REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
108
(nuotr. stop kadras)

Mirties akimirką sušaudymui pasmerktam Valentinui Laskiui buvo lygiai 40 metų. Apie jo nusikaltimus mažai kas žinoma, nes vieno iš septynių mirtininkų byla yra su slaptumo žyma.

108

Mirties akimirką sušaudymui pasmerktam Valentinui Laskiui buvo lygiai 40 metų. Apie jo nusikaltimus mažai kas žinoma, nes vieno iš septynių mirtininkų byla yra su slaptumo žyma.

REKLAMA

Žinoma tiek, kad šis žudikas išskyrė iš kitų mirčiai pasmerktų nusikaltėlių tuo, jog atsisakė rašyti malonės prašymą prezidentui. Jis siekė būti sušaudytas, kuo greičiau. Todėl visiškai netrukus po to, kai teisme buvo paskelbtas nuosprendis, buvo įvykdyta ir jam paskirta bausmė.

Nepriklausomoje Lietuvoje tai buvo jau trečias kartas, kai sušaudomas mirčiai pasmerktas nusikaltėlis.

Augo globos namuose

Kai kalbama apie žiauriausius Lietuvos nusikaltėlius, dažnai pradedama žvalgytis į praeitį, konkrečiai, į tų žmonių vaikystę. Egzistuoja net labai didelė tikimybė, kad žiauriais nusikaltėliais tampa tie, kurie vaikystėje patyrė skaudžių fizinių ar emocinių traumų.

REKLAMA
REKLAMA

1953 metais Kaune gimęs V. Laskys nebuvo išimtis. Kriminaliniuose archyvuose yra įrašų, kad V. Laskys dar kūdikystėje buvo atimtas iš motinos kaip nemaitinamas kūdikis.

REKLAMA

Todėl dar būdamas vaikas atsidūrė globos namuose. Maža to, pradinėje mokykloje jis buvo perkeltas į specializuotus globos namus. Bet tai nesutrukdė jam suaugus sukurti šeimą. Vyras susilaukė dukros.

Šis asmeninio V. Laskio gyvenimo faktas svarbus dėl to, nes, kaip rašoma kriminaliniuose archyvuose, dalį nusikaltimų vyras įvykdė būtent su dukra. Kokiuose epizoduose figūravo jos vardas, nėra žinoma.

Bandė slapstytis

Iki mirties bausmės paskyrimo V. Laskys buvo teistas šešis kartus. Visais atvejais – dėl plėšimų. Iki lemiamo nuosprendžio įkalinimo įstaigose V. Laskys jau buvo praleidęs apie 15 metų. Tad nesunku paskaičiuoti, kad nusikaltimus jis pradėjo daryti būdamas pakankamai jauno amžiaus.

REKLAMA
REKLAMA

Dar 1991 m. po įvykdytos žmogžudystės Minske jis slapstėsi Rusijoje, Gruzijoje ir Moldovoje. Pastarojoje šalyje V. Laskys su dukra ir buvo sulaikyti. Jų pavardės 1991-1992 m. šmėžavo ieškomiausių Lietuvos nusikaltėlių sąrašuose. Dėl tarptautinio policijos pareigūnų bendradarbiavimo nusikaltėliai buvo pristatyti į teismą Lietuvoje.

1993 m. rugpjūčio 5 d. V. Laskys buvo pripažintas kaltu dėl mažiausiai keturių žmogžudysčių bei 10 plėšimų, įvykdytų nuo 1990 metų. Teismas jam skyrė mirties bausmę sušaudant. Jo dukrai atseikėta šešerių metų įkalinimo bausmė.

V. Laskys, kaip jau minėta, atsisakė teisės rašyti malonės prašymą prezidentui. Su paskirta bausme susitaikęs vyras norėjo būti kuo greičiau sušaudytas. Šis nuosprendis buvo įvykdytas 1993 m. gruodžio 12-ąją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įvykdyti du nuosprendžiai

V. Laskio sušaudymo dieną buvo įvykdyti du mirties nuosprendžiai. 1993-ųjų gruodžio 12 d. buvo sušaudytas ir Vladimiras Ivanovas, nužudęs ketverių metų mergaitę ir jos motiną.

V. Ivanovas gimė 1963 metais, Klaipėdoje. Iki paties žiauriausio nusikaltimo jis buvo teistas du kartus. Trečiasis teistumas tapo lemiamu. Po to, ką jis padarė, teismui liko vienintelis kelias – skirti mirties bausmę.

V. Ivanovas 1992-ųjų spalio 9-ąją Klaipėdoje įsibrovė į vieną butą. Jis nužudė 27 metų moterį ir jos 4-erių metų dukrelę. V. Ivanovas elgėsi žvėriškai. Moterį jis nužudė net 10 dūrių peiliu. Maža to, tą padarė mažametės dukrelės akivaizdoje.

REKLAMA

Vėliau žudikas mergaitei užklijavo burną ir nosį medicininiu pleistru bei pakišo ją po sofa. Užklijavo taip, kad vaikas nebegalėjo kvėpuoti. Mergaitės mirties priežastis – uždusimas.

Iš buto jis pagrobė šiek tiek pinigų ir kelis menkaverčius daiktus. Mirties bausmė V. Ivanovui įvykdyta 1993-ųjų gruodžio 12-ąją. Tada žudikui suėjo lygiai 30 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų