavo išpirką. Už A. Umanskį artimieji sumokėjo 235 tūkstančius dolerių, tačiau nusikaltėliai nenorėjo palikti gyvų liudininkų.

REKLAMA

Prokuratūra išsiaiškino, kad M. Maskatelį ir A. Umanskį J. Kadamovas su bičiuliais pakvietė į verslo susitikimą, sumušė ir užrakino savo namų rūsyje. Kai M. Maskatelio giminės atsisakė mokėti išpirką, nekilnojamojo turto agentas buvo uždusintas, galvą įkišus į plastikinį maišą.

R. Pekler, kuri tvarkė „Matador Medios“ buhalteriją, buvo pagrobta 2001-ųjų gruodį. Ją privertė paskambinti G. Safijevui ir pakviesti jį į susitikimą. Pagrobėjai žadėjo R. Pekler palikti gyvą viešbučio kambaryje, tačiau ji irgi atsidūrė povandeninėse kapinėse. Tą kartą G. Safijevas į susitikimą neatėjo, nes išskrido į Maskvą.

Tačiau nusikaltėliai savo planų neatsisakė. 2002-ųjų sausį J. Kadamovo sugyventinė Solovjova į akvariumų parduotuvę (jos savininkai buvo Kadamovas ir Michelis) atsiviliojo Charabadzę – Gruzijoje gerai žinomų aktorių Gogi Charabadzės ir Rusiko Kiknadzės sūnų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tik įžengęs į parduotuvę jis buvo surištas, sumuštas ir priverstas pakviesti G. Safijevą – bankininką, kuris svajojo Amerikoje naujai pastatyti filmą „Žmogus amfibija“.

Atvykusio Safijevo laukė tokia pati dalia. Jis buvo priverstas paskambinti savo partneriui, kad šis pagrobėjams pervestų 969 tūkstančius dolerių, juos gavę, nusikaltėliai surištus vyrus įmetė į ežerą.

Prokuratūra turėjo pakankamai duomenų apie teisiamųjų nusikaltimus. J. Michelio namuose, seife, buvo rastos keturios poros antrankių, ant kurių rasta aukų DNR. Rastos jų piniginės ir net telefonai.

O svarbiausia – parodymus teisme davė žudikų bendrininkai latvis Ainaras Altamanis ir J. Kadamovo sugyventinė. Buvo įtariama, kad teisiamieji panašius nusikaltimus galėjo vykdyti Turkijoje ir Kipre.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų