REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kovo pradžioje vyksiančiuose tiesioginiuose mero rinkimuose savo laimę tapti Šiaulių meru bandys visas pulkas įvairių kandidatų. Tarp jų mįslingai kalbantis dabartinis miesto vadovas, „Naisių vasaros“ žvaigždė ir už savivaldybės pinigus šampano prisipirkimu kaltinama nevyriausybininkė. Portalas tv3.lt supažindina su kandidatais į Šiaulių miesto mero postą.

Kovo pradžioje vyksiančiuose tiesioginiuose mero rinkimuose savo laimę tapti Šiaulių meru bandys visas pulkas įvairių kandidatų. Tarp jų mįslingai kalbantis dabartinis miesto vadovas, „Naisių vasaros“ žvaigždė ir už savivaldybės pinigus šampano prisipirkimu kaltinama nevyriausybininkė. Portalas tv3.lt supažindina su kandidatais į Šiaulių miesto mero postą.

REKLAMA

„Metų kaimynas“ sieks antros kadencijos

Perrinkimo artėjančiuose rinkimuose sieks dabartinis miesto vadovas Artūras Visockas. 1968 m. gimęs politikas baigė Šiaulių pedagoginį institutą ir įgavo mokytojo specialybę. Iki tapdamas meru buvo fotografijos paslaugas teikiančios įmonės savininkas.

Dabartinis Šiaulių meras yra orientavimosi sporto entuziastas, įvairių varžybų nugalėtojas ir prizininkas. A. Visockas šiauliečiams buvo žinomas kaip aktyvus visuomenininkas, vienas talkos „Darom“ iniciatorių, daugelį metų savo lėšomis tvarkė Salduvės parką ir Talkšos ežero pakrantes bei centrinį miesto parką. 2005 m. tapo „Lietuvos garbė“ nugalėtoju nominacijoje „Metų kaimynas". Po metų A. Visockui buvo įteiktas „Gerumo sparno“ garbės apdovanojimas už vaikų namų auklėtinių globą.

REKLAMA
REKLAMA

2011 m. jis buvo išrinktas į miesto tarybą, o po ketverių metų tapo Šiaulių meru. Savo kandidato anketoje 2015 m. rinkimuose A. Visockas rašė, kad jo visuomeninė veikla – minties žadinimas, o skirsnyje, kur kandidatai gali pridėti kažką apie save, tikino, kad „5 min per diena darbo bendram labui pakeistų Lietuvos veidą“. Opozicija kelis kartus bandė versti A. Visocką iš posto, tačiau nesėkmingai.

REKLAMA

Politikas žinomas dėl abstrakčių įrašų socialiniame tinkle „Facebook“, nevengia komentaruose diskutuoti su politiniais oponentais ar paprastais šiauliečiais. A. Visockas aktyviai dalinasi savo pasiekimais, nevengia kritikos vietinei miesto spaudai.

Mįslingomis užuominomis A. Visockas pasižymi bendraudamas ne tik socialiniuose tinkluose, bet ir realybėje. Gruodžio pradžioje meras skambino konservatoriui Jonui Bartkui ir sakė, kad prieš kelias valandas jis, A. Visockas, turėjo būti nušautas. J. Bartkus nieko nesuprato, o miesto vadovas detaliau nieko nepaaiškino.

REKLAMA
REKLAMA

Radijo sporto mėgėjas apdovanotas svastika

2015 m. antrajame ture A. Visockas nugalėjo Seimo narį Valerijų Simulik. Pastarasis šiemet bandys siekti revanšo. Prieš žengdamas į politiką V. Simulik dirbo fizikos mokytoju bei mokyklos direktoriumi. Nuo 2000 metų jis renkamas į savivaldybės tarybą ir Seimą. Didele ištikimybe politinėms jėgoms V. Simulik nepasižymi – politikas priklausė „Naujajai sąjungai“, Lietuvos socialdemokratų partijai (LSDP), vėliau įkūrė visuomeninį judėjimą „Už Šiaulius“, o šią kadenciją Seime dirba valstiečių frakcijoje.

V. Simulik yra sulaukęs kritikos dėl „Facebook“ įrašų, nuotraukų ir dėl gautų apdovanojimų. 2016 m. Rusijos prezidentą V. Putiną palaikantis euroskeptiškas kraštutinių dešiniųjų aljansas „Už taiką ir laisvę“ įrašė V. Simulik į savo rėmėjų gretas. Organizacijos tinklapyje buvo skelbiama, kad V. Simulik kartu su Latvijos ateities tyrimų institutui vadovaujančiu euroskeptiku Normundu Grostinu pradėjo „sėkmingą informacinę programą“. Biržuose V. Simulikas pozavo kartu su N. Grostinu, Latvijos Ateities tyrimų instituto atstovu Edzusu Apeltinsu ir Biržų rajono meru Valdemaru Valkiūnu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Praėjusių metų gegužę Seimo narys savo „Facebook“ paskyroje pasidalino judėjimo „Būkime vieningi“ straipsniu. „Kviečiu visus drąsius, laisvus žmones išsakyti savo poziciją. „Grietinėlė“ niekada to neleis“, – rašė politikas po straipsniu, kuris informuoja apie internete neva plintančią peticiją, raginančią surengti apkaltą prezidentei Daliai Grybauskaitei. 2015 m. Valstybės saugumo departamento (VSD) ataskaitoje „Būkime vieningi“ buvo įvardintas kaip Rusijai parankus politinis visuomeninis judėjimas.

Sausio mėnesį V. Simulik sulaukė kritikos, nes jūrų skautų judėjimas „Divytis“ apdovanojo politiką svastika. Po kilusio šurmulio Seimo narys pakomentavo: „Kažkaip daug triukšmo dėl nieko. Ar ženklas, kuris naudojamas tos organizacijos simbolikoje yra uždrausta įstatymais? Ir ką reiškia šis ženklas? Ar gali kas man pakomentuoti? Kad „klozetininkai“ ar samdomi pimpačkiukai turi progos komentuoti – tai jie atidirbinėja... kreipiuosi į nepriklausomus.“

REKLAMA

V. Simulik yra didelis trumpųjų bangų radijo sporto entuziastas, nuo 1985 m. dalyvauja Lietuvos radijo mėgėjų draugijos veikloje, nuo 1999 m. priklauso Lietuvos radijo sporto federacijai.

Karbauskis tiki aktoriaus sugebėjimais

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) į kovą dėl Šiaulių miesto mero posto siunčia Šiaulių dramos teatro vadovą, aktorių Aurimą Žvinį. Vyras išgarsėjo vaidmeniu televizijos seriale „Naisių vasara“, kuriame įkūnijo pagrindinį veikėją Pijų.

„Jis atstovauja Valstiečių ir žaliųjų sąjungai taryboje, tai nėra naujas žmogus politikoje. Jis yra Šiaulių dramos teatro vadovas, manau, kad pasirinkimas šito kandidato, keliant jį į miesto merus, yra apgalvotas. Jaunas politikas, kuris, manau, gali eiti mero pareigas“, – A. Žvinio kandidatūrą komentavo R. Karbauskis.

REKLAMA

Į politiką įsisukęs aktorius teatre atliko apie 30 vaidmenų, vaidino televizijos serialuose ir kino filmuose. 2008 m. nominuotas „Auksiniam scenos kryžiui“ debiuto/jaunojo menininko kategorijoje. Vienas žymiausių jo vaidmenų televizijos seriale „Naisių vasara“ dėmesio sulaukė ne tik dėl aktorinio meistriškumo. A. Žvinio įkūnytas Pijus buvo lyginamas su valstiečiu lyderiu R. Karbauskiu, o pats serialas buvo svarstomas Vyriausioje rinkimų komisijoje (VRK) kaip galima LVŽS politinė reklama.

Iš baidarės persės į mero kėdę?

Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis (LRLS) savo kandidatu patvirtino taryboje šiai politinei jėgai atstovaujantį Aurimą Lanką. Geriausiai jis pažįstamas sporto aistruoliams – A. Lankas Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse kartu su Edvinu Ramanausku dviviečių baidarių rungtyje iškovojo bronzos medalius. Sportininkai trečiąją vietą du kartus užėmė Europos čempionate, o 2014 m. pasaulio čempionate jie liko penkti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teisės magistro laipsnį turintis A. Lankas yra kredito unijos „Žemdirbio gerovė“ administracijos vadovas ir valdybos pirmininkas, taip pat priklauso Lietuvos centrinės kredito unijos valdybai. Savo kandidato anketoje A. Lankas rašo: „Skirtumas tarp neįmanomo ir įmanomo priklauso nuo žmogaus nusiteikimo.“

Bandys nugalėti jį atleidusį merą

Darbo partija į rinkiminę kovą siunčia nuo 2010 m. šiaip politinei jėgai priklausantį Marijų Veličką. Teisės magistro laipsnį turintis politikas 2013–2016 m. užėmė krašto apsaugos viceministro pareigas.

Teisininku dirbęs M. Velička nebūtų naujokas Šiaulių miesto savivaldybėje. 2017 m. jis pradėjo dirbti savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoju, tačiau prieš daugiau nei mėnesį mero A. Visocko buvo nušalintas nuo pareigų. Mero pateiktame projekte buvo nurodoma, kad M.Velička atleidžiamas dėl prarasto pasitikėjimo, kai jį delegavusi Darbo partija palaikė teikimą inicijuoti nepasitikėjimą meru A.Visocku, vicemeru Domu Griškevičiumi ir administracijos direktoriumi Antanu Bartuliu. Meras ir A. Bartulis tarybos posėdyje tuomet tvirtino, kad M.Velička taip pat yra atsakingas už netinkamą Šiaulių mokyklos rekonstrukcijos priežiūrą ir tai, kad laiku neinformavo apie situaciją, dėl ko miestui gresia netekti 200 tūkst. eurų valstybės investicijų programos lėšų.

REKLAMA

M. Velička reikalavo A. Visocko jį grąžinti į administracijos direktoriaus pavaduotojo pareigas, dėl galimai neskaidrios veiklos kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą, taip pat žadėjo bandyti grįžti į pareigas per teismus.

Tarybos veteranai

Naglio Puteikio vadovaujamai Lietuvos centro partijai rinkimuose atstovaus Laisvūnas Neimanas. Tai ne pirma jo partija, prieš tai politikas priklausė Naujajai sąjungai ir Lietuvos socialdemokratų partijai. 1999–2003 m. L. Neimanas buvo Šiaulių miesto savivaldybės tarybos narys, o nuo 2014 m. Šiaulių rajono tarybos narys. Sausio pradžioje L. Neimanas mandato atsisakė, nes nusprendęs dalyvauti mero rinkimuose, deklaravo savo gyvenamąją vietą Šiauliuose.

REKLAMA

Konservatorių kandidatas – ilgametis partijos narys Jonas Bartkus. Jis miesto tarybos senbuvis, su pertraukomis renkamas nuo pat nepriklausomybės atgavimo. Savo kandidato anketoje J. Butkus rašo, kad kandidatuoja, nes vykdo prieš 35 metus bičiuliams duotą pažadą.

Socialdemokratai į rinkiminę kovą siunčia laikinai savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas einantį Gintautą Sitniką.

Visuomeninis rinkimų komitetas „ŠNVOK – čia ir dabar!“ kelia Vidos Pociuvienės kandidatūrą. Moteris yra asociacijos „Šiaulių bendruomenė“ pirmininkė, Šiaulių nevyriausybinių organizacijų konfederacijos prezidentė. V. Pociuvienės vadovaujamos nevyriausybinės organizacijos teisėsi su miesto savivaldybe vadinamojoje „šampano byloje“. Prieš porą metų kilo skandalas, kad Šiaulių nevyriausybininkai savivaldybės projektų vykdymui skirtus pinigus išleido ne visai skaidriai ir juos panaudojo šampano pirkimui. Savivaldybė padavė nevyriausybininkus į teismą, tačiau teismą laimėjo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į mero kėdę pretenduoja ir A. Visocko padėjėja Jūratė Šivickienė. Moteris kandidatuoja su visuomeniniu komitetu „Kviečiu aš tautą“, kuris, pasak kandidatės, įkvėptas Rolando Pakso judėjimo „Šaukiu aš tautą“. Buvusi aktyvi partijos „Tvarka ir teisingumas“ narė mėgsta gamtą, jos šeimos sodas ne kartą apdovanotas kaip gražiausia sodyba.

Į Šiaulių mero kėdę atsisėsti norėjo ir „socialdarbiečių“ atstovas Andrius Šedžius, tačiau VRK išbraukė jį iš kandidatų sąrašo, nes vyras nuslėpė teistumą už kelių eismo taisyklių pažeidimą Šiaurės Airijoje. Tarp pretendentų buvo ir protų kovų dalyvis, inžinierius Gytis Baranauskas. Į rinkimus jis ėjo su šūkiu „Jeigu gali Visockas, tai gali bet kas“. Tačiau įrodyti ar tikrai gali būti meru jis progos neturės – VRK išbraukė G. Baranauską iš kandidatų sąrašo, nes vyras nesurinko būtino parašų skaičiaus.

Portalas tv3.lt primena, kad pirmasis tiesioginių merų rinkimų turas vyks kovo 3 d. kartu su rinkimais į savivaldybių tarybas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų