REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
Neįprasta Kupiškio pareigūnų misija – gelbėjo apgirtusį stirniuką

Kupiškio pareigūnams teko neįprasta misija gelbėti apkvaitusį ir prie pat kelio stovintį stirnos jauniklį. Laukinis žvėrelis ne tik, kad nesibaidė mašinų, bet ir su išlipusiais policininkais elgėsi gana draugiškai, net nusifotografavo.

13

Kupiškio pareigūnams teko neįprasta misija gelbėti apkvaitusį ir prie pat kelio stovintį stirnos jauniklį. Laukinis žvėrelis ne tik, kad nesibaidė mašinų, bet ir su išlipusiais policininkais elgėsi gana draugiškai, net nusifotografavo.

REKLAMA

Tačiau toks meilumas sukėlė įtarimų, kad žoliaėdis stipriai kažkuo apsinuodijęs. Į pagalbą patraukti besispyriojančią stirną nuo kelio iškviesti medžiotojai iškart suprato tokio keisto elgesio priežastį – laukinis žvėris greičiausiai apsiėdęs rapsu. Būtent jis pašalus žoliaėdžiams tampa tikru nuodu.

Ant kelio stovintis stirniukas niekur nesitraukė, net kai pareigūnai išlipę ėmė jį fotografuoti ir filmuoti telefonais.

Gražuolis žvėrelis ne tik nesibaidė, leidosi meiliai glostomas, drąsiai lindo prie tarnybinių mašinų. O kolegai mėginant nuvyti šalin dargi tikrus ragus parodė. Netrukus Lietuvos policijai nuotraukomis pasidalinus savo profilyje sekėjai netruko pašmaikštauti, kad nusibaudusi stirna laukia protokolo, kitiems gi smalsu buvo ar neįpūtė.

REKLAMA
REKLAMA

„Priėjom, susidraugavom. Bet bandė į kelią ar į koją kolegai badyti, net nesupratau, nes labai staigiai įsibėgėjęs. Sakau, labai keista kaip šuniukas pradėjo visur vaikščiot“, – pasakojo pareigūnė Olga Griva.

REKLAMA

Visgi tokia žvėrelio būsena lyg būtų prijaukintas pareigūnams sukėlė įtarimų.

„Kai mes ilgiau su juo pasibuvom, toks pradėjo kaip ir mėtytis, į vieną šoną, į kitą, priėjęs glaustosi, pradėjo darytis neorientuotas“, – teigė O. Griva.

Supratę, kad pavojų sau ir pro šalį skriejančioms mašinoms kelianti stirna niekur nesitrauks pareigūnai į pagalbą pasikvietė medžiotojus. Jie iškart suprato kas galėjo lemti tokį keistą stirnos elgesį.

„Jie taip ir pasakė, kad, sako, rapso apsivalgė ir jiems dažniausiai būna sunku, apsvaigsta jie“, – pridūrė pareigūnė.

REKLAMA
REKLAMA

Esą nuo žieminio rapso apsiėdę stirnos stipriai apsinuodija. Tuomet apsvaigę žvėreliai lengvai prisileidžia žmogų, atrodo itin draugiški tarsi naminiai. Deja, tai apgaulinga būsena, dalis jų netrukus nusikamavusios žūva. Mat rapsuose esantys toksinai paveikia gyvūnų kraują ir kepenis.

„Teko su medžiotojais bendrauti, taip būna. Gal jos silpnesnės kai kurios, gal nuo per didelio kiekio to rapso, gal dėl to, kad skrandyje rūgimas prasideda ir būna tokios apduję“, – tikino Kupiškio valstybinis veterinarijos viršininkas Kęstutis Jagminas.

Pamačius ant kelio ar netoli jo gulintį ar stovintį bet nesužeistą gyvūną gamtosaugininkai pataria pasistengti jį nuginti kuo toliau į pamiškę. Mat už neteisėtai paimtą žvėrelį galima susilaukti ir baudos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Už tokį pažeidimą numatyta atsakomybė iki 150 eurų tad imtis iniciatyvos ir gydyti nerekomenduojame. Tokiu atveju geriausia kreiptis į gyvūnų glosto asociacijas, kurios turi veterinarus ir jie nuspręs kaip tam gyvūnui padėti“, – kalbėjo Kupiškio gamtosaugininkas Matas Sirgėdas.

Na, o Kupiškio pareigūnams stirniuko sulaikyti neprireikė. Medžiotojai neklaužadą patraukė nuo kelio nuvežę ir paleidę į mišką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų