REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vasarį pagrindiniuose keliuose buvo išjungti čia esantys 139 momentiniai greičio matuokliai. Lietuvos automobilių kelių direkcija (LAKD) paaiškina, kas laukia vairuotojų ir kaip bus užtikrinamas saugumas keliuose, o policija dalinasi vaizdais, kaip gaudomi pažeidėjai keliuose nežymėtais automobiliais.

Vasarį pagrindiniuose keliuose buvo išjungti čia esantys 139 momentiniai greičio matuokliai. Lietuvos automobilių kelių direkcija (LAKD) paaiškina, kas laukia vairuotojų ir kaip bus užtikrinamas saugumas keliuose, o policija dalinasi vaizdais, kaip gaudomi pažeidėjai keliuose nežymėtais automobiliais.

REKLAMA

Kaip tv3.lt naujienų portalui sakė LAKD ryšių su žiniasklaida specialistas Evaldas Tamariūnas, šiuo metu šalyje veikia 50 vidutinio greičio matuoklių ir stebimi 25 ruožai, kurių bendras ilgis valstybinės reikšmės keliuose siekia beveik 120 km.

Iki 2020 m. Lietuvos keliuose suplanuota įrengti 130 vidutinio greičio kontrolės ruožų (260 įrenginių) ir 70 momentinių greičio matuoklių. Tačiau kada bus paskelbti pirkimai naujiems greičio matuokliams įgyti ir kiek tai kainuos – neaišku.

„Pirkimai bus paskelbti netrukus, o kaina paaiškės įvykus viešųjų pirkimų konkursui“, – sakė E. Tamariūnas.

Jis teigė, kad greičio režimui valdyti pasitelkiami ne tik greičio matuokliai, bet ir inžinerinės bei edukacinės priemonės, pavyzdžiui miesto vartai ar greičio kalneliai.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Lietuvos automobilių kelių direkcijos vadovo Vitalijaus Andrejevo, įvertinę momentinių matuoklių ir vidutinio greičio matuoklių naudą ir jų kaštus, nuspręsta daugiau investuoti į vidutinio greičio matuoklius.

REKLAMA

„LAKD vykdydama saugaus eismo politiką siekia keisti ir formuoti vairuotojų įpročius pasirinkti nuolatinį saugų greitį. Vidutinio greičio matuokliai, kur greitis matuojamas ruože, skatina vairuotojus nuolatos laikytis saugaus greičio“, – sako V. Andrejevas.

Teigiama, kad momentiniai greičio matuokliai mažiau efektyvūs formuojant vairuotojų įpročius važiuoti lėčiau, jie verčia vairuotojus tik pristabdyti tam tikrame taške.

„Greičio režimui valdyti pasitelkiami ne tik greičio matuokliai, bet ir kitos priemonės – miesto vartai, greičio kalneliai ir pan. Šių priemonių naudojimas sukelia panašų efektą kaip ir momentinių greičio matuoklių, t. y. priverčia vairuotoją sulėtinti greitį. Matome teigiamus vairuotojų elgsenos pokyčius, didėja vairavimo kultūra, o šiam tikslui pasiekti sektoriniai matuokliai tinka kur kas labiau“, – aiškina V. Andrejevas.

REKLAMA
REKLAMA

Policijos duomenimis, vasario 13–19 d. stacionarūs greičio matuokliai, priklausantys Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Kėdainių miestų savivaldybėms, užfiksavo 4 868 nustatyto važiavimo greičio viršijimo atvejus. Administracinėn atsakomybėn patraukti 626 vairuotojai.

Gaudo nežymėtais automobiliais

Administracinių nusižengimų registro duomenimis, per savaitę iš viso išaiškinta 4 970 eismo dalyvių padarytų Kelių eismo taisyklių pažeidimų. Tačiau kelių policija imasi griežtesnių priemonių greičio mėgėjams pažaboti. Pareigūnai į trasą keliauja ir pažeidėjus gaudo nežymėtais automobiliais.

„Nors užmiesčio keliuose greičio matuokliai „užmigo“, tačiau policijos pareigūnai nesnaudžia ir aktyviai vykdo prevencines priemones nežymėtais policijos automobiliais. Dažniausi pažeidimai: leistino greičio viršijimas, lenkimas vietose, kur tai draudžiama daryti, naudojimasis mobiliojo ryšio priemonėmis, nesustojimai prie STOP linijos. Laikykitės kelių eismo taisyklių. Priešingu atveju, nenustebkite, netikėtai išvydę prieš save nežymėtą tarnybinį policijos automobilį“, – rašoma Lietuvos policijos „Facebook“ paskyroje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pavyzdžiui, per dvi vasario savaites nustatyti daugiau nei 53 pažeidėjai, kurie šiurkščiai pažeidė Kelių eismo taisykles.

Iš jų 14 vairuotojų lenkė kitas transporto priemones vietose, kuriose KET draudžia lenkti, įvažiavo į priešpriešinio eismo juostą pažeidžiant KET reikalavimus. Toks pažeidimas vairuotojams užtraukia baudą nuo 170 iki 230 eurų, o neturintiems teisės vairuoti transporto priemonę asmenims – nuo 300 iki 600 eurų. Už minėtą administracinį nusižengimą privaloma skirti teisės vairuoti transporto priemones atėmimą nuo trijų iki šešių mėnesių.

O 17 vairuotojų nesilaikė draudimo vairuotojams naudotis mobiliojo ryšio priemonėmis, kai jomis naudojamasi rankomis (išskyrus atvejus, kai stovinčios transporto priemonės variklis išjungtas). Už šį nusižengimą vairuotojams skiriama bauda nuo 60 iki 90 eurų.

REKLAMA

7 vairuotojai, prieš važiuodami per geležinkelio pervažą, nesustojo prieš „Stop“ liniją, naudojamą su kelio ženklu „Stop“. Už šį nusižengimą vairuotojams skiriama bauda nuo vieno 180 iki 280 eurų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo dviejų iki šešių mėnesių.

Marijampolės policijos pareigūnai parodė, kaip nežymėtu automobiliu gaudomi pažeidėjai:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų