REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo narys Mindaugas Puidokas paskelbė, kad pasitraukia iš valstiečių gretų ir sieks Lietuvos prezidento posto. Portalo tv3.lt kalbinti politologai mano, kad šis politiko žingsnis yra veikiau reklama sau, o ne rimtas pretendavimas valdyti šalį. 

Seimo narys Mindaugas Puidokas paskelbė, kad pasitraukia iš valstiečių gretų ir sieks Lietuvos prezidento posto. Portalo tv3.lt kalbinti politologai mano, kad šis politiko žingsnis yra veikiau reklama sau, o ne rimtas pretendavimas valdyti šalį. 

REKLAMA

„Stabdau savo įgaliojimus Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungoje, nes dalyvausiu prezidento rinkimuose“, – pirmadienį per spaudos konferenciją Seime sakė M. Puidokas.

Politikas siūlo geresnės Lietuvos viziją: demokratinė valstybė, pagrįsta dialogu ir kompromisu, bendro gėrio samprata, „suvokimu, kad šis žemės lopinėlis yra mūsų namai“.

Šansų mažai

„Man atrodo, kad tai yra savireklamos aktas, ne daugiau“, – taip portalui tv3.lt sakė Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius, politologas Lauras Bielinis.

REKLAMA
REKLAMA

Kitas VDU politologas, docentas B. Ivanovas tvirtina, kad M. Puidoko kandidatavimas byloja apie nepamatuotas politiko ambicijas.

„Jis neturi daug šansų, nes reikalingas institucinis palaikymas, reikalingi pinigai, reikalingi administraciniai resursai. Jis jų neturi. Iš kur jis paims investicijų? Be informacinio palaikymo, be politinių technologų komandos jis negali daug nuveikti“, – įsitikinęs B. Ivanovas.

REKLAMA

Pašnekovas mano, kad M. Puidoką iškelti galėtų nebent didelį atgarsį sukelsiantis skandalas, kaip, pavyzdžiui, buvo Garliavos pedofilijos istorija, kuri padėjo Neringai Venckienei ir partijai „Drąsos kelias“ patekti į Seimą.

„M. Puidokui nepavyko kol kas ir nemanau, kad pavyks sukelti tokią bangą, ant kurios jis būtų išmestas į aukštumas“, – M. Puidoko galimybes įvertino B. Ivanovas.

Paprašytas įvertinti, kokios M. Puidoko galimybės prezidento rinkimuose, L. Bielinis svarstė, kad politikas galėtų tikėtis daugiausiai 1,5 proc. rinkėjų balsų.

REKLAMA
REKLAMA

„Nemanau, jog iš viso turi šansų“, – kalbėjo politologas.

Nuo Skvernelio nenugnybs

L. Bielinis tikino, kad kol kas neaišku, iš ko Seimo narys galėtų atimti balsų prezidento rinkimuose.

„M. Puidokas save gana taip keistai eksponuoja ir pozicionuoja bendrame lauke. Šiandien, ko gero, dar niekas nesugebėtų pasakyti kieno balsus jis atims“, – svarstė politologas.

B. Ivanovas mano, kad naujausias kandidatas gali atimti dalį Naglio Puteikio ar Arvydo Juozaičio balsų, nors pašnekovo nuomone, M. Puidoko tikslas yra kitas.

„Aišku, jis eis prieš Saulių Skvernelį, bet nemanau, kad pavyks labai premjero pozicijas susilpninti. Noras ir galimybės nėra tas pats. Vargu, ar jis galės nugnybti kažką. Politinis svoris ne tas“, – samprotavo B. Ivanovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Politologas svarstė, kad kol kas sunku spręsti, kokia bus M. Puidoko rinkiminė kampanija.

„Žinome, kad bus spektaklis, bet nežinome visų vaidmenų. Kiti daugiau mažiau pasiskelbė savo vaidmenis, o M. Puidokas dar ne. Mes nežinome, kas iš tos comedia d'el arte personžų bus jis“, – kalbėjo B. Ivanovas.

Virto santykių aiškinimusi

M. Puidokas paskelbė ne tik apie dalyvavimą prezidento rinkimuose, bet ir apie pasitraukimą iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS). L. Bielinio nuomone, M. Puidokas bandys konkuruoti dėl nišos su N. Puteikiu, galbūt su Petru Gražuliu.

„Bet iš tikrųjų tai ėjimas į aklavietę“, – įsitikinęs L. Bielinis.

B. Ivanovas taip pat nemato šviesių M. Puidoko politinių ateities perspektyvų.

„Jis neturi potencialo tapti reikšmingu politiku. Žinoma, negalima tvirtinti šimtu procentu, bet abejočiau, ar jis taps kažkuo rimtu ateityje“, – kalbėjo politologas.

REKLAMA

B. Ivanovo nuomone, prezidento rinkimų kampanija virto emocijų ir tarpusavio santykių aiškinimosi instrumentu. Tai, pasak pašnekovo, pradėjo ne M. Puidokas, o premjeras ir valstiečių kandidatas į prezidentus S. Skvernelis, ėmęs konfliktuoti su dabartine prezidente Dalia Grybauskaite.

„O M. Puidokas turi ryškų politinį oponentą R. Karbauskio asmenyje, kuris darys viską, kad jam nesisektų“, – mano pašnekovas.

Valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis šiek tiek anksčiau portalui tv3.lt sakė, kad yra labiau susirūpinęs dėl M. Puidoko sveikatos, nei pykstantis dėl bendražygio veiksmų.

„Kai supranti, kad priežastis nėra blaivus protas, o yra kitų problemų, belieka susirūpinti", – kalbėjo R. Karbauskis.

REKLAMA

Valstiečių lyderis mano, kad M. Puidokui nėra gerai su savijauta ir neatlaikęs valdžios išbandymo, jis nesupranta, ką kalbą ir nesusivokia aplinkoje.

„Žinodamas keturis metus M. Puidoką, girdžiu, kad jis gali būti prezidentu, tai man ne tik, kad juokas neima, man gaila žmogaus darosi, dėl to, kad jam yra labai blogai", – sakė R. Karbauskis.

Šiuo metu Vyriausioje rinkimų komisijoje savarankiškais kandidatais į prezidentus yra užsiregistravę Seimo nariai Ingrida Šimonytė ir Naglis Puteikis, europarlamentarai Valentinas Mazuronis ir Petras Auštrevičius, ekonomistas Gitanas Nausėda bei filosofas Arvydas Juozaitis, taip pat visuomenei mažiau žinomi Alfonsas Butė, Vitas Gudiškis, Kazimieras Juraitis ir Raimonda Daunienė.

Portalas tv3.lt primena, kad pirmasis Lietuvos prezidento rinkimų turas vyks gegužės 12 dieną. Jei prireiks antrojo, jis vyks gegužės 26 d., kartu su rinkimais į Europos Parlamentą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų