REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Gynybos inovacijos gims per vieną savaitgalį (nuotr. Organizatorių)

Dažnas mūsų karį įsivaizduoja paprastai – ginklas pašonėje, sunkūs ilgaauliai ir, žinoma, maskuojanti apranga. Tačiau inovacijų ir naujųjų technologijų amžiuje, šis – tradicinis kario įvaizdis, stipriai pakitęs: tie patys maskuojantys drabužiai dabar jau gali matuoti kūno temperatūrą, batai – pėdos slėgį, o ir patys kariniai veiksmai dažnai atliekami tiesiog sėdint prie kompiuterio.

6

Dažnas mūsų karį įsivaizduoja paprastai – ginklas pašonėje, sunkūs ilgaauliai ir, žinoma, maskuojanti apranga. Tačiau inovacijų ir naujųjų technologijų amžiuje, šis – tradicinis kario įvaizdis, stipriai pakitęs: tie patys maskuojantys drabužiai dabar jau gali matuoti kūno temperatūrą, batai – pėdos slėgį, o ir patys kariniai veiksmai dažnai atliekami tiesiog sėdint prie kompiuterio.

REKLAMA

Tai, kad inovatyvumas yra vienas iš pagrindinių šių laikų kariuomenės bruožų bus galima įsitikinti balandžio 12-14 dienomis, Rukloje pirmą kartą Lietuvoje vyksiančioje gynybos technologijų kūrybos stovykloje (hakatone) „DELTA 1“. Jos metu būrys mokslininkų, išradėjų, karybos entuziastų bei įvairių sričių ekspertų visą savaitgalį kurs inovatyvius sprendimus gynybos sričiai ir Lietuvos kariuomenei, o geriausieji sprendimai bus įvertinti piniginiais prizais. Renginį organizuoja Kauno Technologijos Universiteto (KTU), Lietuvos Respublikos Krašto apsaugos ministerijos ir Lietuvos Kariuomenės atstovai, prisideda komerciniai ir informaciniai partneriai.

„Esame socialiai atsakinga įmonė, palaikome ne vieną nacionalinės reikšmės iniciatyvą, kuri skatina bendruomeniškumą, pilietiškumą, gerų darbų žmonėms bei mūsų kraštui darymą. Taip pat, patys koja kojon žengiame su technologinėmis naujovėmis ir jas labai palaikome, todėl džiaugiamės tapę šio išskirtinio projekto informaciniais partneriais“, – sakė Arvydas Rimas, TV3 kūrybos direktorius.

REKLAMA
REKLAMA

Hakatono formatas paplitęs pasaulyje ir pasižymi tuo, kad renginio vietoje susibūrusios komandos per trumpą laiko tarpą (dažniausiai savaitgalį) kuria technologinius sprendimus tam tikrai sričiai ar vienai problemai išspręsti, o hakatono pabaigoje pristato produkto prototipą, kuris yra vertinamas ekspertų komisijos. „DELTA 1“ yra unikalus ne tik dėl to, jog tai pirmasis gynybos srities hakatonas Lietuvoje, bet ir dėl to, jog renginys vyks visiškai išskirtinėje vietoje – Rukloje esančiame batalione, kur dalyviai galės pajusti tikrą karišką atmosferą bei būtinu kariuomenės akcentu – disciplina.

REKLAMA

Gynybos technologijų stovykla „DELTA 1“ truks tris dienas: pirmąją dieną dalyviai bus kviečiami įsitraukti į kariškių organizuojamas veiklas bei artimiau susipažinti su kariuomene. Antroji diena skirta aktyviam inovacijų kūrimo darbui ir mentorių konsultacijoms – mokslininkai, inžinieriai, karybos ekspertai ir gynybos specialistai, konsultuos komandas produkto kūrimo ir techninio išpildymo klausimais. Paskutiniąją renginio dieną bus pristatomi sukurti produktai ekspertų komisijai, kuri spręs, kurie sukurti produktai verti apdovanojimų ar tolesnio vystymo. „Pagrindinis akstinas organizuoti tokio tipo renginį susidėjo iš dviejų dedamųjų – tai noras prisidėti prie šalies gynybinio pajėgumo stiprinimo per žmonių, gebančių kurti ir integruoti technologijas karybos reikmėms. įtraukimą į gynybos sistemą. Antra vertus, gynybos poreikiai yra vieni iš inovacijų variklių, todėl tai tampa paskata Lietuvos verslui bei mokslui pagalvoti apie galimybę įsitraukti į gynybos technologijų sritį, siūlant naujus sprendimus ir atrandant naujas verslo galimybes“, – apie tai, kaip kilo idėja surengti tokio tipo renginį gynybos tema, pasakojo vienas iš renginio iniciatorių KTU Mechanikos inžinerijos ir dizaino fakulteto dekanas Andrius Vilkauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Jam antrino ir renginio organizatorius, startuolių inkubatoriaus KTU Startup Space verslo vystymo specialistas Tomas Proscevičius: „Teko organizuoti ne vieną hakatoną įvairiomis tematikomis, tad matau didelį žmonių susidomėjimą ir norą savo įgūdžiais ir gebėjimais dalintis su visuomene. Karinė sritis – kaip niekad aktuali, tad ir technologinės inovacijos čia itin reikalingos. Lietuvoje gynybos hakatonas dar nebuvo organizuotas, tad tai kartu iššūkis ir patiems organizatoriams“

Gynybos resursų agentūros prie Krašto apsaugos ministerijos Tyrimų ir technologijų skyriaus vedėjas Laurynas Mockaitis, kalbėdamas apie renginio svarbą, teigė:

„Gynybos technologijų kūrybos stovykla yra precedentų neturintis renginys Krašto apsaugos sistemos istorijoje, kai skirtingų gynybos technologijų sektorių ekspertai, sukaupę ilgametę patirtį, tarnaudami Lietuvos kariuomenėje konsultuos jaunus, entuziastingus mokslininkus ir praktikus ir kartu bandys spręsti problemas, kurios egzistuoja ne vienoje karinėje struktūroje. Tikimės, kad šis bendradarbiavimas padės plačiajai visuomenės daliai daugiau sužinoti gynybos technologijų ir saugumo sektorių bei padės atrasti inovatyvių problemų sprendimo būdų. Kita vertus, ne tik visuomenė turės progą susipažinti su kariuomenės poreikiais, tačiau ir Krašto apsaugos sistema gaus daug vertingos informacijos apie galimybes, kurių galbūt neįsivaizdavo esą“.

Renginys atviras ir jau dabar kviečia visus norinčius dalyvauti bei spręsti iššūkius kibernetinio saugumo, ekipuotės bei sisteminių iššūkių srityse. Prisijungti prie hakatono galima užsiregistravus interneto svetainėje www.delta1.lt. Visi atrinkti dalyviai bus informuojami patvirtinimo laiškais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų