REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vasario 14 dieną pradėjo veikti elektroninė užsienyje gyvenančių rinkėjų registracija į gegužės 12 dieną vyksiančius Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimus ir gegužės 26 dieną vyksiančius rinkimus į Europos Parlamentą.

Vasario 14 dieną pradėjo veikti elektroninė užsienyje gyvenančių rinkėjų registracija į gegužės 12 dieną vyksiančius Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimus ir gegužės 26 dieną vyksiančius rinkimus į Europos Parlamentą.

REKLAMA

Tuo atveju, jeigu privalomasis referendumas dėl Lietuvos Respublikos Konstitucijos 12 straipsnio pakeitimo bus vykdomas kartu su 2019 m. gegužės 12 d. Respublikos Prezidento rinkimais, tuomet rinkėjai užsiregistravę balsuoti Prezidento rinkimuose tuo pačiu bus užregistruoti ir balsavimui privalomajame referendume.

 

Elektroniniu būdu per Vyriausiosios rinkimų komisijos svetainės rinkėjo puslapį užsiregistravę rinkėjai bus įtraukti į atitinkamos Lietuvos diplomatinės atstovybės ar konsulinės įstaigos rinkėjų sąrašus. Visi piliečiai, balsuojantys užsienyje, balsuoti rinkimuose turi registruotis iš naujo - net ir tie rinkėjai, kurie nuolat gyvena užsienyje ir jau buvo įtraukti į užsienyje balsuojančių rinkėjų sąrašus praėjusiuose rinkimuose ar referendumuose.

 

Jungiantis prie sistemos pakanka įvesti asmens tapatybę patvirtinančius duomenis. Registracija galima ir naudojant pasibaigusių galioti Lietuvos Respublikos paso ar asmens tapatybės kortelės duomenis, jeigu rinkėjui nėra išduotas naujas galiojantis Lietuvos Respublikos asmens tapatybės dokumentas. Rinkėjų registracijos metu nurodyti duomenys bus naudojami tik rinkimų organizavimo tikslais.

REKLAMA
REKLAMA

 

Rinkėjai, balsuojantys užsienyje, turės dvi galimybes: arba balsuoti paštu, arba asmeniškai atvykti į Lietuvos Respublikos diplomatinę atstovybę ar konsulinę įstaigą. Balsuojantiems paštu rinkėjams rinkimų biuleteniai bus išsiųsti pagal rinkėjo balsuojančiųjų užsienyje elektroninėje registracijos sistemoje nurodytus duomenis: nurodytu gyvenamosios vietos užsienio valstybėje adresu. Pasirinkę balsuoti asmeniškai rinkėjai turės asmeniškai nustatytomis dienomis ir laiku atvykti į ambasadą ar konsulinę įstaigą.

REKLAMA

 

Lietuvos Respublikos vyriausiosios rinkimų komisijos patvirtintas Lietuvos diplomatinių atstovybių ir konsulinių įstaigų, kuriose vyks balsavimas sąrašas – jų šiais metais 51. Papildomai piliečiai užsienyje galės balsuoti Pasaulio lietuvių centre Lemonte (Jungtinės Amerikos Valstijos) ir Lietuvos Respublikos garbės generaliniame konsulate Toronte (Kanada).

 

Vyriausajai rinkimų komisijai skyrus papildomų lėšų, planuojama steigti papildomas balsavimo vietas Rytų Londone (Jungtinė Karalystė), Kings Line (Jungtinė Karalystė), Lidse (Jungtinė Karalystė), Stavangeryje (Norvegija), Melburne (Australija).

REKLAMA
REKLAMA

 

Atkreipiame dėmesį, kad tuo atveju, jeigu rinkėjai balsuoja valstybėje, kurioje nėra Lietuvos Respublikos ambasados ar konsulinės įstaigos, balsavimo dokumentų išsiuntimo į ambasadą ar konsulinę įstaigą pašto išlaidas turi padengti patys rinkėjai. Piliečiai taip pat raginami atsakingai įvertinti užsienio valstybės, kurioje ketina balsuoti, pašto patikimumą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų