REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Stambaus masto kyšininkavimą tiriantys prokurorai ketvirtadienį paprašė teismo leisti suimti penkis sulaikytus teisėjus, keturis advokatus ir dar devynis kitus įtariamuosius.

Stambaus masto kyšininkavimą tiriantys prokurorai ketvirtadienį paprašė teismo leisti suimti penkis sulaikytus teisėjus, keturis advokatus ir dar devynis kitus įtariamuosius.

REKLAMA

Suėmimą prašoma skirti Aukščiausiojo Teismo teisėjui Egidijui Laužikui, Apeliacinio teismo teisėjams Viktorui Kažiui, Konstantinui Gurinui, Valdimarui Bavėjanui ir Vilniaus apygardos teismo teisėjui Henrichui Jaglinskiui.

Nelaisvėje taip pat siūloma palikti advokatus Drąsutį Zagrecką, Giedrę Cimbolienę, Aivarą Surblį ir Marių Navicką.

Griežčiausios kardomosios priemonės taip pat prašoma dar devyniems kitiems įtariamiesiems, prokuratūra jų neįvardija.

Tačiau advokatai žurnalistams patvirtino, kad tarp jų yra du verslininkai – Vilniaus statybos įmonės „Indema“ vadovas Rolandas Vasiliauskas ir kelioms įmonėms vadovaujanti Oksana Sakalauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl kitų kardomųjų priemonių dar aštuoniems įtariamiesiems šiuo metu sprendimai nėra priimti, įtariamieji tebėra sulaikyti.

Įtariama, kad už įvairius palankius teisėjų sprendimus galimai buvo žadėti ir mokėti kyšiai, kurių sumos svyruoja nuo 1000 iki 100 tūkst. eurų. Ikiteisminio tyrimo metu surinktais duomenimis sutartų kyšių suma gali siekti 400 tūkst. eurų.

REKLAMA

Prokuratūra ketvirtadienį paviešino, kad vienas iš tiriamų epizodų yra apie įtariamą poveikį asmeniui, kad jis už piniginį atlygį prisiimtų kito asmens kaltę ir atliktų bausmę už neteisėtą disponavimą labai dideliu kokaino kiekiu.

Trečiadienį įvairiose Lietuvos vietose atlikta apie šimtą kratų ir kitų suplanuotų proceso veiksmų. Šiuose proceso veiksmuose dalyvavo daugiau nei šimtas STT, policijos pareigūnų, prokurorų.

Vyriausioji rinkimų komisija ketvirtadienį patenkino prokuratūros prašymą panaikinti Druskininkų mero Ričardo Malinausko ir jo patarėjo Aivaro Kadziausko teisinę neliečiamybę, kurią jie turėjo kaip kandidatai savivaldybių rinkimuose.

REKLAMA
REKLAMA

Prokuratūra taip pat pranešė atnaujinusi pernai nutrauktą ikiteisminį tyrimą A. Surblio atžvilgiu dėl piktnaudžiavimo tarnyba, neteisėto informacijos apie privatų asmenų gyvenimą rinkimo ir rengimosi sunkiai sutrikdyti dviejų Klaipėdoje dirbančių pareigūnų sveikatą.

Sprendimą priėmęs Generalinio prokuroro pavaduotojas Žydrūnas Radišauskas tvirtina, kad atliekant ikiteisminį tyrimą dėl teisėjų korupcijos „buvo gauti ir reikšmingi duomenys“ apie nutrauktame ikiteisminiame tyrime tirtus galimus nusikaltimus, kurie nebuvo žinomi anksčiau.

A. Surbliui bei dar vienam asmeniui byloje atnaujintas įtariamųjų statusas.

Advokatas buvo sulaikytas pernai balandį, įtariant, kad jis su dar vienu asmeniu planavo pasikėsinimą į Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato su organizuotu nusikalstamumu kovojančio padalinio vadovą ir prokurorą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ikiteisminis tyrimas liepą buvo nutrauktas, įtarimai advokatui panaikinti.

Ilgametis Aukščiausiojo Teismo teisėjas Laužikas atvesdintas į teismą 

Ilgametis Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Egidijus Laužikas ketvirtadienio popietę atvestas į sostinės teismą, kuris spręs dėl jo suėmimo kyšininkavimo byloje.

Vieną iš garsiausių Lietuvos teisininkų į Vilniaus miesto apylinkės teismą atvedė du uniformuoti policijos pareigūnai. E. Laužikui ir dar keturiems sulaikytiems teisėjams prokurorai siūlo skirti suėmimą.

59 metų Egidijus Laužikas Lietuvos Aukščiausiojo Teismo civilinių bylų skyriuje dirba nuo 1999 metų, prieš tai jis dirbo kituose teismuose.

REKLAMA

E. Laužikas prisidėjo prie Civilinio proceso kodekso rengimo, 2014-2016 metais buvo Teisėjų tarybos pirmininkas.

Iš viso byloje trečiadienį sulaikyti aštuoni teisėjai ir penki advokatai.

Tyrimą atlikusi Specialiųjų tyrimų tarnyba ir prokuratūra teigia, kad už įvairius palankius teisėjų sprendimus buvo žadėti ir mokėti kyšiai, kurių sumos svyruoja nuo 1 tūkst. iki 100 tūkst. eurų.

Prokuratūra kol kas nedetalizuoja, kuo konkrečiai yra įtariamas E. Laužikas.

TV3 reportažą žiūrėkite:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų