REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
38
Teismas išnagrinėjo 9-metės įvaikinimo bylą Fotodiena/Arnas Strumila

Ketvirtadienį Tarptautiniame Vilniaus oro uoste, naujienų portalo tv3.lt duomenimis, pastebėtas galimas mergaitės iš Kauno įtėvis iš Naujosios Zelandijos su berniuku. Skelbiama, kad šeima iš Naujosios Zelandijos namo išvyko be mergaitės, teismas neleido jos įvaikinti, rašo 15 min.lt.

38

Ketvirtadienį Tarptautiniame Vilniaus oro uoste, naujienų portalo tv3.lt duomenimis, pastebėtas galimas mergaitės iš Kauno įtėvis iš Naujosios Zelandijos su berniuku. Skelbiama, kad šeima iš Naujosios Zelandijos namo išvyko be mergaitės, teismas neleido jos įvaikinti, rašo 15 min.lt.

REKLAMA

Taip pat rašoma, kad teismas zelandų prašymo įvaikinti mergaitę netenkino ne tik dėl jos biologinių ryšių su šeima, bet ir dėl Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos klaidų, kurias teismas įvertino kaip rimtą kliūtį. Mergaitės tarptautinis įvaikinimas galimai buvo pradėtas nesilaikant procedūrų, todėl teismas ir neleido jos įvaikinti. Lietuvos globėjams nebuvo suteikta galimybė įvaikinti ją vieną, be seserų, o užsienio globėjams tokia galimybė atsirado. 

Portalas tv3.lt primena, kad Vilniaus apygardos teismas trečiadienį priėmė galutinį sprendimą devynmetės kaunietės įvaikinimo į Naująją Zelandiją byloje.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau posėdis buvo uždaras, todėl visuomenei nebuvo pranešta, kokį sprendimą priėmė teismas. Pirmą kartą su mergaite pora iš Naujosios Zelandijos susitiko prieš dvi savaites Kaune. Iki šiol devynmetė su pora bendravo ir nuotraukomis keitėsi elektroniniu paštu.

REKLAMA

Laukdama teismo sprendimo, mergaitė kartu su pora iš Naujosios Zelandijos ir dviem jų anksčiau įsivaikintais lietuviais vaikais (13 m. ir 9 m.) gyveno poros išsinuomotame bute Vilniuje.

Iki tol mergaitė su seserimi gyveno globos namuose. Mergaitės tėvas miręs, o motinai teismo sprendimu neterminuotai apribota motinos valdžia. Iš viso mažametė turi penkis brolius ir dvi seseris.

Praėjusią savaitę prieš posėdį Vilniaus apygardos teisme pasirodė ir mergaitės brolis Arūnas Leščiauskas, skelbęs norintis tapti mergaitės globėju. Galiausiai vyras nusprendė neprieštarauti mergaitės, kuri pareiškė norą būti įvaikinta į Naująją Zelandiją, pageidavimui.

REKLAMA
REKLAMA

Faktai apie mergaitės įvaikinimo procedūrą Naujojoje Zelandijoje:

Mergaitė gimusi 2009 m. ir auga Kauno savivaldybės vaikų globos namuose. Globos namai yra vaiko atstovas pagal įstatymas (kaip kad tėvai ar globėjai), rašoma Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pranešime. Mergaitės tėvas yra miręs, mamai 2015 m. teismo sprendimu neterminuotai apribota motinos valdžia. Globos namuose auga su 17 metų seserimi, dar viena sesuo auga pas globėją Lietuvoje. Mergaitė dar turi 5 pilnamečius brolius. Į galimų įvaikinti vaikų apskaitą nepilnametė buvo įtraukta 2015 m. balandžio mėnesį.

Tarptautinis įvaikinimas įmanomas tik tuomet, jei per 6 mėnesius nuo vaiko įtraukimo į galimų įvaikinti vaikų apskaitą Lietuvoje neatsirado šeimos, norinčios ir galinčios įvaikinti mergaitę ar ją globoti. Tarptautinis įvaikinimas šiuo atveju inicijuotas 2016 m. rugpjūčio mėnesį – tai yra, praėjus daugiau nei metams. Tarptautinis įvaikinimas inicijuojamas gavus globėjo (globos namų) pritarimą ir Tarpinstitucinės įvaikinimo komisijos rekomendaciją, kad tarptautinis įvaikinimas atitinka geriausius vaiko interesus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Remiantis Kauno savivaldybės globos namų pateikta informacija, rašytinis sutikimas dėl mergaitės įvaikinimo šioje konkrečioje šeimoje gautas iš pačios nepilnametės ir dviejų nepilnamečių jos seserų. 17-metė sesuo, kartu auganti globos namuose, pati nenori būti įvaikinta. Vykdydama ikiteisminę tarptautinio įvaikinimo procedūrą Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba privalo gauti vaiko globėjo (globos namų) bei Tarpinstitucinės įvaikinimo komisijos sutikimą, taip pat privalo atsižvelgti į vaiko nuomonę.

Įstatymas neįpareigoja atsižvelgti į brolių/seserų, taip pat senelių ar kitų giminaičių nuomonę. Tačiau, jei santykiai su giminaičiais yra artimi, siekiant užtikrinti geriausius vaiko interesus, įvaikinimo procedūra nepradedama. Galutinį sprendimą dėl mergaitės įvaikinimo priima teismas, kuriam pateiktas ir brolio Arūno prašymas dėl globos. Teismo posėdyje, mergaitė dar kartą išreikš savo nuomonę dalyvaujant psichologui.

Mergaitė su įvaikintojų šeima nuotoliniu būdu bendrauja apie pusę metų. Ji anglų kalbą mokykloje mokosi nuo antros klasės. Mergaitę įvaikinti ketinanti šeima iš Naujosios Zelandijos yra žinoma, nes 2014 m. įvaikino du berniukus iš Lietuvos. 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų