REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Mirties bausmė (nuotr. 123rf.com)

Kiek daugiau, kaip prieš 20 metų, 1998-iais Lietuvos Respublikos Konstitucinis Teismas nusprendė, kad tuometiniame baudžiamajame kodekse numatyta mirties bausmė prieštarauja valstybės Konstitucijai.

12

Kiek daugiau, kaip prieš 20 metų, 1998-iais Lietuvos Respublikos Konstitucinis Teismas nusprendė, kad tuometiniame baudžiamajame kodekse numatyta mirties bausmė prieštarauja valstybės Konstitucijai.

REKLAMA

Dar prieš šį sprendimą, 1996-siais buvo priimtas nutarimas sustabdyti mirties bausmės vykdymą. Tad nuo Nepriklausomybės atkūrimo mirties bausmė buvo įvykdyta septyniems nusikaltėliams.

Visi kiti, sulaukę tokio nuosprendžio, kelerius metus gyveno viltimi, jog teismo skirtas sušaudymas bent jau bus pakeistas į įkalinimą iki gyvos galvos. Būtent taip po kelerių metų ir nutiko, tad žiauriausiems nusikaltėliams sužibo šiokia tokia viltis, kad jiems kada nors pavyks išeiti į laisvę.

Bet šįkart apie tuos, kurie nesulaukė priimtų naujų įstatymų ir buvo sušaudyti. Jau prašėme pirmojo Lietuvoje mirtininko istoriją: Mirties bausmė. Pirmojo Lietuvoje sušaudyto žudiko agonija. Antrasis nuteistas mirti buvo jauną moterį ir jos vos 4-erių metukų dukrą nužudęs Vladimiras Ivanovas.

REKLAMA
REKLAMA

Subadė ir uždusino

Vladimiras Ivanovas gimė 1963 metais, Klaipėdoje. Apie jo vaikystę duomenų rasti sunku, bet kriminaliniuose įrašuose prieš lemiamą dvigubą žmogžudystę buvo keletas įrašų. Jis iki tol buvo teistas du kartus.

REKLAMA

Trečiasis teistumas tapo lemiamu. Po to, ką jis padarė, teismui liko vienintelis kelias – skirti mirties bausmę. V. Ivanovas 1992-ųjų spalio 9-ąją Klaipėdoje įsibrovė į vieną butą.

Jis nužudė 27 metų moterį ir jos 4-erių metų dukrelę. V. Ivanovas elgėsi žvėriškai. Moterį jis nužudė net 10 dūrių peiliu. Maža to, tą padarė mažametės dukrelės akivaizdoje.

Vėliau žudikas mergaitei užklijavo burną ir nosį medicininiu pleistru bei pakišo ją po sofa. Užklijavo taip, kad vaikas nebegalėjo kvėpuoti. Mergaitės mirties priežastis – uždusimas.

REKLAMA
REKLAMA

Su aukomis praleido dieną

Teisme paaiškėjo, kad V. Ivanovas su nužudyta moterimi buvo pažįstami. Dvigubą žmogžudystę jis įvykdė ryte, apie 10 valandą. Tačiau net ir po kraupaus nusikaltimo V. Ivanovas niekur neskubėjo.

Nustatyta, kad nusikaltimo vieta tapusiame bute žudikas išbuvo iki pat vakaro. Kartu su nužudytųjų kūnais. Vyras bute ieškojo vertingų daiktų, o pavargęs sėsdavo išgerti degtinės.

Išvertęs visą butą V. Ivanovas paėmė beveik 200 dolerių, kelis žiedus, porą striukių. Jo grobiu tapo ir keli namų apyvokos daiktai. Pavyzdžiui, dulkių siurblys. Tokiu turtu žiaurus žudikas nesąmoningai įvertino dviejų žmonių gyvybes...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Griežtas verdiktas

Pareigūnams pavyko operatyviai nustatyti žudiką ir išsiaiškinti visas nusikaltimo aplinkybes. Tad netrukus prasidėjo teismo procesas, kuris, vertinant iš šių dienų perspektyvų, užtruko itin trumpai.

Nusikaltimą žudikas įvykdė 1992 metų spalio 9-ąją, o teismo nuosprendį jis išgirdo 1993-ųjų liepos 21-ąją. Prabėgus kiek daugiau kaip devyniems mėnesiams po kraupaus nusikaltimo V. Ivanovas buvo pasmerktas mirčiai jį sušaudant.

Egzekucijos laukti taip pat neprireikė itin ilgai. Mirties bausmė V. Ivanovui įvykdyta 1993-ųjų gruodžio 12-ąją. Tada žudikui suėjo lygiai 30 metų. Beje, tą pačią dieną buvo sušaudytas ir Valentinas Laskys, nužudęs mažiausiai 4 žmones.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų