REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teisėsaugai dėl įtarimų kyšiais ir korupcija sulaikius aštuonis teisėjus ir penkis advokatus, šalies teisėjai nerimauja, kaip tai atsilieps visuomenės pasitikėjimui teismo sistema.

Teisėsaugai dėl įtarimų kyšiais ir korupcija sulaikius aštuonis teisėjus ir penkis advokatus, šalies teisėjai nerimauja, kaip tai atsilieps visuomenės pasitikėjimui teismo sistema.

REKLAMA

Teisėsauga trečiadienį pranešė, kad dėl įtarimų korupcija sulaikyti aštuoni teisėjai ir penki advokatai. Šiuo metu atliekami keli ikiteisminiai tyrimai dėl įtariamo stambaus masto kyšininkavimo, prekybos poveikiu, papirkimo ir piktnaudžiavimo teismų sistemoje. Trečiadienį prezidentė Dalia Grybauskaitė panaikino aštuonių teisėjų imunitetą dėl įtarimų korupcija. Įtariama, kad sutartų kyšių suma galėjo siekti 400 tūkst. eurų.

Peržiūrės ne visas bylas

Teisėjų tarybos pirmininkas Algimantas Valantinas, žurnalistams trečiadienį komentuodamas situaciją, patikino, kad tai yra sunki diena teismams, bet darbas turi tęstis toliau.

REKLAMA
REKLAMA

„Ta diena teismams be galo sunki ir sudėtinga. Tokioje situacijoje nelabai ir komentarų gali būti. Galėčiau pasakyti, kad tai labai skaudžiai paliečia teismų bendruomenę. Tuo pačiu noriu patikinti, kad teismuose dirba, kol neįrodyta kitaip, tik sąžiningi teisėjai. Noriu kreiptis į teisėjų bendruomenę, kad ji ir toliau atsakingai atliktų savo pareigas, nežiūrint į tai, kas vysta šiandien“, – žurnalistams sakė A. Valantinas.

REKLAMA

Jis patikino, kad bylos, su kuriomis šiuo metu dirbo sulaikytieji, bus tęsiamos joms paskyrus kitus teisėjus. Tuo metu bylos, su kuriomis teisėjai dirbo anksčiau, prokuratūros teigimu, bus peržiūrėtos, bet atnaujinamos bus tik tos bylos, kurias būtina, pabrėžė A. Valantinas.

„Jeigu bus nustatyta, kad konkrečioje byloje buvo kažkoks susitarimas, papirkimas, be jokios abejonės, tai yra pagrindas tą bylą atnaujinti, paskirti naują kolegiją ir iš naujo nagrinėti bylą“, – kalbėjo pirmininkas.

Smūgis pasitikėjimui

Vienas sulaikytųjų – Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Egidijus Laužikas. Šio teismo pirmininkas Rimvydas Norkus sakė „skaudžiai asmeniškai išgyvenantis šią situaciją“.

REKLAMA
REKLAMA

„Dar esame tik pradinėse ikiteisminio tyrimo stadijose. Bus atsakyta į daug klausimų, taip pat ir į tai, koks mūsų kolegos vaidmuo buvo“, – kalbėjo R. Norkus.

Trečiadienį teisėsauga patvirtino, kad prašys panaikinti Druskininkų mero Ričardo Malinausko neliečiamybę, kad jam būtų galima pateikti įtarimus dėl korupcijos, nes esama įtarimų, jog mokėti kyšiai vadinamojoje Vijūnėlės dvaro byloje. R. Norkus patikino, kad E. Laužikas nebuvo susijęs su byla.

Jis sakė neabejojantis, kad teisėjų ir advokatų sulaikymas sukrėtė visuomenę ir gali neigiamai atsiliepti tam, kaip visuomenė vertina teismų sistemą.

„Ilgą laiką džiaugėmės visuomenės augančiu pasitikėjimu teismais. Be abejo, šis įvykis neprisidės prie mūsų visuomenės pasitikėjimo. Bet ilgalaikėje perspektyvoje mes įsitikinę, kad teisingumas Lietuvoje egzistuoja“, – sakė R. Norkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dešimtys sulaikytųjų

Sulaikytieji teisėjai: Lietuvos apeliacinio teismo teisėjai Viktoras Kažys, Konstantinas Gurinas ir Valdimaras Bavėjanas, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Egidijus Laužikas, Vilniaus apygardos teismo teisėjas Henrichas Jaglinskis, Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjas Arūnas Kaminskas, Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmų teisėjas Gintaras Čekanauskas, Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Robertas Rainys.

Sulaikyti advokatai: Drąsutis Zagreckas, Romualdas Mikliušas, Giedrė Cimbulienė, Aivaras Surblys, Marius Navickas. Generalinio prokuroro teigimu, teisėsauga mato, kad tarp teisėjų veikė tam tikra sistema. Iš viso trečiadienį sulaikyti 26 asmenys.

REKLAMA

Teisėsauga pripažįsta, kad teks peržiūrėti bylas, kuriose dalyvavo minimi teisėjai, tačiau neaišku, kokio laikotarpio ir kokios bylos bus peržiūrimos.

Kol kas teisėjai bus sulaikyti 48 val., dėl tolesnių kardomųjų priemonių bus nuspręsta vėliau. Atliekamos kratos sulaikytų asmenų darbo bei gyvenamosiose vietose, automobiliuose. Proceso veiksmuose dalyvauja daugiau nei šimtas STT, kitų institucijų pareigūnų, prokurorų.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų