REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
33
Orai, žiema, šaltis (nuotr. Fotodiena.lt)

Vasario antroji yra ne paprasta diena, kol amerikiečiai stebi, ką gi darys iš olos išlindęs švilpikas, mes, Lietuvoje, minime Grabnyčias, arba Perkūno dieną. Mūsų senoliai šią dieną akylai stebėdavo orų ženklus ir numatydavo, kokio pavasario tikėtis.

33

Vasario antroji yra ne paprasta diena, kol amerikiečiai stebi, ką gi darys iš olos išlindęs švilpikas, mes, Lietuvoje, minime Grabnyčias, arba Perkūno dieną. Mūsų senoliai šią dieną akylai stebėdavo orų ženklus ir numatydavo, kokio pavasario tikėtis.

REKLAMA

Šią dieną bažnyčiose šventinamos grabnyčiomis vadinamos žvakės, kurios vėliau uždegamos užėjus audrai ir perkūnijai. Tikėta, kad tokios žvakės padės apsisaugoti nuo audrų ir ligų. Nuo seno šią dieną lietuviai meldėsi Perkūnui.

 

Orų stebėjimas

Sakoma, kad per Grabnyčias pasirodo pirmieji pavasario ženklai, nubąla beržų tošis. Jei diena būna saulėta, manoma, kad pavasaris bus ankstyvas, o vasara - su dažnomis perkūnijomis. Jei dar daug sniego ant stogų, vasarą bus vešlios pievos. Vėjuota Perkūno diena suvėlina pavasarį, dėl to ūkininkams gali pritrūkti pašaro.

Šiandien Lietuvoje numatoma debesuota diena, daug kur pasirodys krituliai – sniegas pereinantis į šlapdribą, vietomis į lietų. Kai kur lijundra. Pūs stiprokas pietryčių vėjas, gūsiai vietomis sieks 15–17 m/s. Temperatūra 0–4 laipsniai šilumos.

REKLAMA
REKLAMA

Stebėjo ne tik orus, bet ir gamtą

Liaudiškoje tradicijoje kaip ir per pusiaužiemio (sausio 25 dieną), taip ir per perkūno dieną buvo spėjami orai.   „Perkūno diena neretai irgi buvo pavadinama Pusiaužiemiu.

REKLAMA

Šiomis dienomis ypač populiarus orų spėjimai sako, kad tomis dienomis įvairūs žiemai užmiegantys gyvūnai - barsukas (ar ežys, meška) išlenda iš savo olos; jei diena saulėta, gyvūnas, pamatęs savo šešėlį, vėl lenda miegoti. Tai reiškia, kad antroji žiemos pusė bus dar šaltesnė už pirmą. Jei diena apsiniaukusi – gyvūnas jau nebelenda į olą, ir tai pranašauja greitai ateisiantį pavasarį“, – kalbėjo etnologė doc. dr. Dalia Senvaitytė.

„Prailgdavo žmonėms šaltasis pusmetis, tad kuo atidžiausiai stebėdavo gamtą, laukdami pirmųjų išsiilgtojo pavasario požymių. Šie nors dar labai nedrąsūs, bet jau pastebimi sausio mėnesio pabaigoje. Liaudiški papročiai pataria šią dieną žadinti gamtos gyvastį.

REKLAMA
REKLAMA

Na, o priešistoriniais laikais medžiotojų genčių žmonės skirdavo tik du metų laikus - žiemą ir vasarą. Šiltąjį pusmetį miške viešpatauja meška, snieguotąjį – briedis. Įdomu, kad mūsų tautos tradicinėje kultūroje iki šiol dar žymūs šių žvėrių kulto pėdsakai. Sakoma, kad per Pusiaužiemį meška ant kito šono verčiasi ir pradeda žįsti kitą leteną. Miške savo oloje nubundąs barsukas, iškiša galvą apsidairyti.

Jei šviečia saulė, išsigąstąs savo šešėlio: kas čia toks juodas šalia? Smunka atgal į olą, tačiau ant nugulėto šono miegas bus prastas. Tad ir sniegas greit susmegs, pavasaris bus ankstyvas. Jei apniukę, barsukas gerai pasivaikštąs po mišką – visur lieka jo pripėduota. Grįžęs į olą kietai įminga - pavasario negreit sulauksime, bus vėlyvas ir šaltas“, – minėjo etnologas Libertas Klimka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų