REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno klinikose mažieji pacientai į procedūras ar gydytojų apžiūras jau keliauja labai žaismingu ir kol kas ligoninėse neįprastu būdu. Neatsilieka ir gydytojai, skubėdami ilgais koridoriais pas ligonius. Kaipgi nuo šiol atrodo vaikų ir gydytojų eismas klinikų koridoriuose, užfiksavo mūsų žurnalistai.

Kauno klinikose mažieji pacientai į procedūras ar gydytojų apžiūras jau keliauja labai žaismingu ir kol kas ligoninėse neįprastu būdu. Neatsilieka ir gydytojai, skubėdami ilgais koridoriais pas ligonius. Kaipgi nuo šiol atrodo vaikų ir gydytojų eismas klinikų koridoriuose, užfiksavo mūsų žurnalistai.

REKLAMA

Penkiametis Ajus sėda į žaislinį automobilį. Kaip pareigingas vairuotojas, užsisega saugos diržus užveda variklį ir nurūksta. Ši neįprasta trasa – tai Kauno klinikų Ausų, nosies ir gerklės ligų klinikos koridorius. Nuo šiol visi mažieji šio skyriaus pacientai į procedūras ir medikų apžiūras štai taip gali važiuoti patys.

„Atsidarau duris, įsėdu, užsidarau, įjungiu pirmą bėgį, tada užkuriu mašiną. Paspaudžiu gazą ir varau“, – sako mažasis pacientas Ajus Deveika.

REKLAMA
REKLAMA

O štai berniukas jau prie procedūrinio kabineto durų. Ir graudulio čia tik tiek, kad mama nespėjo paskui tarsi lenktynių trasoje nudūmusį sūnelį. Po tokios pramogos – medikų apžiūra vienas juokas. Gydytojas apžiūri mažojo paciento gerklę, mat būtent problemos dėl jos ir paguldė Ajų į ligoninės lovą. O po vizito – metas grįžti atgal į palatą. Bet prieš tai Ajus dar pademonstruoja, kokie šios mašinos privalumai.

REKLAMA

Mažylio mama sako, kad tokia žaisminga kelionė ir nuotaiką pakelia, ir stresą nuima.

„Pirmiausia tai labai nustebo, nes iš tikrųjų jis ir namuose turi panašią mašinėlę, bet kad ligoninėj – tai jam tikrai buvo geras įspūdis. Be abejo, labai jam patiko nuvažiuoti iki apžiūros, nes tai netradicinis būdas“, – sako mažojo paciento mama Raminta Deveikė.

Be šio keturiais varomais ratais kiek ūgtelėjusiems vaikams skirto visureigio skyriuje yra dar ir mažesnis, valdomas radijo bangomis. Šiuos abu automobiliukus padovanojo geradariai Indrė Vareikytė ir Arūnas Mark, o idėja jiems gimė perskaičius apie užsienyje taikomą praktiką.

REKLAMA
REKLAMA

„Pamačiau, kad Amerikoje viena ligoninė ėmėsi tokios iniciatyvos ir padovanojo vaikams vienam skyriuje automobiliukus, nes matė, kad jie labai stresuoja važiuoti į procedūras ir ieškojo būdų, kaip palengvinti tą baimę. Pradėjau klausinėti savo pažįstamų medikų ar galima kažką panašaus padaryti Lietuvoje, jie pažadėjo paklausinėti ir nerukus grįžo su atsakymu, kad šis skyrius norėtų, nes turi labai ilgą koridorių vaikams prasivažiuoti“, – sako I. Vareikytė.

„Tuo pačiu aš noriu padėkoti Indrei Vareikaitei, už gražią iniciatyvą, už padovanotas mašinytes, su kuria mes ir galime vaikams pasiūlyti tą saugesnę aplinką, šiuo metu vaikučiai važiuoja į procedūrinį apžiūrai, taip ateityje planuojame, kad jie padės važiuoti ir į operacinę“, – sako Tomas Balsevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Medikai patvirtina, kad namus primenančios detalės, kartu ir tokios naujovės, padeda atsipalaiduoti ligoniukams. „Yra įrodyta, kad į gydymo procesą įtraukus žaidimo elementų, vaikai patiria mažiau nerimo ir streso. Ir ne tik vaikai, bet ir jų tėvai“, – kalba medikas.

Tačiau neprastų susisiekimo priemonių Kauno klinikose turi ir patys medikai. Kad greičiau nuvyktų iš skyriaus į skyrių Kauno klinikų medikai naudojasi štai tokiais paspirtukais.

Tokiais tuneliais sujungti visi skyriai. Tad kai iš vieno ligoninės galo reikia atsidurti kitame – paspirtukas nepamainomas. Taupomas ir laikas, ir energija. Dažniausiai tenka skubėti į Priėmimo skyrių.

REKLAMA

„Kadangi mūsų skyrius yra gan toli nuo priėmimo skyriaus ar ne, pėškute eiti gan toli. Žiūrint, kiek dar instrumentų reikia neštis, o su paspirtuku tas pagreitėja labai daug kartų ir tikrai būnant skubiam iškvietimui mes ten atsirandam daug greičiau ir patogiau“, – sako gydytojas rezidentas Arminas Kvackas.

O juk kartais būna taip, kad vos spėja grįžti į skyrių, jau vėl sulaukia kvietimo konsultacijai kitame.

„Tekę žingsniamatį matyti, intesyvaus budėjimo metu ir trisdešimt tūkstančių žingsnių nueit gali, tai čia, sakyčiau, nemažas atstumas gaunas“, – sako A. Kvackas.

Per Kauno klinikas išraizgytų tunelių ilgis yra beveik puspenkto kilometro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų