REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
29
Po teismo sprendimo advokatė bėgo nuo žurnalistu Fotodiena/Arnas Strumila

Šalį sujaudinusi drama dėl įvaikinimo į Naująją Zelandiją tęsiasi. Lietuva nesužinos, ką nusprendė Vilniaus apylinkės teismas, ir kas globos 9-metę kaunietę. Teismas, savo verdiktą skelbė neviešai, net mergaitės brolis nežino, koks jos sesers likimas. Anot Vilniaus apygardos teismo, taip saugoma vaiko teisė į privatų gyvenimą.

29

Šalį sujaudinusi drama dėl įvaikinimo į Naująją Zelandiją tęsiasi. Lietuva nesužinos, ką nusprendė Vilniaus apylinkės teismas, ir kas globos 9-metę kaunietę. Teismas, savo verdiktą skelbė neviešai, net mergaitės brolis nežino, koks jos sesers likimas. Anot Vilniaus apygardos teismo, taip saugoma vaiko teisė į privatų gyvenimą.

REKLAMA

Vilniaus apygardos teismas 9-metės kaunietės tarptautinio įvaikinimo bylą iš esmės nagrinėti pradėjo beveik prieš savaitę. Posėdyje dalyvavo iš Naujosios Zelandijos atvykusi globos namų auklėtinę panorusi įsivaikinti šeima ir pati mergaitė. Proceso dalyviu ir globėju norėjo tapti ir bylos nagrinėjime pasirodęs devynmetės brolis, atvažiavęs iš Didžiosios Britanijos.

Sprendimas po beveik 4 valandas trukusio posėdžio nebuvo priimtas, jį teismas žadėjo paskelbti trečiadienį. Tačiau teismas nusprendė tai padaryti neviešai. Teisėjai savo verdiktą paskelbė už uždarų durų, tad visuomenė taip ir nesužinos, koks bus tolesnis 9-metės kaunietės likimas. Porai iš Naujosios Zelandijos atstovaujanti advokatė sprendimo neaptarinėjo ir nuo žurnalistų klausimų tiesiog bėgo.

REKLAMA
REKLAMA

„Tikrai nieko nekomentuosiu, tikrai, aš nesuprantu, kodėl taip. Neturiu tokių įgaliojimų“, – žurnalistams sakė iš teismo išėjusi advokatė.

REKLAMA

Naujosios Zelandijos piliečiams atstovaujanti advokatė pasislėpė vienoje iš sostinės parduotuvių ir daugiau nebeišėjo.

Situaciją bandė paaiškinti Vilniaus apygardos teismo atstovai.

„Visos įvaikinimo bylos yra labai jautrios, dėl to įstatymų leidėjas nusprendė, kad įvaikinimo bylos yra nagrinėjamos uždaruose teismo posėdžiuose“, – kalbėjo teismo atstovė Rūta Trimalovienė.

Anot atstovės, taip teismas saugo 9-metę kaunietę.

„Šitos bylos yra svarbios, nes jose turi būti užtikrinta prašomų įvaikinti vaikų ir pareiškėjų teisės ir teisėti interesai. Svarbu užtikrinti vaiko teisę į privatų gyvenimą“, – paaiškino R. Trimalovienė.

REKLAMA
REKLAMA

Tokį slaptą mergaitės įvaikinimo procesą ir paliktą nežinią visuomenę sujaudinusiu klausimu gatvėje kalbinti vilniečiai vertina skirtingai.

„Aišku, viskas turėtų būti viešai. Jeigu kažkas slepiama, reiškia, kažkas už to slypi“, – dalijosi nuomone žmogus.

„Dabar Lietuvoje vaikų klausimas yra jautrus. Turbūt dėl to ir norisi daug žinoti, bet įvaikinimo bylos jos sprendžiamos kiekvieną dieną, ir apie tai mes kaip ir nežinom, sakyčiau, kad yra labai normalus teismo pasirinkimas“, – komentavo kitas žmogus.

„Ne mūsų reikalas, taigi ne mes dalinamės ją, man atrodo. Tie žmonės ir žinos, pas ką pateko“, – nuskambėjo dar viena nuomonė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seimo narys Mindaugas Puidokas sako, kad 9-metę įsivaikinti norėjęs brolis taip pat nežino, koks yra teismo sprendimas. Į procesą jo niekas neįtraukė.

„Brolio advokatas ir pats brolis negavo jokių atsakymų iš Vilniaus apygardos teismo, nei teigiamų, nei neigiamų. Net į 2 oficialius kreipimųsis. Vienu oficialiu kreipimųsi buvo prašoma, kad brolis taptų teisinio proceso dalyviu, tada jis būtų galėjęs“, – kalbėjo M. Puidokas.

Anot Puidoko, mergaitės brolis šiuo metu neturi jokių galimybių reikšti pretenzijas.

Mergaitę norėjo įsivaikinti ne tik 9-metės kaunietės brolis ar pora iš Naujosios Zelandijos, bet ir dar viena šeima, kuri pateikė dokumentus teismui. Tačiau koks bus tolesnis mergaitės likimas, neaišku. Nors įvaikinimo procesas ilgas, teisininkai pastebi, kad dokumentų tvarkymas ilgai užtrukti neturėtų, nes įvaikinamam vaikui liko tik suteikti įvaikintojų pavardę bei pakeisti pasą.

Na, o tūkstančiai žmonių, internete skleidžiančių įvairias sąmokslo teorijas apie Lietuvoje be reikalo atiminėjamus ar net pedofilams pardavinėjamus vaikus, įgaus dar vieną progą įsivaizduoti, kad skelbia tiesą, o ne prasimanymus.

Daugiau – TV3 reportaže:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų