REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pinigai už mieste gimusius kūdikius, apmokėti vairavimo kursai ir net butai – šitaip kai kurios Lietuvos savivaldybės teigia globojančios savo gyventojus, o, politologų manymu, taip jos tiesiog ruošiasi rinkimams. Ar rinkėjai užkibs ant politikų mesto kabliuko?

Pinigai už mieste gimusius kūdikius, apmokėti vairavimo kursai ir net butai – šitaip kai kurios Lietuvos savivaldybės teigia globojančios savo gyventojus, o, politologų manymu, taip jos tiesiog ruošiasi rinkimams. Ar rinkėjai užkibs ant politikų mesto kabliuko?

REKLAMA

Iki kovo 3 dieną vyksiančių savivaldybių tarybų rinkimų liko kiek daugiau nei mėnuo. Nenumaldomai artėjant rinkimams, kai kurie miestai ir miesteliai suskubo savo gyventojus apipilti įvairiomis dovanomis.

Nuo pinigų kūdikiams iki butų specialistams

Nuo sausio 1 d. Vilniaus rajono savivaldybė švietimo įstaigų pedagogams kompensuoja kelionės išlaidas. Mokytojų ir pagalbos mokiniui specialistų, važiuojančių į darbą nuo 3 iki 40 kilometrų į vieną pusę ir atgal atstumu, kelionės išlaidos bus kompensuojamos po 0,07 eurų už vieną kilometrą. Taip Vilniaus rajono savivaldybė teigia norinti sudaryti patrauklias sąlygas darbui vietinėse mokyklose.

O Ukmergės rajono savivaldybė nuo sausio tarnybinius butus skiria ne tik medikams, bet ir savivaldybės specialistams, kuriuos savivaldybė siekia pritraukti.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo praėjusios liepos Šiaulių savivaldybė mieste gimusiems kūdikiams dovanoja po 300 eurų vertės naujagimio priežiūrai skirtus kraitelius. Taip Šiaulių miesto meras sakė norintis parodyti rūpestį šeimoms.

REKLAMA

Panašų sprendimą pritaikė ir Alytaus miesto savivaldybė – nuo sausio 1 d. vaiko susilaukusios šeimos gauna jau nebe tik kūdikio vokelį-antklodę su miesto simbolika, knygą „Kūdikio albumas“, bet ir vienkartinę 100 eurų išmoką. Tam biudžete numatyta 45 tūkst. eurų.

O Alytaus rajono savivaldybė moksleiviams iki 2020 m. finansuos po 200 eurų nuo vairavimo kursų kainos. Šią idėją sugalvojęs savivaldybės meras teigia norintis, kad rajono jaunuoliai taptų mobilūs vos sulaukę pilnametystės.

Klaipėdos mieste tėvai nuo rugsėjo 1-osios už pailginto ugdymo grupes mokyklose moka perpus mažiau – likusi dalis bus apmokama iš miesto biudžeto. Tiesa, šis sprendimas miesto savivaldybės taryboje iššaukė nemažai ginčų, dalis politikų piktinosi, kad milijonus iš biudžeto kainuosiantis sprendimas teikiamas per vėlai, o 2019 m. miesto biudžetas ir taip numatytas deficitinis.

REKLAMA
REKLAMA

Nekorumpuoti politikai – kaip marsiečiai

Kad ir po kokia skraiste politikai dengtų savo dovanas miestams ar miesteliams, Vytauto Didžiojo universiteto docentas politologas Bernaras Ivanovas užtikrintas – visa tai yra dovanos prieš rinkimus.

„Žinoma, kad čia rinkimai, nes dovanos šiaip be rinkimų tik saviems. Tai bendra tendencija. Manyčiau, kad čia strategija gal net partijų yra, kurios vienaip ar kitaip kontroliuoja vieną ar kitą regioną, kad išlaikytų tuos resursus“, – tv3.lt kalbėjo B. Ivanovas.

Jis taip pat priminė politologų atliktus tyrimus, iš kurių matyti mažesnių miestelių ir rajonų rinkėjų nuomonė, kad juos merai ir savivaldybės aprūpina ne iš rinkėjų, o iš savo kišenės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Regis, Ainės Ramonaitės tyrimuose buvo pastebėta, kad mažų ir vidutinių miestelių žmonės tiki tuo, kad pensijas moka merė ar meras, kad malkų jiems nuperka iš savo kišenės miesto valdžia. Tuose vietiniuose laikraštukuose miesto valdžia taip ir pasakoja, kad, jei žmonės nebalsuos už juos, nebus pensijų, nebus malkų. Ir žmonės tiki“, – sakė B. Ivanovas.

Jo manymu, problema ta, kad žmonės nesupranta, jog politikai žarstosi ne savo, o mūsų visų pinigais.

„Nėra nekorumpuotų politikų, tai yra liūdna tiesa. Pasakysiu paslaptį siaubingą – jų nėra nei Prancūzijoje, nei Amerikoje, nei Rusijoje, nei Lietuvoje. Jie tiesiog neegzistuoja, kaip ir marsiečiai, jų tiesiog nėra. Nieko gero negalima išsirinkti, jeigu tu jų neverti dirbti sau. O valdžios sąžinė atsiranda tada, kai gatvėmis žygiuoja protestuotojai“, – kalbėjo B. Ivanovas.

REKLAMA

Politologas išskiria dvi politikų dovanų rūšis rinkėjams: realias smulkias dovanas ir pažadus, kurie veikiausiai niekada taip ir nebus įgyvendinti.

„Mes galime paimti bet kurios partijos, judėjimo programą, padėti ant stalo, atsiversti, paimti savivaldybių veiklos punktus ir tiesiog su liniuote pravesti. Garantuoju, kad didžioji dalis tų punktų bus neįgyvendinti, nes tie pažadai skirti tik tam, kad pavyktų atlikti tam tikrą ritualą“, – samprotavo B. Ivanovas.

Kas laikoma rinkėjų papirkimu?

Vis dėlto aukščiau minėtų savivaldybių „dosnumo“ protrūkiu rinkėjų papirkimu, kurį draudžia įstatymai, laikyti veikiausiai negalima. Įstatymuose įtvirtinta, kad prasidėjus politinei rinkimų kampanijai draudžiama tiesiogiai ar netiesiogiai pirkti rinkėjų balsus, dovanomis, paslaugomis ar kitokiu atlyginimu skatinti rinkėją ar rinkimų teisę turintį asmenį dalyvauti arba nedalyvauti rinkimuose. Taip pat draudžiama žadėti už balsavimą atsilyginti rinkėjams po rinkimų.

REKLAMA

Anot Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK), rinkėjų papirkimu nelaikomas spausdintos medžiagos, taip pat mažareikšmių daiktų (kurių kaina yra iki 1,45 euro), pažymėtų kandidatų simbolika, gaminimas arba neatlygintinas platinimas.

Rinkėjų ir rinkimų teisę turinčių asmenų papirkimo faktus tiria savivaldybių rinkimų komisijos VRK nustatyta tvarka, o vertina VRK.

Už trukdymą pasinaudoti rinkimų teise Baudžiamojo kodekso 172 str. numato baudžiamąją atsakomybę. Asmuo, kuris papirkdamas arba apgaulės būdu, arba naudodamas psichinę prievartą kitam asmeniui trukdė realizuoti jo teisę rinkti, gali būti baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų