REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad Lietuvai ir toliau būtina siekti Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės uždarymo, o kalbos apie galimą „pragmatinį požiūrį“ dėl jėgainės yra „mėginimas prekiauti žmonių saugumu“.

 

Tai D. Grybauskaitė sakė ketvirtadienį, premjerui Sauliui Skverneliui viešai pareiškus, jog jis žada Baltarusijai pasiūlyti „racionalų sprendimą“ kaip alternatyvą jėgainės uždarymui.

„Visos kalbos ir mėginimas prekiauti Lietuvos žmonių saugumu yra nepateisinamas šiandien ir niekada nebus pateisinamas“, – Prezidentūros išplatintame įraše sako D. Grybauskaitė.

Anot jos, negali būti „jokių pragmatinių požiūrių, išskyrus, kad elektrinė negali būti atidaryta arba turi būti iškart uždaryta po jos baigimo“.

REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį BNS atsiųstame komentare ji pabrėžė, jog tarptautinės organizacijos yra patvirtinusios, kad Astravo AE aikštelė parinkta nesaugi, o pati branduolinė jėgainė kelia grėsmę.

REKLAMA

„Todėl būtina siekti Astravo AE uždarymo. Austrijos patirtis parodė, kad tai įmanoma, jei užtenka politinės valios“, – sakė D. Grybauskaitė.

Premjeras pasiūlymo nedetalizuoja, bet sako, kad Minskui nebus siūloma uždaryti baigiamos statyti jėgainės.

„Ką mes galime dabar padaryti? Turime planą-chuliganą. Pasiūlysiu baltarusiams sprendimą. Racionalų. Ne tokį, kuris sako: „Uždarykite“, – Kėdainiuose susitikime su gyventojais pareiškė prezidento posto siekiantis S. Skvernelis, kurį citavo naujienų portalas 15min.lt.

Energetikos ministerija premjero pareiškimo nekomentuoja.

Seimas 2017 metų birželį įstatymu įtvirtino, jog Astravo AE yra nesaugi ir kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui bei aplinkai ir visuomenės sveikatai. Šiuo teisės aktu siekta pagrįsti elektros importo ribojimus. Vyriausybė vėliau pritarė planui, kaip blokuoti Astravo AE gaminamos elektros importą.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuva laikosi pozicijos, jog netoli nuo Vilniaus statoma Astravo jėgainė statoma nesaugiai, nesilaikant tarptautinių įsipareigojimų, tuo metu Minskas kaltinimus neigia.

Espo konvencijos šalys prieš kelias savaites nusprendė, kad Baltarusija pažeidė tarptautinę konvenciją dėl poveikio aplinkai, netinkamai pasirinkdama statybų aikštelę Astravo jėgainei.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų