REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos apsaugos ministras užsimojo varguoliams padėti – vaistus skurdžiai gyvenantiems pensininkams ir neįgaliesiems padaryti visiškai nemokamus. Mat dabar, nors jie ir kompensuojami visu 100 procentų, pacientų mokestį jiems mokėti vis tiek tenka. Tačiau visuomenininkai tokį žingsnį vertina itin kritiškai.

Sveikatos apsaugos ministras užsimojo varguoliams padėti – vaistus skurdžiai gyvenantiems pensininkams ir neįgaliesiems padaryti visiškai nemokamus. Mat dabar, nors jie ir kompensuojami visu 100 procentų, pacientų mokestį jiems mokėti vis tiek tenka. Tačiau visuomenininkai tokį žingsnį vertina itin kritiškai.

REKLAMA

Pasak jų, tai daroma tik norint susižvejoti rinkėjų palankumą ir esą jokios apčiuopiamos naudos skurstantiesiems neatneš.

86-ių metų vilnietė Monika iš savo nedidelės trobelės beveik nebeišeina.

 

Vilnietės kasdienybę praskaidrina tik savaitinis socialinės darbuotojos vizitas. Neįgaliai senolei atnešama 219 eurų pensija, prikapojama malkų, nuperkama vaistų. Tačiau moteris kartais nuo tokio vargingo gyvenimo pavargsta, tačiau skųstis nemėgsta.

„Nieko man netrūksta. Ko čia trūks. Nežinau, kad atsigulsiu, gal į senelių namus paims“, – pasakoja Monika.

Gaudama tokio dydžio pensiją bei nuo gimimo turinti invalidumą – dėl gerokai trumpesnės kojos sunkiai judanti moteris nenoriai pripažįsta – dažniausias jos patiekalas – batonas su arbata. Visiems reikalingiems vaistams Monikai pinigų vargiai užtenka. Todėl jų moteris paprasčiausiai neperka.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau Monikai galimai jau nuo 2020-ųjų metų kompensuojami vaistai, tikėtina, bus dalinami visiškai nemokamai. Mat ji atitinka visus naujojo sveikatos apsaugos ministerijos projekto keliamus reikalavimus.

REKLAMA

„Tai grupei žmonių, kuri turi mažiausias pajamas, tai aišku, yra pirmiausia senjorai, bet gali būti ir neįgalieji, kad medicininės pagalbos priemonės ir vaistus gautų net be šitos priemokos, kuri yra taikoma vaistinėje“, – sako ministras Aurelijus Veryga.

Siūloma, kad priemokų už vaistus bei medicinines paslaugas galėtų nė euro nemokėti senjorai ir neįgalieji, kurių pajamos nesiekia 245 eurų per mėnesį t.y. kurių mėnesio pajamos nesiekia 95 proc. vadinamojo minimalių vartojimo poreikių dydžio. Mat šiuo metu, nors vaistai kompensuojami 100 procentų – mokėti vis tiek tenka.

REKLAMA
REKLAMA

„Jau ankstesni mūsų sprendimai leido kompensavimo lygį iki 100 procentų padidinti. Bet, kaip ir sakiau, tai yra komercinė struktūra, kuri turi iš kažko gyventi, mokėti atlyginimą, farmacininkui, nuomoti patalpas, tuos vaistus sandėliuoti, tai yra tam tikros išlaidos, kurias jie dengia iš pacientų priemokos“, – sako A. Veryga.

5 milijonais valstybės biudžetą patuštinsiantis ministro siūlymas džiugina kalbintus senjorus, mat šiuo metu vaistams tenka išleisti didžiąją dalį visos pensijos.

Tačiau visuomenininkai katučių ministrui ploti neskuba ir šį projektą vertina neigiamai. Pasak pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkės Vidos Augustinienės – toks A. Verygos žingsnis skurstančiuosius parems minimaliai ir jų piniginių tikrai nepripildys. Mat 100 procentų kompensuojami generiniai vaistai jau dabar kainuoja labai pigiai – nuo keliasdešimties euro centų iki kelių eurų. Todėl, tai, esą, tik populistinis žingsnis rinkėjų balsams sumedžioti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tikrai yra manipuliuojama žmonėmis. Skurdžiau gyvenantiems, gaunantiems mažesnes pensijas. Žmonės eidami į rinkimus turėtų pagalvoti – ar jiems gundytis balsuoti už tuos, kurie žaidžia jų likimais“, – sako pirmininkė Vida Augustinienė.

Šiame Sveikatos apsaugos ministerijos projekte populizmą įžvelgia ir laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas. Tačiau, pasak jo, tai nereiškia, kad siūlymas blogas. Jam daugiau nerimo kelia tai, kad po sprendimo priėmimo galimai valstybėje gali prasidėti kompensacijų mada, už kurią brangiai susimokėti tektų visiems mokesčių mokėtojams.

„Galima sutikti, kad vaistai yra būtinas dalykas, bet o kodėl tada nekompensuoti maisto produktų? Nes yra daug nepasiturinčių žmonių, kurie negali nusipirkti maisto ir lygiai taip pat būtų galima ginčytis, kad jiems reikia kažkokias tai išlaidas kompensuoti“, – teigia Ž. Šilėnas.

REKLAMA

Jei Seimas šiam siūlymui pritars nemokamų kompensuojamų vaistų senoliai ir neįgalieji gali tikėtis nuo 2020-ųjų. Pasak A. Verygos, šis projekto įgyvendinimas tiek užtruks, mat ruošiamasi įdiegti operacines sistemas, kurios leistų vargstantiems vaistus įsigyti be jokių papildomų pastangų, t.y. kaip ir anksčiau vaistinėse su receptu.

Daugiau žiūrėkite TV3 reportaže:

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų