REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
14
ligoninė (Alius Koroliovas/Fotobankas)

Vilniuje skelbiama gripo epidemija

mokyklos kituose šalies miestuose stabdo darbą

Nuo sausio 30 dienos sostinėje skelbiama gripo epidemija. Sergamumas gripu šių metų 5-ąją savaitę Vilniuje viršijo epidemijos slenkstį: sergamumo rodiklis pasiekė 167,69 atvejį 10 tūkst. gyventojų, o vaikų sergamumas gripu iki 17 m. amžiaus sudarė 55,1 proc. visų sergančiųjų.

14

Nuo sausio 30 dienos sostinėje skelbiama gripo epidemija. Sergamumas gripu šių metų 5-ąją savaitę Vilniuje viršijo epidemijos slenkstį: sergamumo rodiklis pasiekė 167,69 atvejį 10 tūkst. gyventojų, o vaikų sergamumas gripu iki 17 m. amžiaus sudarė 55,1 proc. visų sergančiųjų.

REKLAMA

Kol sergamumas sumažės ir bus paskelbta gripo epidemijos pabaiga, įstaigoms, įmonėms rekomenduojama laikytis tam tikrų profilaktikos ir epidemiologinės priežiūros priemonių. Vilniaus sveikatos priežiūros įstaigos pailgins darbo laiką, rašoma pranešime spaudai.

Dėl konkrečių mokyklų ir darželių veiklos turi apsispręsti kiekvienos įstaigos administracija. Kai savivaldybė paskelbia gripo epidemiją, darželių ir mokyklų administracija gali priimti sprendimą laikinai nutraukti ugdymą atskirose ar visose klasėse.

Mokyklų ir darželių vadovai turi apriboti masinius renginius įstaigose, sugriežtinti privalomą patalpų vėdinimą, valymą, užtikrinti asmens higienos reikalavimų laikymąsi, atidžiai stebėti ir žymėti neatvykusius dėl ligos. Sausio 29 d. duomenimis, Vilniuje pamokos nevyksta dviejose mokyklose. Ligoninių, poliklinikų, globos namų, viešojo maitinimo įstaigų vadovai taip pat turės užtikrinti patalpų vėdinimą, valymą ir pan.

REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos priežiūros įstaigos dirbs ilgiau

Nuo rytojaus sveikatos priežiūros įstaigų vadovai turės pertvarkyti besikreipiančių ligonių srautus, pailginti darbo laiką, eilinėmis darbo dienomis ir šeštadieniais, kad visi besikreipiantys būtų kuo greičiau apžiūrėti ir suteikta pirminė pagalba bei paskirtas reikalingas gydymas. Stacionarių sveikatos priežiūros įstaigų vadovai turės apriboti ligonių lankymus ligoninėse, sumažinti planinių operacijų skaičių.

REKLAMA

Savivaldybė darbuotojams rekomenduoja nuotolinį darbą.

Kaip elgtis gripo epidemijos metu?

Pajutus pirmuosius peršalimo ar į gripą panašius simptomus, t. y. ūmi ligos pradžia, karščiavimas arba karščiavimas su šaltkrėčiu (>38° C), bendras silpnumas, galvos, raumenų skausmas ir nors vienas šių kvėpavimo takų sistemos simptomų: kosulys, gerklės skausmas, dusulys, nevykti į darbą, vaikų ugdymo įstaigas ir kreiptis į savo asmens sveikatos priežiūros įstaigas.

Rekomenduojama vengti sąlyčio su sergančiais asmenimis, vengti masinio žmonių susibūrimo vietų, kasdien vėdinti patalpas, valyti jas drėgnu būdu, dažniau plauti rankas, stengtis neliesti akių, nosies ir burnos, laikytis higienos.

REKLAMA
REKLAMA

Pasibaigus gripo epidemijai sostinėje apie tai bus paskelbta atskiru savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu.

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad pirmadienį Lietuvoje dėl gripo epidemijos pirmadienį nedirbo 40 bendrojo ugdymo mokyklų, teigia Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM).

Epidemija ir kituose šalies miestuose

Kaip BNS nurodė ŠMSM Komunikacijos skyriaus vedėja Nomeda Barauskienė, savivaldybių pateikti duomenys rodo, kad daugiausia mokyklų uždaryta Kėdainių rajone: 11 iš 17. Iš didmiesčių, daugiausia, t. y. trečdalis (7 iš 22) mokyklų neveikia Panevėžyje. Ignalinos savivaldybėje neveikia 4 iš 7, Kauno mieste – 4 iš 63, Elektrėnų ir Akmenės rajonuose – po 2 iš 8, Prienų rajono savivaldybėje – 3 iš 12.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis ir toliau auga, epidemijos nuo antradienio paskelbtos Alytaus mieste, Panevėžio, Raseinių, ir Telšių rajonuose. Iš viso – 13 savivaldybių. Kiek anksčiau jos paskelbtos Kauno ir Panevėžio miestuose, taip pat Elektrėnų, Prienų, Ukmergės, Ignalinos, Kėdainių, Jonavos ir Trakų rajonuose.

Trečiadienį epidemiją skelbs Klaipėdos miestas. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras ją rengiasi skelbti ir Kaišiadorių bei Šalčininkų rajonuose. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) Imunoprofilaktikos skyriaus vedėjos Daivos Razmuvienės teigimu, epidemijas paskelbusios savivaldybės elgiasi skirtingai, tačiau dažniausiai jose ribojami susibūrimai, kuriuose gali plisti gripo virusas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų