REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Parlamentas (EP) ketvirtadienį balsuos dėl finansavimo Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymui naujoje daugiametėje finansinėje perspektyvoje.

Europos Parlamentas (EP) ketvirtadienį balsuos dėl finansavimo Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymui naujoje daugiametėje finansinėje perspektyvoje.

REKLAMA

Europarlamentarai spręs dėl 228 mln. eurų didesnio finansavimo nei Europos Komisijos (EK) 2021–2027 metams siūlomi 552 mln. eurų. Sprendimą dar turės priimti ES Taryba.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas teigia, kad nors EP sprendimas yra rekomendacinio pobūdžio, Lietuvai šios institucijos palaikymas ypač svarbus.

„Institucine prasme tai yra rekomendacinio pobūdžio sprendimas, politine prasme – tikrai reikšmingas sprendimas (...) Kaip parodė ligšiolinė istorija, Europos Parlamento nuomonė yra vienareikšmiška, būtent remiant Lietuvos poziciją tiek dėl finansavimo apimties – 780 mln. eurų finansinėje perspektyvoje, tiek dėl finansavimo intensyvumo ir būtent nacionalinio kofinansavimo“, – prieš balsavimą BNS sakė Ž. Vaičiūnas.

„Tikiuosi, kad ta geroji istorija bus toliau tęsiama, bus dar vienas Europos Parlamento pozicijos patvirtinimas – kad Europos Parlamentas remia Lietuvos poziciją“, – pridūrė ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Ž. Vaičiūnas pabrėžia, kad Ignalinos AE uždarymą reikia vertinti ne vien per Europos Sąjungos mokesčių mokėtojų prizmę. Pasak jo, šis projektas reiškia dideles galimybes ES pramonei ir konkrečioms kompanijoms.

REKLAMA

„Šiame procese dalyvauja dešimtys Europos Sąjungos įmonių ir tai reiškia, kad finansine prasme ta parama tam tikra forma sugrįžta į Europą“, – argumentavo Ž. Vaičiūnas.

EP Pramonės, mokslinių tyrimų ir energetikos komitetas pernai lapkritį pritarė siūlymui, kad finansavimas jėgainės uždarymui naujoje finansinėje perspektyvoje turėtų siekti 780 mln. eurų – tiek, kiek prašo Lietuva.

EP komitetas taip pat palaikė siūlymą, kad Lietuva prie bendrų eksploatavimo nutraukimo išlaidų, kaip ir iki šiol, prisidėtų 14 procentų.

ES 2014-2020 metais IAE skyrė 450,8 mln. eurų, 2007-2013 metais – 837,4 mln. eurų.

Lietuva uždaryti Ignalinos AE įsipareigojo stodama į ES. Jėgainė galutinai sustabdyta 2009-ųjų pabaigoje, o jos uždarymo darbai, skaičiuojama, truks iki 2038 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų