REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjus metams po to, kai Lietuvoje imti mokėti vadinamieji vaiko pinigai, aiškėja tendencija, kad šias išmokas šalyje dažniausiai gauna šeimos, kuriose suaugę augina su vaikus, kiek mažiau – šeimos, kur auga viena atžala, trečioje vietoje – daugiavaikės šeimos.

Praėjus metams po to, kai Lietuvoje imti mokėti vadinamieji vaiko pinigai, aiškėja tendencija, kad šias išmokas šalyje dažniausiai gauna šeimos, kuriose suaugę augina su vaikus, kiek mažiau – šeimos, kur auga viena atžala, trečioje vietoje – daugiavaikės šeimos.

REKLAMA

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje ministras Linas Kukuraitis ir Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto vicepirmininkas Tomas Tomilinas antradienį pristatė „Vaiko pinigų gavėjų demografinę analizę“.

Tipiški paramos gavėjai

2018 m. gruodžio pabaigoje išmoką vaikui gavo daugiau nei 490 tūkst. vaikų (daugiau nei 317 tūkst. šeimų). Nuo šių metų vadinamieji vaiko pinigai augo nuo 30 iki 50 eurų. Papildomas 20 eurų išmokas gauna nepasiturinčiose ir gausiose šeimose augantys vaikai.

Vaiko pinigai Lietuvoje pristatyti 2018 m. sausio 1 dieną. Socialinės apsaugos ir darbo ministras L. Kukuraitis džiaugiasi, kad šeimoms gausiai registruojantis gauti išmokas, ministerija gali susipažinti su tikslesniais duomenimis apie šeimų būklę ir situaciją Lietuvoje. Naujausiais duomenimis, sulaukta jau daugiau nei 528 tūkst. prašymų gauti išmokas.

REKLAMA
REKLAMA

„Bendra situacija, kad Lietuvoje mes daugiausiai turime dviejų suaugusių ir dviejų vaikų šeimas. Šis tipas labiausiai būdingas Neringoje, didmiesčiuose ir aplink juos. Antras pagal populiarumą – du suaugę ir vienas vaikas. Čia išsiskiria Utenos rajonas. Gausių šeimų gausiausiai yra Kalvarijoje, Rietave“, – žurnalistams antradienį kalbėjo L. Kukuraitis.

REKLAMA

Pagal šeimos tipą daugiausiai (39,3 proc.) išmokų vaikams gauna šeimos, kuriose yra du suaugę ir du vaikai. Didžiausia dalis šio tipo šeimų tarp išmokos gavėjų savivaldybėse yra Neringoje – 47 proc., mažiausia – Zarasų raj. (30,4 proc.), Pakruojo raj. (30,8 proc.) ir Joniškio raj.

22,6 proc. šeimų, gaunančių išmokas, sudaro du suaugę ir vienas vaikas. Daugiausiai šio tipo šeimų tarp išmokos gavėjų savivaldybėse yra Utenos raj. (27,1 proc.) ir Šiauliuose (25,5 proc.), mažiausia – Kupiškio raj. – 17,5 proc.

Trečios pagal populiarumą išmokas gaunančios šeimos, kurias sudaro du suaugę ir trys ar daugiau vaikų (16,9 proc.). Didžiausia dalis šio tipo šeimų tarp išmokos gavėjų savivaldybėse – Kalvarijų (32,1 proc.) ir Rietavo (31,5 proc.), mažiausia – Šiauliuose – 13 proc. ir Klaipėdoje – 13,5 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiausiai vienišo tėvo/motinos šeimų tarp išmokos gavėjų yra Kupiškio raj. – 29,2 proc., mažiausiai – Kauno raj. – 14,4 proc.

„Kalbant apie vienišų tėvų šeimas, kurių situacija yra viena sudėtingiausių, tai viena labiausiai skurstančių grupių, tai vaikai, kurie auga vienišo tėvo arba motinos šeimose, šių šeimų daugiausiai paplitę Kupiškyje, taip pat rajonuose, sienoje su Latvija. Kauno rajonas išsiskiria kaip mažiausiai vaikų su vienišais tėvais turintis rajonas“, – kalbėjo ministras.

Kontroliuoja, kaip leidžia pinigus

Papildomas išmokas daugiausiai gauna Vilkaviškio (39 proc.), Kalvarijos (36,7 proc.), Zarasų (36,3 proc.), Ignalinos (31,9 proc.), Jurbarko bei Skuodo (31,8 proc.) rajonų šeimos. Mažiausiai – Klaipėdos (8,9 proc.), Neringos (10,1 proc.), Vilniaus (11,6 proc.), Palangos (12,3 proc.), Utenos raj. (12,5 proc.) šeimos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu atsiranda rizika, kad šeima pinigus naudoja netinkamai, tada savivaldybė gali pritaikyti priemonę, kad tuos pinigus kontroliuotų socialiniai darbuotojai ir kartu su šeima išleistų vaiko naudai. Tai viso tokiu būdu yra išleidžiama 2 proc. vaiko pinigų“, – teigė L. Kukuraitis.

Padeda iškilti iš skurdo

Matuojant vaiko pinigų įtaką skurdo lygio mažinimui, prognozuojama, kad padidintos išmokos labiausiai teigiamai paveiks šeimas, kurios augina du vaikus (2016 m. faktinis tokių šeimų skurdo lygis siekė 32,3 proc., pridėjus vaiko pinigus – 23,4 proc.). Taip pat vaiko pinigai padeda skurstantiems vienišiems tėvams (2016 m. faktinis skurdo rizikos lygis šiose šeimose buvo 41,9 proc., pridėjus vaiko pinigus – 39,6 proc.). \

REKLAMA

„Vaiko pinigų politikos pagrindu mes galime siekti dviejų pagrindinių tikslų – mažinti skurdą ir padėti daugiavaikėms šeimoms, t. y. paskatinti tas šeimas, kurios ryžosi auginti daugiau vaikų“ – žurnalistams sakė Seimo narys valstietis Tomas Tomilinas.

Tris ar daugiau vaikų auginančių šeimų faktinis skurdo rizikos lygis 2016 m. siekė 12,4 proc., pridėjus vaiko pinigus – 12,3 proc.

Išmokos dar augs

Planuojama, kad kitąmet vaiko pinigai galėtų augti dar 20 eurų. Tiesa, ministras nėra tikras, ar išmokos bus didinamos bendrai, ar tik tam tikroms grupėms.

„Mano galva, reikia kažkiek didinti visiems universalią [išmoką], nes išlaidos vaikams bendrai yra didelės, mūsų švietimo, ugdymo sistemoje, kiek dar tėvai turi įsigyti papildomai. Todėl šeimas reikia stiprinti. Bet taip mat, matant šią šeimų situaciją, kurios yra giliame skurde, turime sustiprinti ir jas, kad jos galėtų iš to skurdo išlipto“, – svarstė L. Kukuraitis.

Vyriausybės siūlymas dėl to, kiek ir kaip turėtų augti vaiko pinigai, pasirodys birželį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų