REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
17
Politologė apie L. Pernavo galimybes politikoje: toks scenarijus – įmanomas (nuotr. tv3.lt)

Viešoje erdvėje pasirodė žinia, kad policijos generalinio komisaro kadencijai artėjant į pabaigą šios institucijos vadas Linas Pernavas pradėjo lankyti intensyvius anglų kalbos kursus.

17

Viešoje erdvėje pasirodė žinia, kad policijos generalinio komisaro kadencijai artėjant į pabaigą šios institucijos vadas Linas Pernavas pradėjo lankyti intensyvius anglų kalbos kursus.

REKLAMA

Ar toks žingsnis reiškia, kad L. Pernavas ruošiasi tarptautinei karjerai? O gal jis ketina pasukti į politiką, kaip tą padarė jo pirmtakas, dabartinis premjeras ir kandidatas į prezidentus Saulius Skvernelis?

Pats L. Pernavas tokius pamąstymus kategoriškai neigia, tačiau tv3.lt kalbinta politologė Rima Urbonaitė neatmeta galimybės, kad įmanomi patys įvairiausi policijos vado karjeros scenarijai.

Savo planų neatskleidžia

L. Pernavas tv3.lt teigė, kad intensyvūs anglų kalbos kursai yra niekaip nesusiję su artėjančia jo kadencijos pabaiga: „Anglų kalbą mokausi jau seniai, tiesiog šiuo metu – intensyviau. Turbūt visiems akivaizdu, kad policijos generaliniam komisarui nuolat tenka bendrauti su kolegomis iš kitų šalių, įvairiuose formatuose atstovauti policiją užsienyje, tad kuo toliau, tuo labiau reikalingos geros anglų kalbos žinios.“

REKLAMA
REKLAMA

Į klausimą, ar pasibaigus generalinio komisaro kadencijai policijos vadas ruošiasi išbandyti save tarptautiniuose vandenyse, L. Pernavas nukirto, kad tokių planų neturi.

REKLAMA

„Visi pareigūnai turi daug ir įvairių galimybių įvairiuose tarptautiniuose formatuose, nemaža dalis mūsų pareigūnų jomis pasinaudoja. Tačiau aš šiuo metu apie tai negalvoju, nes esu susikoncentravęs ties darbu dabartinėse pareigose“, – teigė L. Pernavas.

Tuo pačiu tv3.lt pašnekovas sutiko, kad mokėti anglų kalbą yra būtina, ypač užimant tokias pareigas, kaip jo: „Vykdant pavestas užduotis, nuolat tenka atstovauti Lietuvos policijai tarptautinėse teisėsaugos įstaigose (Europole, Interpole), dalyvauti ES policijos vadovų susitikimuose, vykdant tarptautinius projektus, bendradarbiavimo sutartis, dalintis Lietuvos policijos patirtimi. Praėjusių metų pabaigoje skaičiau pranešimą anglų kalba Europole.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip policijos vadovui, man nuolat tenka priiminėti užsienio šalių teisėsaugos įstaigų atstovų delegacijas ir pristatinėti Lietuvos policijos veiklą bei aktualijas. Kad šios funkcijos būtų vykdomos kokybiškai, man būtina gebėti bendrauti aukštesnio lygio anglų kalba ir plėsti profesinių terminų žodyną.“

Tikėtini scenarijai

Mykolo Romerio universiteto lektorė, politologė R. Urbonaitė, vertindama L. Pernavo situaciją, komentavo taip:

„Tie patys prezidentės Dalios Grybauskaitės žmonės (du patarėjai, kuriems ruošiamos vietos Izraelio ir Prancūzijos ambasadose – aut. past.) turi diplomatinės karjeros patirties. Tad jie nėra kandidatai iš niekur, tai žmonės, kurie grįžtų tęsti diplomatinės karjeros. Svarbu, kad tokie žmonės yra sukaupę reikiamos patirties, kuri būtina tokioms pareigoms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pats L. Pernavas nekalba apie tarptautinės karjeros galimybes. Bet kuriuo atveju, jeigu jis galvoja apie tarptautinę karjerą, tai reikėtų jį sveikinti, kad nori judėti į priekį. Nuo to Lietuvai būtų tik geriau, jei turėtume dar vieną lietuvį, kuris tampa svarbia tarptautine figūra. Tad kompetencijų stiprinimas, galimybių ieškojimas yra normalu ir sveikintina. Manęs net nestebina, kad žmonės, kurių kadencijos eina į pabaigą, dairosi naujų iššūkių, galimybių.“

Naujienų portalo tv3.lt pašnekovė teigia, kad jos nenustebintų L. Pernavo sprendimas įplaukti į tarptautinius vandenis ir noras tęsti karjerą savo srityje.

„Policijos institucijų bendradarbiavimas Europos Sąjungoje yra stipriai plėtojamas. Tad L. Pernavas būtų tinkamas žmogus atstovauti Lietuvos interesams“, – svarsto R. Urbonaitė.

REKLAMA

Tiesa, jei L. Pernavas pasirinktų politiko kelią, tai būtų šiek tiek netikėta, tačiau įmanoma: „Žinoma, žmonės iš policijos sistemos gali pasirinkti politiko karjerą. Turime tokių pavyzdžių. Bet tada reikėtų atsakyti į keletą esminių klausimų. Kokia būtų politinė programa? Kokie uždaviniai būtų keliami? Su kokia komanda būtų žengiama į politiką?

Noriu atkreipti dėmesį, kad politikoje yra labai svarbi komanda. Ne veltui sakoma, kad pasakyk, kas tavo draugai, ir aš pasakysiu, kas tu. Posūkis į politiką būtų labai įdomus L. Pernavo žingsnis. Tačiau esu linkusi manyti, kad policijos vadas rinksis sau artimesnę sritį.“

Patarimas S. Skverneliui

Sugrįžtant prie anglų kalbos kursų temos, anot politologės, L. Pernavo pavyzdžiu derėtų pasekti ir kai kuriems politikams, kurie pastaraisiais mėnesiais sulaukė dėl to kritikos.

REKLAMA

„L. Pernavo pavyzdys yra tas gerasis pavyzdys. Žinoma, iškart kilo klausimas, ar policijos vadui pavyksta suspėti atlikti jam patikėtus darbus? Bet jis paaiškino, kas ir kaip, o tai išsklaidė didžiosios dalies visuomenės abejones.

Visi puikiai supranta, kad kalbos mokėjimas yra svarbu. Ypač, kai kalbame apie tarptautinius vandenis. Kai kalbame apie prezidento postą, tai sugebėjimas laisvai komunikuoti užsienio kalba turėtų būti laikoma prioritetu.

Juk vyksta ne tik oficialios spaudos konferencijos, bet ir neformalūs pokalbiai už uždarų durų. Per tokius pokalbius reikia sugebėti ne tik išsakyti savo mintis, bet ir sugaudyti subtilius momentus“, – pabrėžė R. Urbonaitė.

Sauliaus Skvernelio atveju, anot politologės, nebūtų jokios tragedijos, jei jis nesišvaistytų skambiais pasisakymais, o pripažintų, kad nemoka gerai anglų kalbos, bet deda visas įmanomas pastangas, kad tobulėtų šioje srityje: „Jam pakaktų pripažinti, kad gerai nemoka kalbos, bet stengiasi išmokti. To, bent jau pradžiai, visiškai pakaktų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų