REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidento rinkimų kampanija kasdien pažeria naujovių. Kandidatų gretas papildė dar vienas pretendentas į prezidento postą ir apžvalgininkai nesutaria ar jis, o kartu ir jo ideologinis bičiulis, gali atimti potencialių rinkėjų balsų iš apklausose pirmaujančių politikų. Ar Saulius Skvernelis ir jo komanda turėtų susirūpinti, kad į prezidentinį traukinį įšoko du aršūs jo kritikai? Tiesa, politikos apžvalgininkai Mindaugo Puidoko ambicijų rimtai nevertina, bet Naglis Puteikis gali tapti pavojingu konkurentu.

Prezidento rinkimų kampanija kasdien pažeria naujovių. Kandidatų gretas papildė dar vienas pretendentas į prezidento postą ir apžvalgininkai nesutaria ar jis, o kartu ir jo ideologinis bičiulis, gali atimti potencialių rinkėjų balsų iš apklausose pirmaujančių politikų. Ar Saulius Skvernelis ir jo komanda turėtų susirūpinti, kad į prezidentinį traukinį įšoko du aršūs jo kritikai? Tiesa, politikos apžvalgininkai Mindaugo Puidoko ambicijų rimtai nevertina, bet Naglis Puteikis gali tapti pavojingu konkurentu.

REKLAMA

Sociologas Vladas Gaidys sako, kad Naglio Puteikio ir Mindaugo Puidoko kandidatavimas į prezidentus kortų pagrindiniams kandidatams nesumaišys, bet keli balsai „nutekėti“ visgi gali.

„Ypatingai jaudintis valstiečiai ir jų kandidatas neturėtų. Kandidatų ir turėjo būti daug. Tikslius duomenis mes turėsime už dešimties dienų, tada jau galėsiu pasakyti tiksliau. Visgi M. Puidoko nėra net „spontaniškai“ paminėtame apklausų sąraše sausio mėnesį. Ten yra tokie žmonės, kaip Andrius Tapinas ir kiti garsesni žmonės, bet M. Puidoko – nematyti. Reikės jam dar savo žinomumą susikurti“, – sako sociologas.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, su N. Puteikiu situacija jau yra visiškai kitokia, jis spontaniškose apklausose surenka 2,6 proc. balsų. Tiesa, sunkoka įžvelgti kokiai socialinei ar demografinei grupei atstovauja N. Puteikis, jis atliepia žmonių psichologinį nusiteikimą, jį remia žmonės, kurie kovoja už teisybę. Tokiems rinkėjams N. Puteikis yra patrauklus.

REKLAMA

„Šiai dienai, kai nėra ekonominės krizės ir akivaizdžių negandų, tai nežinia, kaip bus. Jis susirinks protesto balsus. Tiesa, per šiuos rinkimus matome gana ryškių kandidatų, todėl vargu, ar jis ką nors galėtų aplenkti. Bet spontaniškoje apklausoje jis surenka daugiau nei, tarkime, Vygautas Ušackas, Petras Auštrevičius ar Valentinas Mazuronis ar kiti garsūs politikai, tokie, kaip Linas Linkevičiųs ar Ramūnas Karbauskįs. Su 2,6 proc. apklausose N. Puteikis yra septintas ir tai daug, bet iki trečios vietos tikrai nepakils“, – svarstė V. Gaidys.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, apie Arvydą Juozaitį, tarkime, galime nemažai kalbėti, jo politika ir linija yra aiški, o štai N. Puteikio, išsiblaškiusi. Kitas kandidatas į prezidentus M. Puidokas kol kas išvis nefigūruoja apklausose.

„Turint galvoje, kad jo nėra tarp spontaniškai minimų garsių žmonių, o jų yra koks 30, tai prasiskverbti į tą rinką bus labai sunku. Gitanas Nausėda kuria reputaciją daugiau nei dvejus metus, S. Skvernelis tą daro kasdien, už Ingridos Šimonytės stovi didžiulė partija ir partinė organizacija, neskaitant jos pačios puikių savybių. Rungtis su tais žmonėmis yra labai sunku, turi atsitikti kažkas neįsivaizduojamo“, – kalbėjo sociologas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Puteikis susirinks agresyvius balsus

Politologas Lauras Bielinis netiki, kad N. Puteikis ir M. Puidokas gali pakenkti valdančiųjų kandidatui, anot jo, pakenkti jie gali tik vienas kitam.

„Jų rinkėjas yra šiek tiek kitoks. S. Skvernelio rinkėjas yra labai aiškių buitinių lūkesčių turintis žmogus, o M. Puidoko ir N. Puteikio rinkėjas yra žmogus turintis agresijos“, – sakė L. Bielinis.

„Apačios“ yra gana nedidelė niša, nes agresyvių žmonių ir agresyvių rinkėjų visuomenėje visada yra labai nedaug. Ta agresyvioji nuostata nesuteikia galimybės jokiai pergalei, tai geriausiu atveju bus pusė procento“, – svarstė politologas.

Anot jo, kai į vieną ir tą pačią nišą (agresyvių apačių aut. past.) bando patekti keli, tai jie išsidalina tuos balsus, todėl N. Puteikis nepasieks tokio rezultato, kaip praeituose prezidento rinkimuose.

REKLAMA

Politologas įsitikinęs, kad M. Puidokas dalyvauja prezidento rinkimuose, nes jam susisuko galva. „Daug įvykių, naujų gyvenimo posūkių tai ir susisuko galvelė“, – sakė L. Bielinis.

Dar pamatysime Puidoko skrydį

Viešųjų ryšių specialistas Arijus Katauskas įsitikinęs, kad M. Puidokas nelaimės rinkimų, bet „užfiksuos“ sėkmę ir įdarbins matomumą, kurį gavo per paskutiniuosius kelis mėnesius.

„Tai (dabartinį žinomumą aut. past.) galima paversti ilgalaike sėkme ir manau tai logiškas žingsnis, nes matome viena iš politikų, kuris tampa politikos žvaigžde. M. Puidokas yra vienos temos politikas, bet kandidatas į prezidentus skamba jau solidžiau“, – kalbėjo A. Katauskas, sakydamas, kad nežinia, kaip seksis M. Puidokui rinkti parašus ir kitaip dalyvauti rinkimuose.

REKLAMA

Pasak viešųjų ryšių specialisto M. Puidokas ir N. Puteikis tikrai atims balsų ir S. Skvernelio ir valstiečiai turėtų susirūpinti.

„M. Puidoko auditorija nėra didelė, tiksliau, sunku pasakyti, kokio ji dydžio. O N. Puteikio atveju, žvelgiant į prieš tai buvusių rinkimų rezultatus, tai daliai auditorijos jis yra žinomas ir matomas. Jo retorika yra priimtina tam tikriems žmonėms ir aš nevadinčiau to protesto balsais. Kai kurie jo pasisakymai, žinutės rodo, kad jis taiko į tuos, kurie nusivylė S. Skverneliu ir nėra I. Šimonytės ar G. Nausėdos rinkėjai. Tarp pastarųjų dviejų kandidatų auditorijos būtų sunku surasti N. Puteikio rinkėjus, bet pas S. Skvernelį tikrai galima rasti ne vieną“, – sakė A. Katauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, politikos senbuviai M. Puidoką ir N. Puteikį vertina gana atsainiai, nemato juose rimtų konkurentų.

„Jei žiūrėtume į M. Puidoko atvejį, tai jo žvaigždė įsižiebė visai neseniai. Jis yra pusės metų politikas, o norint laimėti rinkimus reikia turėti šimtų tūkstančių žmonių auditoriją, kuri pritaria tavo idėjoms. Labai sunku tikėtis, kad politikas su tokia patirtimi, turiniu, matomumu ir neegzistuojančia komanda, šiuo metu ką nors pademonstruotų. Visgi jo nurašyti negalima, nes jis yra pasiekęs tam tikrus žmones. Mes neturime jokio supratimo, kaip vystysis jo karjera. Manyčiau, kad jis dirba į ateitį, taip, kaip savo laiku dirbo N. Puteikis“, – sakė viešųjų ryšių specialistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų