REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį išvyksta valstybinio vizito į Lenkiją, pagrindiniai jo akcentai bus skirti saugumo ir gynybos klausimams.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį išvyksta valstybinio vizito į Lenkiją, pagrindiniai jo akcentai bus skirti saugumo ir gynybos klausimams.

REKLAMA

Lietuvos ir Lenkijos prezidentai planuoja paskelbti bendrą deklaraciją saugumo klausimais.

Gynybos ministrai savo ruožtu ketina pasirašyti du susitarimus dėl keitimosi oro stebėjimo radarų duomenimis bei dėl Lietuvos ir Lenkijos brigadų afiliacijos (glaudesnio bendradarbiavimo).

Prezidentės patarėjas Nerijus Aleksiejūnas yra sakęs, kad pastarasis susitarimas leis glaudžiau bendradarbiauti abiejų šalių brigadoms siekiant apginti vadinamąjį Suvalkų koridorių.

Suvalkų koridoriumi vadinamas maždaug 100 kilometrų pločio Lietuvos ir Lenkijos pasienio ruožas, jis iš Vakarų ribojasi su Rusijos Karaliaučiaus kraštu, o iš Rytų – su Baltarusija.

REKLAMA
REKLAMA

Varšuvoje taip pat bus kalbama ES politikos, bendrų infrastruktūros projektų įgyvendinimo klausimais. Lietuvą ir Lenkiją jungia europinės reikšmės bendri geležinkelių „Rail Baltica“, magistralės „Via Baltica“ ir „Via Carpatia“ projektai.

REKLAMA

Abiem šalims ypač svarbus energetinis bendradarbiavimas, integracija į bendrą Europos rinką.

Anot Prezidentūros, elektros tinklų su Europa sinchronizavimas, dujų jungties su Lenkija (GIPL) tiesimas turi strateginę reikšmę ne tik regiono, bet ir visos ES energetiniam saugumui.

D. Grybauskaitė Varšuvoje susitiks su kaimyninės šalies prezidentu Andrzejumi Duda, Seimo pirmininku Mareku Kuchcinskiu, Senato pirmininku Stanislawu Karczewskiu, premjeru Mateuszu Morawieckiu.

Penktadienį prezidentė vyks į Liubliną, kur kartu su Lenkijos ir Ukrainos vadovais aplankys ten įsikūrusį bendros trijų valstybių LDK didžiojo etmono Konstantino Ostrogiškio karinės brigados LITPOLUKRBRIG štabą, paminės Liublino unijos 450 metų pasirašymo metines.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų