REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
44
Lietuvos „Kelių erelių“ baubas: dar niekam nepavyko nuo jo pasprukti (nuotr. Policijos)

Prieš kurį laiką Lietuvos kelių policija pristatė įspūdingą pirkinį – „Audi A6 Quattro“ tarnybinį automobilį, kuris gali išvystyti iki 300 km/val. greitį. Tai buvo dar vienas signalas „kelių ereliams“, kad su jų daromais pažeidimais nesiruošiama taikstytis.

44

Prieš kurį laiką Lietuvos kelių policija pristatė įspūdingą pirkinį – „Audi A6 Quattro“ tarnybinį automobilį, kuris gali išvystyti iki 300 km/val. greitį. Tai buvo dar vienas signalas „kelių ereliams“, kad su jų daromais pažeidimais nesiruošiama taikstytis.

REKLAMA

Prabėgo dveji metai, tad pasidomėjome, kokios naudos eismo saugumui šalies keliuose suteikė šis išskirtinis policijos įrankis kovoje su pažeidėjais. Iškalbingi ne tik automobilio techniniai parametrai, bet ir šia nežymėta transporto priemone pasiekti rezultatai.

Per metus su šiuo „Audi“ vidutiniškai nustatomi net 5 tūkst. pažeidimų. Tai reiškia, jog per dieną vidutiniškai užfiksuojama iki 14 pažeidimų. Tik neapsigaukite, toli gražu ne kiekvienu atveju pareigūnams tenka milžinišku greičiu vaikytis KET pažeidėjus.

Kelių policijos garaže yra ir daugiau superautomobilių, kuriuos galite pamatyti išskirtinėje nuotraukų galerijoje:

REKLAMA
REKLAMA

Didžioji pažeidėjų dalis yra užfiksuojama ir vėliau nubaudžiama įstatymuose numatyta tvarka jų net nesustabdžius. Bet pasitaiko ir bandymų pasprukti, kur automobilio „Audi“ galia pravertė sulaikant grėsmę sau pačiam ir kitiems eismo dalyviams keliantį vairuotoją.

REKLAMA

Fiksuoja įvairius pažeidimus

Lietuvos kelių policijos tarnybos Specialios paskirties skyriaus viršininkas Tadas Juozumas pasakojo, kad patruliuodami su „Audi“ tarnybiniu automobiliu pareigūnai per metus vidutiniškai nustato apie 5 tūkst. Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimų:

„Kadangi šiame automobilyje yra įmontuota greičio matavimo įranga, tai greičio viršijimo atvejų daugiausia ir užfiksuojame. Taip pat šiame automobilyje yra valstybinių numerio ženklų skanavimo įranga, kuri atpažįsta automobilius, kurie yra nedrausti, negaliojanti valstybinė techninė apžiūra ar yra paieškomi.

REKLAMA
REKLAMA

Kadangi automobilis „Audi“ yra be skiriamųjų ženklų, todėl nemažai nustatoma ir kitų KET pažeidimų tokių kaip: pavojingas, chuliganiškas vairavimas, lenkimas draudžiamose vietose, važiavimas per sankryžas ir eismo reguliavimo signalų pažeidimai, naudojimasis mobiliais telefonais, pėsčiųjų daromi KET pažeidimai bei vairuotojų pareigų pėstiesiems vykdymas.“

Naujienų portalo tv3.lt pašnekovas patvirtinto, kad dar nepasitaikė nei vieno atvejo, kai už pažeidimą stabdoma transporto priemonė būtų pabėgusi nuo šio policijos super automobilio.

Kaip pavyzdį T. Juozumas pateikė prieš mėnesį užregistruotą atvejį: „Tuomet kelyje A6, kur leidžiamas maksimalus greitis yra 90 km/val., buvo užfiksuotas automobilis „Porsche Cayenne“, kurio važiavimo greitis buvo 197 km/val.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnams teko vytis pažeidimą padariusį vairuotoją net apie 260 km/val. greičiu, o sustabdytas Porsche vairuotojas labai nustebo ir apsidžiaugė, kad užfiksuotas greitis buvo 197 km/val., nes jis pats prisipažino, kad vietomis važiavo apie 250 km/val. greičiu.“

Įvertina grėsmės lygį

Lietuvos kelių policija turi 5-6 tokius išskirtinius automobilius, tik kiti yra pirkti anksčiau nei „Audi“. T. Juozumas pridūrė, kad vairuoti tokį automobilį galima tik po specialaus pasiruošimo. Tam tikslui pareigūnai lanko ekstremalaus vairavimo kursus, lavina kitus darbui tokiomis sąlygomis reikalingus įgūdžius.

Anot T. Juozumo, tikrai nėra taip, kad tokie išskirtiniai savo galia automobiliai vaikytųsi kiekvieną KET pažeidėją:

REKLAMA

„Automobilyje esanti įranga yra efektyvi užfiksuoti pažeidimą, todėl kartais net nereikia nieko vytis. Užfiksavome pažeidimą, o pažeidėją galime surasti kažkur stabtelėjusį prie šviesoforo arba parvažiavusį namo. Tam tikrais atvejais nėra tikslo vytis pažeidėją, nes taip gali kilti didesnis pavojus jam pačiam ar kitiems eismo dalyviams. Gaudome tokius asmenis tik itin grubių pažeidimų atveju.“

Faktai ir skaičiai

Kelių policijos tarnybos įsigytame nežymėtame automobilyje „Audi A6 Quattro“ sumontuotas 3 litrų darbinio tūrio turbodyzelinis šešių cilindrų variklis, kuris išvysto 267 AG galią ir gali pasiekti net 300 km/val. greitį.

REKLAMA

Automobilis varomas visais ratais.

Galingas ir nežymėtas automobilis skirtas vykdyti specialioms akcijoms ir tramdyti tuos vairuotojus, kurie bando dideliu greičiu pažeisti kelių eismo taisykles.

„Audi“ taip pat sumontuotos tradicinės policijos šviesos ir garso perspėjimo priemonės.

„Audi A6“ kaina su visa komplektacija siekia apie 49 tūkst. eurų, o įranga dar kainavo apie 35 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų