REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įsibėgėjant kovai dėl darbo Daukanto aikštėje, sparčiai pilnėja tik dalies kandidatų į prezidentus iždai. Kol vieni gali pasigirti surinkę dešimtis tūkstančių, kitų kišenėse kol kas švilpauja vėjai, o tretiems savo sąskaitas, deja, tenka pildyti patiems.

Įsibėgėjant kovai dėl darbo Daukanto aikštėje, sparčiai pilnėja tik dalies kandidatų į prezidentus iždai. Kol vieni gali pasigirti surinkę dešimtis tūkstančių, kitų kišenėse kol kas švilpauja vėjai, o tretiems savo sąskaitas, deja, tenka pildyti patiems.

REKLAMA

Vyriausioje rinkimų komisijoje (VRK) savarankiškais kandidatais į prezidentus kol kas yra užsiregistravę 11 asmenų. Seimo nariai Aušra Maldeikienė, kuri paskelbė, kad kovos nebetęs, taip pat Ingrida Šimonytė ir Naglis Puteikis, europarlamentarai Valentinas Mazuronis ir Petras Auštrevičius, ekonomistas Gitanas Nausėda bei filosofas Arvydas Juozaitis.

Kandidatuoja ir visuomenei mažiau žinomi Alfonsas Butė, Vitas Gudiškis, Kazimieras Juraitis ir Raimonda Daunienė.

Primename, kad A. Maldeikienė neseniai pareiškė pasitraukianti iš rinkimų kovos, o premjeras S. Skvernelis paskelbė įsitraukiantis.

REKLAMA
REKLAMA

Sukaupė beveik 30 tūkst. eurų

Kol kas daugiausiai aukų ir didžiausią jų sumą surinko Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatė I. Šimonytė. Seimo narė sulaukė 145 aukų, kurių suma viršija 28,6 tūkst. eurų. Daugiau nei 5 tūkst. eurų aukų kandidatė nepriėmė. Tiesa, kol kas jos dar neparėmė ir TS-LKD.

REKLAMA

Pretendentė į kandidatus atskleidė, kad taikys skirtingas taktikas rinkti lėšas politinei kampanijai. Be to, prisidės ir pati, nors ketinamos skirti sumos dar nenumatė.

„Aš manau, kad turėsime skirtingas taktikas lėšų rinkimo. Viena bus žmonėms, kurie norėtų aukoti mažesnes sumas, nes reikia suprasti, kad tiems žmonėms, kurie aukoja, atsiranda papildomų gana nemažų reikalavimų todėl, kad reikia ne tik pajamas, bet ir turtą deklaruoti. <...> Bet mažomis sumomis kandidatas gali susirinkti tik 10 proc. kampanijos biudžeto“, – tv3.lt kalbėjo I. Šimonytė.

REKLAMA
REKLAMA

Antroje vietoje – savarankiškas kandidatas G. Nausėda. 60 jam skirtų aukų suma viršija 15 tūkst. eurų. Parama svyruoja nuo 1 euro iki daugiau nei 4 tūkst. eurų. Dar kiek daugiau nei 800 eurų aukų kandidatas nepriėmė.

Kiek mažesnę sumą surinko savarankiškas kandidatas A. Juozaitis, kuriam aukojo jau 82 asmenys. Bendra aukų suma – beveik 12,4 tūkst. eurų. Dar beveik 700 eurų aukų A. Juozaitis nepriėmė. Tiesa, dauguma aukų mažos – nuo 7 iki 100 eurų. Didžiausia – 5 tūkst. eurų.

„Ne viską pinigai lemia“

Kiek sunkiau pritraukti lėšas rinkimų kampanija sekasi mažiau populiariems pretendentams. Liberalų sąjūdžio kandidatas P. Auštrevičius sulaukė penkių aukų, kurių suma siekia 656 eurus. Tiesa, keturios iš šių penkių aukų – paties P. Auštrevičiaus, likusi – nedidelė 20 eurų auka, dėl kurios priėmimo dar neapsispręsta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pats P. Auštrevičius teigia per daug nesirūpinantis, kad kol kas tesulaukė vieno aukotojo. P. Auštrevičius prie kampanijos finansavimo teigia ir toliau ketinantis prisidėti pats, tam kandidatai gali skirti iki 10 tūkst. eurų.

„Ne visuomet pinigai viską lemia, kaip mes žinome, bet jie yra svarbūs. Todėl lėšų pritraukimui skirsime dėmesio ir daugiau“, – tv3.lt teigė P. Auštrevičius.

Tuo metu Seimo narys N. Puteikis kol kas sulaukė tik vienos smulkios 12 eurų aukos. Vis tik kiek anksčiau N. Puteikis, nusprendęs dalyvauti visuose 2019 m. vyksiančiuose rinkimuose, portalui tv3.lt atviravo, kad jam trūksta žmogiškųjų išteklių. Be to, situaciją sunkina ir tai, kad N. Puteikio vadovaujama Lietuvos centro partija negauna dotacijų.

REKLAMA

„Viskas turi savo logiką. Kai surinksime parašus, komandos galės padėti man kandidatuoti į prezidentus. Pats ne, nes visus 10 tūkst. eurų sumokėjau, kaip užstatą. Šeima liko be nieko, tačiau Seimas yra nustatę tokias žaidimo taisykles“, – teigė N. Puteikis.

Pagal Politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymą, teisę aukoti politinės kampanijos dalyviams turi visi Lietuvos Respublikos piliečiai, politinės partijos. Tačiau bendra vieno fizinio asmens aukų suma per kalendorinius metus negali 10 proc. asmens už praėjusius metus deklaruotų metinių pajamų.

Likę kandidatai VRK nepateikė duomenų apie gautas aukas.

Lietuvos prezidento rinkimai vyks gegužės 12 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų