REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Už lango dar atrodo žiema, tačiau miške jau galima pamatyti pirmuosius pavasario pranašus. Pumpurus jau krauna ir pamažu skleidžiasi gluosniai, blindės ir karklai. O ar vadinamieji kačiukai jau greitai atneš pavasarį, domėjosi mūsų žurnalistai.

Už lango dar atrodo žiema, tačiau miške jau galima pamatyti pirmuosius pavasario pranašus. Pumpurus jau krauna ir pamažu skleidžiasi gluosniai, blindės ir karklai. O ar vadinamieji kačiukai jau greitai atneš pavasarį, domėjosi mūsų žurnalistai.

REKLAMA

Močiutė Agnė – Vilniaus centre gėles parduoda ne pirmus metus. Bet taip anksti prekiauti kačiukais, kaip sako senolė, tenka ne kasmet. Šiemet, pasak močiutės, pavasaris pasijuto, kaip niekada anksti. Tad ir blindžių ar karklo kačiukai pražydo savi – nereikia prekiauti atvežtiniais iš Lenkijos.

Gėlių pardavėja Agnė pasakoja, kad parduodamos šakelės, augalėliai – ir šiųmečiai, ir lietuviški. O ir kainos labai nesiskiria: ir pernai buvo brangu, ir šiemet brangu. 

Kelios šakelės kainuoja nuo euro iki dviejų. Prieš pat šventes – vasario keturioliktąją ir per Lietuvos gimtadienį kainos gali ir šoktelėti. Ir ne tik švenčių proga, bet ir dėl to, kad šio grožio gamtoje kol kas ne tiek ir daug. Nors, kaip sako gamtininkai, pražydę kačiukai rodo, kad pavasaris jau tuoj tuoj pasieks Lietuvą. Tą rodo ne tik sprogstantys pumpurai – yra ir daugiau ženklų.

REKLAMA
REKLAMA

„Lazdynų žirginiai, žiemą jie būna tokie rudi, kaip akmenukas kieti. Dabar jau į tą pusę kur saulė, kur šlaitai atgręžti, ten lazdynų žirginiai tampa gelsvi“, – pastebi gamtininkas Selemonas Paltanavičius.

REKLAMA

Pasak jo, panašiai elgiasi ir baltalksniai ir juodalksniai, o miškuose jau yra pasiruošę pražysti žalčialunkiai. 

Tiesa, gamtininkai primygtinai prašo – nesineškime štai šio grožio namo. Bent jau nelaužykime medžių ar krūmų. Nebent rastume kur nors nugenėtas šakas. Arba nulaužtas vėjo, kaip šiuo atveju.

Jeigu gamtininkai pirmuosius pavasario ženklus mato, orų žinovai bent jau artimiausią savaitę nudžiuginti neturi kuo. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos klimatologas sako – turėkime kantrybės.

„Tikrasis klimatologinis pavasaris prasideda tada, kai vidutinė paros oro temperatūra peržengia per nulį. Tada išsilygina visi svyravimai ir tada prasideda tas ankstyvasis pavasaris. Vidutiniškai jis atkeliauja apie kovo vidurį“, – komentuoja klimatologas Donatas Valiukas.

REKLAMA
REKLAMA

Reiktų prisiminti, kad vasaris dar yra žiemiškas mėnuo. Vidutinė temperatūra minus trys, kablelis du. 

O panašumų į tai, kaip kad buvo pernai, kai pavasaris iš pradžių savaitę vėlavo, o tada smogė kone vasariška staigia šiluma, kol kas nesimato.

„Šiemet kol kas tokių galimybių taip toli matyti nėra. Prognozė savaitę į priekį sudaroma, bet tos bendros tendencijos, kurias mes matome mėnesį, tai tokių staigių šilumos šuolių nematome“, – dėstė D. Valiukas.

Sinoptikai antrina. Artimiausią savaitę ne tik pavasaris neatšuoliuos – naktimis dar vilnones kojines teks mūvėti. Tarkim, ketvirtadienio naktį kai kur termometrai rodys nuo dviejų iki septynių šalčio. Numatomas ir plikledis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tačiau dieną jau saulutė aukščiau, ir nors bus truputėlį kritulių, temperatūra bus tarp nulio penkių, vieno šešių laipsnių. O rimčiau atšils antroje savaitės pusėje“, – kalbėjo sinoptikė Teresė Kaunienė.

O štai Lietuvos gimtadieniui gamta ruošia dovaną – ašilimą vasario šešioliktąją. Pasak sinoptikų, termometrai gali rodyti nuo trijų iki aštuonių šilumos. Tiesa, saulė rodytis neketina, prognozuojamas rūkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų