REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Kitą savaitę Lietuvai bus sugrąžintas leidimas eksportuoti kiaules į Lenkiją, sako žemės ūkio ministras.

 Kitą savaitę Lietuvai bus sugrąžintas leidimas eksportuoti kiaules į Lenkiją, sako žemės ūkio ministras.

REKLAMA

„Sutarėme, kad kitą savaitę grįžta buvęs įgaliojimas dėl gyvų kiaulių eksporto iš Lietuvos į Lenkiją pusei metų, tačiau Lietuvos maisto ir veterinarijos tarnyba turės atlikti keletą papildomų patikrų, kad Lenkijos pusė būtų absoliučiai įsitikinusi, kad mūsų įvežamos kiaulės yra saugios nuo kiaulių maro“, – po susitikimo su Lenkijos ministru žurnalistams teigė Giedrius Surplys.

Anot jo, Lenkijos žemės ūkio ministras Janas Krzysztofas Ardanowskis kitą savaitę sprendimą priims raštu.

Pasak ministro, susitikime kalbėta apie tai, kokias afrikinio kiaulių maro (AKM) grėsmes mato ir Lenkija, ir Lietuva, dalyvaujant Maisto ir veterinarijos tarybos atstovams diskutuota, ar gali kiaulių įvežimas iš antros AKM zonos kelti papildomą grėsmę Lenkijai.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes gerbiame laisvos prekybos taisykles ES (…) Man tai yra itin svarbu, nes Lietuva yra labai svarbus, strateginis mūsų partneris. Todėl nusprendėme atstatyti prekybą tarp šalių pagal Europos Sąjungos įstatymus“, – sakė K. Ardanowskis.

REKLAMA

Tarptautinėje žemės ūkio, maisto produktų ir sodininkystės parodoje Berlyne vykusiame susitikime dalyvavęs Europos komisaras Vytenis Andriukaitis sako, kad abiem šalims pavyko išlaikyti konstruktyvų požiūrį.

„Susitarimą vertinu puikiai, nes jis demonstruoja, kaip svarbu išlaikyti konstruktyvų požiūrį iš abiejų pusių. Tai, kad Lietuva sutiko, vadovaudamasi 2014 metų sprendimu, kuriame numatyta galima 15 dienų termino patikra, ji sutiko atlikti tą patikrą. (...) Juo labiau, kad Lenkijos ministrui taip pat yra svarbu užtikrinti viešąją nuomonę, kad saugumo reikalai yra išlaikyti“, – kalbėjo V. Andriukaitis.

Pernai gruodį Lenkija uždraudė iš didžiosios Lietuvos dalies importuoti kiaulieną ir kiaules, kurios auginamos antroje AKM zonoje – ten, kur yra kritusių nuo maro šernų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų