REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei dabartinis premjeras Saulius Skvernelis gegužę bus išrinktas prezidentu, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai (LVŽS) teks ieškoti naujo Vyriausybės vadovo. Portalo tv3.lt kalbinti ekspertai išskiria tris galimus kandidatus, tačiau pažymi, kad jiems ministro pirmininko kėdėje nebūtų lengva.

Jei dabartinis premjeras Saulius Skvernelis gegužę bus išrinktas prezidentu, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai (LVŽS) teks ieškoti naujo Vyriausybės vadovo. Portalo tv3.lt kalbinti ekspertai išskiria tris galimus kandidatus, tačiau pažymi, kad jiems ministro pirmininko kėdėje nebūtų lengva.

REKLAMA

2016 metų gruodį S. Skvernelis prisiekė būti ministru pirmininku, tačiau šių metų pavasarį politikas tikisi premjero postą iškeisti į kabinetą S. Daukanto aikštėje.

„Sprendimas brandintas ilgai ir atėjo laikas, nes iki vasario vidurio reikėjo paskelbti, kiek čia laiko ir liko“, – sausio 17 d. Rusnėje kalbėjo S. Skvernelis.

Ministras pirmininkas sakė norintis, kad „valstybėje būtų darna tarp valdžių“, nes tai padėtų sklandžiai įgyvendinti Vyriausybės programą. S. Skvernelio teigimu, šiuo metu esantis „nesusikalbėjimas tarp valdžių arba atviras tam tikrų procesų stabdymas, intrigų įnešimas“ neleidžia pasiekti gerų rezultatų.

REKLAMA
REKLAMA

Matijošaitis vargu, ar pakeltų

LVŽS lyderis Ramūnas Karbauskis yra sakęs, kad Kauno meras Visvaldas Matijošaitis būtų puikus premjeras, nors galimybės tapti Vyriausybės vadovu su juo dar nėra aptaręs.

REKLAMA

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorius (VU TSPMI) Tomas Janeliūnas tv3.lt teigė, kad R. Karbauskis įsivaizduoja, jog V. Matijošaitis galėtų būti panašaus pobūdžio premjeras kaip ir S. Skvernelis.

„Toks nelabai lendantis į tiesioginę konkurenciją su pačiu R. Karbauskiu, užsiimantis labiau ūkine veikla, nemėgstantis politinės ideologinės kovos“, – įžvalgomis dalijosi pašnekovas.

Politologo nuomone, V. Matijošaitis stokoja savybių, kurios reikalingos Vyriausybės vadovui. Pašnekovas taip pat abejoja, ar dabartinis Kauno meras pakeltų tokį darbo intensyvumą, kokio reikia ministro pirmininko pozicijai.

REKLAMA
REKLAMA

„Premjero kėdė V. Matijošaičiui būtų per aukšta ir, vargu, ar jis ten jaustųsi tinkamas“, – samprotavo T. Janeliūnas.

Gerai atrodantis Masiulis

R. Karbauskis taip pat yra užsiminęs, kad tarp dabar pareigas einančių ministrų atsirastų asmenų, kuriuos būtų galima svarstyti kaip kandidatus į Vyriausybės vadovo postą.

Viešųjų ryšių ekspertas Arijus Katauskas tv3.lt sakė, kad praėjusioje kadencijoje energetikos, o šioje susisiekimo ministru dirbantis Rokas Masiulis būtų rimtas pretendentas į premjero postą.

„Jis parodė savo klasę pakankamai didelę per pastarąsias keletą kadencijų. Ministro vertinimai yra labai geri“, – kalbėjo komunikacijos specialistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Masiulis nėra LVŽS narys, todėl, pasak A. Katausko, pagrindinis klausimas, ar jis sulauktų dabartinės Seimo daugumo palaikymo. T. Janeliūnas mano, kad R. Karbauskio pasitikėjimas dabartiniu susisiekimo ministru būtų svarbi aplinkybė svarstant, ar valstiečiai ryžtųsi siūlyti R. Masiulio kandidatūrą.

„Bet jei būtų sutarta, kad ministras arba būsimas premjeras užsiimtų tik ūkine veikla ir netrukdytų R. Karbauskiui užsiimti politika, tai, manau, kad R. Karbauskiui būtų malonu prisiimti nuopelnus už efektyvų premjerą, kuris gerai įgyvendina Vyriausybės programą“, – komentavo profesorius.

T. Janeliūno svarstymu, R. Masiulis galėtų būti stiprus kandidatas tapti ministru pirmininku, nes yra universalus specialistas, apimantis pakankamai daug sričių.

REKLAMA

„Jis atitiktų jau pradėtą liniją, kad nebūtinai partijos narys gali būti Vyriausybės vadovas“, – kalbėjo politologas.

Mero rinkimus išnaudos populiarumui

„Sakyčiau, kad jis progresyviausias, žvelgiant į tai, ką galėtų pasiūlyti valstiečiai“, – taip apie Ekonomikos ir inovacijų ministrą Virginijų Sinkevičių atsiliepė T. Janeliūnas, įvardinęs jį kaip ryškiausią partijos žvaigždę dabartinėje Vyriausybėje.

Komunikacijos specialistas A. Katauskas mano, kad artėjančius merų rinkimus, kuriuose V. Sinkevičius kandidatuoja į Vilniaus vadovo kėdę, dabartinis ministras išnaudos savo žinomumo didinimui, o tai sustiprins jo galimybes tapti premjeru, jei S. Skvernelis taps prezidentu.

REKLAMA

„Žinoma, jo jaunas amžius ir patirties trūkumas gali pakišti koją. Jei jis dabar palaikomas kaip ministras, neaišku, kiek jis būtų palaikomas kaip premjeras tarp tų pačių valstiečių“, – svarstė A. Katauskas.

Nors valstiečiams naujo premjero reikėtų ieškoti tik tuo atveju, jei S. Skvernelis laimėtų prezidento rinkimus, A. Katausko nuomone, kandidato į Vyriausybės vadovo postą paieškos valdančiajai partijai neužtruktų.

„Valstiečiams rasti premjerą yra lengviau, nei S. Skvernelį paversti prezidentu“, – teigė A. Katauskas.

Portalas tv3.lt primena, kad pirmasis prezidento rinkimų turas vyks gegužės 12 d. Jei prireiktų antrojo rinkimų turo, jis vyktų gegužės 26 d. kartu su rinkimais į Europos Parlamentą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų