REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Malinauskas pateikė savo versiją: spaudimu kaltina Seimo narį Gailių

Mero ir jo patarėjo namuose atliktos kratos

Ketvirtadienį turint paaiškėti, ar Druskininkų meras Ričardas Malinauskas teisėsaugos prašymu neteks teisinės neliečiamybės, politikas neigė jam metamus įtarimus ir pažėrė pavardes asmenų, kurie esą veikė prieš patį R. Malinauską. Tarp jų minimas ir Seimo narys Vitalijus Gailius.

Ketvirtadienį turint paaiškėti, ar Druskininkų meras Ričardas Malinauskas teisėsaugos prašymu neteks teisinės neliečiamybės, politikas neigė jam metamus įtarimus ir pažėrė pavardes asmenų, kurie esą veikė prieš patį R. Malinauską. Tarp jų minimas ir Seimo narys Vitalijus Gailius.

REKLAMA

Teisėsauga trečiadienį pranešė prašysianti panaikinti Druskininkų mero Ričardo Malinausko neliečiamybę, kad jam būtų galima pateikti įtarimus dėl korupcijos, įtariama, kad mokėti kyšiai vadinamojoje Vijūnėlės dvaro byloje.

VRK sprendimą jau „žino“

Ketvirtadienį Vyriausioji rinkimų komisija skelbs, ar panaikins mero neliečiamybę, bet pats R. Malinauskas žurnalistams ketvirtadienį teigė, kad „sprendimas ir taip jau aiškus“. 

„Posėdyje neplanuoju dalyvauti, nes man sprendimas jau atrodo aiškus. Labai ramiai dėl to jaučiuosi, nes 53 metus gyvenu be tos apsaugos. Koks bus sprendimas, nelabai domina“, – kalbėjo R. Malinauskas.

REKLAMA
REKLAMA

R. Malinauskas teigė apie trečiadienio įvykius sužinojęs tik iš žiniasklaidos. Jis taip pat sakė, kad jo ir jo patarėjo Aivaro Kadziausko namuose trečiadienį atliktos kratos.

REKLAMA

„Apie vakar dienos įvykius sužinojau iš jūsų – portalų ir leidinių. Galiu sau leisti pakomentuoti, kad pagal teismo nutartį vakar mano namuose buvo atlikta krata, kaip ir mano patarėjo. Apie tai nelabai daugiau galiu kalbėti“, – žurnalistams kalbėjo meras.

Pažėrė pavardžių

Dėl vakarykščių įvykiu R. Malinauskas kaltino ne tik artėjančius rinkimus, bet ir „aferas aukščiausiame valstybės lygmenyje“.

„Lietuva, ko gero, atėjo aklavietę su visa šia afera. Esu garantuotas, kad nė vieno pažeidimo Vijūnėlės dvaro dokumentacijoje nėra ir nebuvo. Visa tai yra sufabrikuota žmonių, kuriuos vėliau įvardinsiu, su aiškiais interesais. Prieš 8 metus, kai prasidėjo visi kaltinimai Druskininkams, atsirado vienas veikėjas – Juozas Šarkus. Kuris skundais užvertė visus, ką tik įmanoma“, – pasakojo R. Malinauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Vėliau prie minėtojo asmens esą prisijungė verslininkas Valdas Trinkūnas. Tarp kitų „kaltininkų“ R. Malinauskas nurodė prokurorą Irmantą Mikelionį bei Seimo narį, liberalą Vitalijų Gailių, kurį apkaltino darius spaudimą teisėsaugai ir esą pradėjus tyrimus ne savo, o Seimo Antikorupcijos komisijos vardu.

„Gailius labai dažnai klastodavo dokumentus. Dokumentų klastojimai ir visa eiga būdavo maždaug taip – vietiniai veikėjai sukurpia bet kokią legendą, ji eina keliais adresatais. Jis nuspręsdavo, kad mano močiutės sodyba yra neteisėta, tas neteisėta“, – teigė R. Malinauskas.

Be to, meras sakėsi norėjęs apie viską informuoti prezidentę, tačiau jis nebuvo priimtas susitikti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Iki šiandien dienos tikiu, kad prezidentė yra apgauta, aš noriu tikėti tuo. Bandžiau susitikti su prezidente, kad papasakočiau jai, kas vyksta Lietuvoje. Deja, manęs nepriėmė“, – sakė R. Malinauskas.

Paprašytas sukonkretinti, apie kokį spaudimą kalba, R. Malinauskas teigė, kad su Vijūnėlės bylomis dirbę teisėjai esą buvo spaudžiami prezidentės patarėjos teisės klausiamais Rasos Svetikaitės.

„Šita padėtis dar susisieta su tuo, kad Aukščiausiame teisme artėja sprendimų priėmimas. Įsivaizduojate dabar tokį teisėją, kuris būtų pakankamai drąsus priimti teisėtą sprendimą, kuris būtų nepalankus prezidentės patarėjai? Aš neįsivaizduoju“, – dėstė R. Malinauskas.

REKLAMA

„Pagal mūsų duomenis, visi teisėjai buvo spaudžiami arba netiesiogiai, arba per teismų vadovus Svetikaitės“, – teigė jis. R. Malinauskas taip pat kaltino Seimo narį liberalą Vitalijų Gailių klastojus dokumentus ir siuntinėjus nurodymus teisėsaugai.

Nenugriovė dvaro

Teismas Druskininkų centre pastatytą vadinamąjį Vijūnėlės dvarą pripažino neteisėtu ir dar 207 m. nurodė pastatą nugriauti, tačiau sprendimas taip ir neįvykdytas.

2015 m. Vyriausybė iš savo nutarimo išbraukė visą skyrių, kuris reglamentavo kurortų apsaugos zonas. Teisėsauga buvo pradėjusi ikiteisminį tyrimą, įtardama neteisėtą poveikį naikinant šį teisės aktą.

Tyrimas nutrauktas neradus nusikalstamos veikos požymių. Tačiau paviešinus jame figūravusių politikų ir Vyriausybės narių pokalbių išklotines, paaiškėjo, kad kurortinių zonų panaikinimo siekė Druskininkų meras R. Malinauskas, jis tuo metu priklausė Socialdemokratų partijai.

REKLAMA

Konstitucinis Teismas pripažino prieštaraujančia pagrindiniam šalies įstatymui Vyriausybės darbo reglamento nuostatą, kuri leidžia Vyriausybės posėdžio darbotvarkę papildyti iš anksto nederintais klausimais.

Dešimtys sulaikytųjų

Teisėsauga trečiadienį pranešė, kad dėl įtarimų korupcija sulaikyti aštuoni teisėjai ir penki advokatai. Šiuo metu atliekami keli ikiteisminiai tyrimai dėl įtariamo stambaus masto kyšininkavimo, prekybos poveikiu, papirkimo ir piktnaudžiavimo teismų sistemoje. Trečiadienį prezidentė Dalia Grybauskaitė panaikino aštuonių teisėjų imunitetą dėl įtarimų korupcija. Įtariama, kad sutartų kyšių suma galėjo siekti 400 tūkst. eurų.

Iš viso sulaikyti 26 asmenys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų