REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teisingumo ministerija baigė rengti naują Sprendimų vykdymo instrukcijos projektą, kuriame numatyti mažesni ir skaidresni skolų išieškojimo įkainiai.

Teisingumo ministerija baigė rengti naują Sprendimų vykdymo instrukcijos projektą, kuriame numatyti mažesni ir skaidresni skolų išieškojimo įkainiai.

REKLAMA

„Siekiant atpiginti išieškojimo procesą, vykdymo išlaidų apskaičiavimą padaryti aiškesnį bei suprantamesnį, naujame teisės akto projekte iš esmės peržiūrėta antstolių vykdymo išlaidų struktūra. Nauju teisiniu reguliavimu bus atsisakyta papildomų vykdymo išlaidų, todėl antstoliai nebegalės piktnaudžiauti ir atlikti perteklinius ir ekonomiškai nepagrįstus vykdymo veiksmus, be to – maksimalus vykdymo išlaidų dydis proceso šalims bus žinomas iš anksto,“ – sako teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Mokėsim tik už atliktą darbą

Teisingumo ministerija, atlikdama antstolių veiklos patikrinimus, nustatė, kad kai kurie antstoliai skaičiuoja vykdymo išlaidas už veiksmus, kurie nebuvo atlikti ar kurių nėra būtina atlikti arba vykdymo veiksmai atliekami neekonomiškai. Pavyzdžiui, atliekami identiški veiksmai kiekvienoje to paties skolininko vykdomoje vykdomojoje byloje užuot priėmus vieną procesinį sprendimą visose to skolininko bylose. Kai kurie antstoliai, iš to paties skolininko išieškodami penkias skolas, kiekvienoje byloje atlieka atskiras užklausas, susijusias su skolininko asmens ar jo turtinės padėties patikrinimu, ir už kiekvieną užklausą skaičiuoja vykdymo išlaidas, nors atlikta užklausa yra aktuali visoms to skolininko byloms ir atskirų užklausų atlikti nereikia.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat atliekami išieškomai skolai neproporcingi veiksmai: tikrinama informacija, ar skolininkas kaupia pensiją antros pakopos pensijų fonde ir priimamas procesinis sprendimas dėl turtinių teisių į tokią pensiją arešto, nors skolos suma nėra didelė, o skolininkas senatvės pensijos amžių pasieks tik po keliolikos ar keliasdešimt metų.

REKLAMA

Taip pat pasitaiko atvejų, kai išieškant nedideles skolas kreipiamasi į Civilinių orlaivių registrą, Geležinkelių riedmenų ir konteinerių registrą, Vidaus vandenų laivų registrą, Valstybinį ginklų registrą, areštuojamas brangus turtas, nors išieškoti iš jo draudžia teisės aktai.

Dėl to nukenčia ne tik skolininkas, kurio lėšomis apmokami visi antstolio atliekami veiksmai, bet ir išieškotojas, nes iš skolininko išieškotos lėšos ne pervedamos išieškotojui, bet jomis dengiamos vykdymo išlaidos antstoliui.

Todėl nuspręsta atsisakyti papildomų vykdymo išlaidų už antstolio atliekamus konkrečius vykdymo veiksmus, paliekant tik objektyviai patiriamas papildomas išlaidas, kurias antstolis apmoka tretiesiems asmenims (pašto išlaidos, bankiniai pervedimai, turto ekspertizės ir t. t.).

REKLAMA
REKLAMA

Jeigu skola nebus išieškota per 6 mėnesius, prie būtinų vykdymo išlaidų būtų pridedama pusę būtinų vykdymo išlaidų dydį atitinkanti suma (6–110 eurų vienoje vykdomojoje byloje). Pavyzdžiui, išieškant 100 eurų skolą, prie būtinų vykdymo išlaidų būtų pridedama 12 eurų, išieškant 10 tūkst. eurų sumą – 70 eurų.

Siekiant paskatinti skolininką nevilkinti išieškojimo proceso ir greičiau atsiskaityti, taip pat užtikrinti antstoliui galimybę gauti apyvartinių lėšų vykdymo veiksmams atlikti, pusę būtinų vykdymo išlaidų atitinkanti suma būtų pridedama ir už antrus bei trečius vykdomosios bylos vykdymo metus. Ši būtinų vykdymo išlaidų suma būtų galutinė ir nedidėtų, jeigu išieškojimas būtų vykdomas ilgiau nei tris metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sumažinamos ir antstolių būtinosios vykdymo išlaidos išieškant dideles skolas. Pavyzdžiui, nuo 14,5 tūkst. iki 29 tūkst. eurų skolos būtinos vykdymo išlaidos bus 180 eurų (buvo 239,98 eurų), o didesnės kaip 29 tūkst. eurų skolos būtinos vykdymo išlaidos bus 220 eurų (buvo 399,97 eurų).

Artimiausiu metu Teisingumo ministerija peržiūrės ir nustatys naujus notaro paslaugų įkainius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų